Kokosolie, cacaoboter, hazelnootolie en amandelolie – dit zijn enkele van de basisingrediënten voor geurige cacaozeep. Je kunt je eigen cacaozeep maken met de vetten en oliën en een loogoplossing. We gebruiken ook Dark Chocolate parfumolie voor de zeep, die de zelfgemaakte zeep een intense geur van pure chocolade geeft. De zeep is gekleurd met een beetje cacaopoeder om het een chocoladeachtig uiterlijk te geven. Je kunt het zeeprecept en de instructies voor de zelfgemaakte cacaozeep hier vinden.
Maak je eigen cacaozeep – zeeprecept voor een geurige cacaozeep
De cacaozeep heet cacaozeep omdat ik hem kook met zowel suikervrij cacaopoeder als melk . Ik voeg altijd een kleine hoeveelheid cacaoboter toe, waardoor de natuurlijke zeep heel stevig wordt en zelfs na herhaaldelijk wassen zijn vorm niet verliest. Dit maakt het mogelijk om zelf een aangenaam stevige, geurige en rijk schuimende cacaozeep te maken.
De Dark Chocolate parfumolie van Gracefruit is speciaal ontwikkeld om zelf zeep te maken. Helaas maakt het de zeep een beetje donkerder waardoor het marmereffect later minder uitgesproken is, maar ik vind de typische chocoladegeur nog steeds erg lekker. Je kunt natuurlijk ook gewoon de marmering weglaten bij het zelf zeep maken en de natuurlijke zeep kleuren, aan jou de keus. Kinderen vinden het trouwens ook leuk om hun handen te wassen met cacaozeep.
Het zeeprecept voor voedende cacaozeep
- 300 g kokosolie
- 150 g cacaoboter
- 150 g koolzaadolie
- 150 g hazelnootolie
- 150 g olijfolie
- 100 g amandelolie
- bevroren volle melk (koemelk)
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 25 g PÖ donkere chocolade
- ongeveer 1 afgestreken eetlepel cacaopoeder (bakcacao zonder suiker)
Zelf cacaozeep maken – productie en waar je op moet letten
Wil je zelf cacaozeep maken? Zoals altijd wil ik je erop wijzen dat je nooit zomaar moet beginnen met het zelf maken van zeep. Als je geen ervaring hebt, moet je je goed in het onderwerp verdiepen, want sommige grondstoffen zijn niet helemaal veilig. Raadpleeg mijn e-book of neem een kijkje op mijn website voor meer tips.
Het ebook Kreative Seifen selber machen bevat meer dan 200 pagina’s waarin je alles leert over zeep maken. Ik leg uit wat zeep is, van welke ingrediënten het is gemaakt, hoe het wordt gemaakt en geef ook geïllustreerde stap-voor-stap instructies. Ik introduceer ook tal van grondstoffen, geef tips over het maken van zeep, noem veelvoorkomende additieven en leg uit hoe ze worden gebruikt. Natuurlijk vind je ook talloze recepten in het ebook en laat ik verschillende marmertechnieken zien. Download het ebook in een paar stappen: Download het ebook.
Veiligheidsinstructies voor het maken van je eigen zeep:
- Bereid loog altijd voorzichtig, gebruik koud water en werk in de gootsteen. De procedure voor het maken van loog wordt in detail beschreven in het artikel Op de juiste manier loog maken. Heel belangrijk: Voeg de NaOH-plaatjes altijd toe aan het water. Werk nooit andersom!
- Draag altijd stevige handschoenen bij het maken van de loog en zeeplijm en vergeet niet een veiligheidsbril te dragen. De loog is sterk bijtend en mag nooit in de ogen komen. Draag altijd rubberen handschoenen om je handen te beschermen. Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het mengen en decanteren van de zeeplijm.
- Houd de loog altijd buiten het bereik van kinderen. Betrek kinderen niet bij deze vorm van zeep maken.
- Bescherm gevoelige werkoppervlakken tegen zepenlijm en loog. Dek het werkoppervlak af met oude kranten of karton om het te beschermen tegen spatten.
- Lees en volg altijd de veiligheidsinstructies voor het maken van zeep.
Maak je eigen cacaozeep – zo doe je dat
- Bedenk eerst of je de natuurlijke zeep wilt marmeren of direct wilt kleuren. Als je wilt marmeren, moet je een andere kom klaar hebben staan. Bereid de werkplek voor en bedek deze met oude kranten of karton. Zo kun je eventuele spatten loog of zeep gemakkelijk opvangen. Het benodigde zeepgerei, zoals een pot, een container voor het mengen van de loog enz. kan nu ook worden voorbereid.
- Begin met het smelten van de vaste vetten. Weeg hiervoor de kokosolie af in een pannetje en smelt het dan zachtjes op de kookplaat. Haal de kokosolie van het vuur en voeg dan de cacaoboter toe. Zodra de cacaoboter ook gesmolten is, kunnen de andere oliën erdoor gemengd worden. Dit vetmengsel moet nu afkoelen tot ongeveer 40°C.
- Ondertussen kan de loog gemengd worden. Aangezien we met melk werken, vragen we je deze in bevroren vorm te gebruiken. Kleine ijsblokjesbakjes zijn hier heel geschikt voor. Leg deze melkblokjes nu in een hittebestendige bak en laat de eerder afgewogen NaOH-kristallen er langzaam op druppelen. Blijf tussendoor roeren. De melk zal nu geleidelijk oplossen. De loog moet dan ook afkoelen tot ongeveer 40°C.
- Nu is het tijd om al het andere keukengerei klaar te maken en de olie en cacaopoeder af te wegen.
- Eenmaal afgekoeld voeg je de melk en de loogoplossing toe aan de vetten in de pan. Roer eerst en werk dan verder met de staafmixer. Als het zeepmengsel een beetje is ingedikt (het moet lijken op een enigszins vloeibare pudding of yoghurt), kun je een deel van het mengsel verwijderen (ongeveer 1/3 als je dat wilt). Kleur nu dit deel. Ik verdeel de olie altijd en gebruik deze om zowel het gekleurde als het ongekleurde deel van de zeeplijm te begeuren.
- Het bruin gekleurde deel voeg je nu toe aan het ongekleurde deel in de pot (gebruik hiervoor potmarmeren, je vindt geïllustreerde instructies hiervoor in mijn e-book). Stop met krachtig roeren, anders mengen de twee delen te veel met elkaar.
- Giet nu het hele zeepmengsel in de voorbereide mal.
- Laat minstens 24 uur rusten. Niet isoleren, de zeep zal nog erg heet zijn!
- Snijd na de rusttijd in hanteerbare stukken en laat minstens 5 weken rijpen.
Maak je eigen zeep – nog meer zeeprecepten
Ik heb al verschillende zeeprecepten gepubliceerd waarin ik melk en zuivelproducten heb gebruikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxe zeep van paardenmelk? De klassieke zeep met haver, melk en honing of een verfrissende komkommerzeep met yoghurt? Zelfs wie geen ervaring heeft met het koken van melkzepen, krijgt al snel hulp. Tussen eind oktober en begin november verschijnt hier mijn e-book over zelf melkzepen maken. Naast talloze zeeprecepten vind je hier uitgebreide uitleg, instructies en tips die iedereen kan gebruiken om de perfecte melkzeep te maken!