Een komkommerzeep met basilicum is eenvoudig te maken, hydrateert en ruikt aangenaam natuurlijk. Komkommer staat al lang bekend om zijn huidverzorgende eigenschappen. Het heeft een hydraterende en adstringerende werking en voedt de huid ook tijdens het wassen. Daarom wordt cosmetica met komkommer over het algemeen aanbevolen voor de vette huid, de huid met grote poriën en de onzuivere huid. Maar maak je geen zorgen, zelfs als je een normale of gemengde huid hebt, kun je je eigen zeep met komkommer maken. Basilicum heeft een kalmerende werking en kan roodheid en irritatie op de huid verzachten. Essentiële oliën van citroengras (lemongrass) en rozemarijn zorgen voor een frisse geur die perfect samengaat met de basilicum .
Komkommerzeep met basilicum – zeeprecept
- 250 g kokosolie
- 250 g koolzaadolie
- 200 g palmolie (kan indien nodig vervangen worden)
- 150 g karitéboter
- 150 g olijfolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 1 komkommer
- 1 handvol verse basilicumblaadjes
- 150 g gedestilleerd water
- 15 g citroengras etherische olie, 5 g rozemarijn etherische olie
Maak je eigen zeep – plan de stappen
Als dit zeeprecept je bevalt en je wilt het zelf maken, bereid dan de essentiële oliën zo mogelijk twee weken van tevoren voor. Meng gewoon de twee ingrediënten en vul het mengsel in amberkleurige glazen flessen. Tijdens de bewaarperiode kun je het mengsel af en toe schudden om ervoor te zorgen dat de etherische oliën goed kunnen mengen. Als je geen tijd hebt, kun je de essentiële oliën natuurlijk ook gebruiken zonder ze eerst te mengen. De geur zal dan echter minder intens en harmonieus zijn.
Je kunt de basilicum vers uit de tuin oogsten of gedroogd aan de zeep toevoegen. Als je kruiden wilt gebruiken om je eigen zeep te maken, moet je ze zo fijn en gelijkmatig mogelijk hakken. Grote en ongelijke plantendelen zijn erg onaangenaam op de huid en steken meestal lelijk uit de zeep. Idealiter week je de kruiden ongeveer een dag van tevoren in een beetje olie. De kruiden worden samen met de olie door de zeeppasta geroerd, waardoor ze minder kriebelen op de huid.
Hier gaan we – maak je eigen komkommerzeep
De komkommerzeep met basilicum wordt op de gebruikelijke manier gemaakt en natuurlijk met inachtneming van de veiligheidsregels:
- Om de loog te bereiden, moet je eerst de komkommer wassen en in stukjes snijden. Nu kun je het gedestilleerde water toevoegen en alles met een mixer tot een vloeibare pasta mengen. In deze slurry wordt nu de loog gemaakt.
- Kokosolie en palmolie worden afgewogen en gesmolten. Pas daarna worden sheaboter en de vloeibare oliën toegevoegd. De loog en de vetten moeten nu afkoelen tot ongeveer 40°C.
- Ondertussen kunnen de essentiële oliën worden afgewogen en de zeepvormen worden voorbereid. De basilicum wordt zeer fijn en gelijkmatig gehakt of met een staafmixer fijngehakt (als dit niet al van tevoren is gedaan).
- Na het afkoelen kunnen de vetten en loog worden gecombineerd en ingedikt. Voeg de essentiële oliën en basilicum toe en meng nogmaals grondig.
- Giet het zeepmengsel in de mallen, dek af en isoleer goed. Na 24 uur kan de zeep ontvormd en gesneden worden.
- De rijpingstijd mag niet korter zijn dan 4 weken.
[amazon box=” B004RGPZJ4,B004RGMOIY”/]