De pH-waarde van zelfgemaakte zeep

Was der pH-Wert über die Naturseife aussagt

Der pH-Wert der selbst gemachten Seife
Den pH-Wert kannst du mit speziellen Teststreifen messen © Schlierner - stock.adobe.com

De pH-waarde van zelfgemaakte zeep hoeft niet per se gecontroleerd te worden. Als je toch de pH-waarde van je zelfgemaakte zeep wilt weten, kun je hier vinden hoe je dat doet. Je vindt hier ook informatie over hoe hoog de pH-waarde van de zeep meestal is.

Een paar dagen geleden kreeg ik een vraag over de pH-waarde van zeep, die ik hier graag wil beantwoorden. Ik weet zeker dat er meer ketels zijn die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Hier is de vraag:

Samen met een lieve collega heb ik voor het eerst zelf zeep gemaakt
maar de PH waarde volledig genegeerd. Toen ik de zepen na ongeveer 8 weken rijping gebruikte, lag de pH-waarde in het normale bereik tussen 7 en 7,5, zoals de meetstrip aangaf. Omdat ik neurodermitis heb kan ik deze zeep niet gebruiken, een waarde tussen de 4,5 – max. 5,5 zou beter zijn. Zijn er zeeprecepten waarbij de pH-waarde zo laag is?

Wat is de pH-waarde eigenlijk?

We komen allemaal dagelijks de pH-waarde tegen op allerlei verschillende cosmeticaverpakkingen. Maar wat is het precies? De pH-waarde is een maat die aangeeft hoe zuur een vloeistof is. De pH-schaal loopt van 0 tot 14. Vloeistoffen met een waarde van 7 zijn neutraal, zoals schoon water.

Vloeistoffenmet een waarde lager dan 7 worden zuur genoemd. Hoe lager de pH-waarde, hoe hoger de zuurgraad van de geanalyseerde vloeistof. Ook al klinkt de term zuur radicaal, het betekent niet dat vloeistoffen met een pH-waarde onder 7 ongezond zijn. Citroensap is bijvoorbeeld ook een zuur met een pH-waarde van 2. Een ander bekend en gezond zuur is appelspiritus met een pH-waarde van 3,6.

Waarden boven de pH-neutrale waarde van 7 worden daarentegen basen of basen genoemd. Beide woorden worden meestal door elkaar gebruikt. Oorspronkelijk waren basen alle stoffen die alkalisch reageren in contact met water, en alkaliën basen die al opgelost zijn in water. We komen alkaliën ook tegen in het huishouden, namelijk in alles wat een beetje zeepachtig aanvoelt, zoals wasmiddelen en zeep.

Wat is de normale pH-waarde voor zeep?

De pH-waarde van zeep ligt dus in het alkalische bereik, tussen 9 en 10 om precies te zijn. In het begin heeft zeep meestal een nog hogere pH-waarde. Naarmate de zelfgemaakte zeep rijpt, daalt deze waarde tot hij zich stabiliseert rond 9 tot 10. Daarom is het belangrijk om bij het maken van zeep rekening te houden met de rijpingstijd en zelfgemaakte zeep niet te vroeg te gebruiken.

Vanuit chemisch oogpunt is het echter niet mogelijk om een zeep met een pH-waarde van 4, 5 of 6 te koken. Zelfs een pH-waarde van 7 is ongebruikelijk. Het kan zijn dat het aan de meting lag, omdat de meetstrips niet altijd helemaal nauwkeurig zijn.

Hoe kan de pH-waarde van zelfgemaakte zeep worden gecontroleerd?

Je kunt de pH-waarde van vloeistoffen eenvoudig zelf bepalen – zelfs thuis. Hiervoor gebruik je zogenaamde pH-teststrips, die meestal verkrijgbaar zijn bij elke drogist of apotheek. De teststrips zijn voorzien van een indicatorkleurstof die van kleur verandert bij contact met vloeistoffen, afhankelijk van de pH-waarde. De kleurvergelijkingsschaal die bij de teststrips wordt geleverd, laat zien welke kleur voor welke pH-waarde staat. En zo meet je de pH-waarde:

  1. Bevochtig de zeep en schuim op
  2. houd de pH-teststrip tegen de zeep
  3. wacht tot de teststrip van kleur verandert
  4. Vergelijk het testresultaat met de kleurenschaal en lees de pH-waarde af.

pH-indicatorpapier en veel andere artikelen om zelf zeep te maken zijn ook verkrijgbaar bij Amazon (advertentiepartner)**:

[amazon box=”B07BQRC523″]
[amazon box=”B08FM1P97T”]
[amazon box=”B01I1305FM”]

Is een hoge pH-waarde schadelijk voor de huid?

Vergeleken met de menselijke huid is de pH-waarde van zelfgemaakte zeep vrij hoog, aangezien de pH-waarde van de huid slechts 5,5 is. Veel mensen denken dat een hoge pH-waarde van zeep schadelijk is en de huid uitdroogt. Dit is echter een misvatting. In feite helpt alkalische zeep het lichaam om te ontzuren en helpt het de huid om zichzelf te vernieuwen. Bovendien neutraliseert de hoge pH-waarde zichzelf tijdens het wassen. Je kunt daar hier meer over lezen. Zelfgemaakte zeep kan ook wonderen doen bij neurodermitis, psoriasis en andere huidaandoeningen. Veel dermatologen raden nu zelfs aan om je eigen zeep te maken als je last hebt van neurodermitis. Ik heb onlangs een artikel over dit onderwerp geschreven met de titel “Neurodermitis en natuurlijke zeep. Je kunt hier ook een recept vinden voor zelfgemaakte zeep voor psoriasis.

Op zoek naar meer informatie over het maken van je eigen zeep?

Vragen als deze komen natuurlijk op, vooral voor beginners op het gebied van cosmetica en zeep maken. Omdat het bijzonder belangrijk is om goed voorbereid te zijn als je zelf zeep gaat maken, raad ik altijd aan om je goed in te lezen. Dus als je een beginner bent, bekijk dan eerst onze korte gids over zelf zeep maken. Nog beter is natuurlijk ons ebook Creatieve zepen – eenvoudig zelf te maken. In dit ebook vind je niet alleen gedetailleerde stap-voor-stap instructies voor het maken van zeep, maar ook alle andere informatie die je nodig hebt over het koken van zeep.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: