Ik heb een scheerzeep gekookt en wil je graag kennis laten maken met gemengde verzeping met behulp van het zeeprecept. Natuurlijke zepen die gemaakt zijn met NaOH en KOH schuimen sterker en gaan langer mee, wat natuurlijk vooral wenselijk is voor scheerzepen. Ik heb daarom gekozen voor een mengverhouding van 50:50 (NaOH:KOH) .
Hoe je het geheel berekent en wat je nog meer moet weten over gemengde verzeping kun je vinden in mijn artikel KOH – gemengde verzeping. Ik wil hier niet verder in detail treden en je alleen de geïllustreerde instructies geven. Gemengde verzeping moet alleen worden uitgevoerd door ketellappers die al enige ervaring hebben met het zelf maken van zeep. Beginners raad ik het af. Zoals altijd ga ik er ook van uit dat je jezelf goed hebt geïnformeerd over het maken van je eigen zeep. Als dit niet het geval is, raad ik het in het algemeen af om een natuurlijke zeep onvoorbereid te koken.
Het scheerzeeprecept (gemengde verzeping)
Ik heb een kleine hoeveelheid zeep gekookt, omdat we gewoon niet zoveel nodig hebben. Ik ben begonnen met het verkleinen van de partij en kook nu liever tussen de 500 en 800 staven natuurlijke zeep, afhankelijk van het recept. Dit is het zeeprecept dat ik heb gebruikt. Je mag ook een ander recept koken of ingrediënten ruilen.
In dit zeeprecept heb ik speciale aandacht besteed aan de schuimkwaliteit van de zeep. Als schuimende basisolie heb ik kokosolie gebruikt, die samen met de palmolie(frituurstaaf) de basis vormt. Olijfolie en koolzaadolie moeten de huid ook voeden tijdens het scheren. Vooral olijfolie is goed tegen ontstekingen en irritatie, die soms kunnen optreden bij het scheren. Ricinusolie wordt gebruikt als schuimversterker , net als honing. Om te voorkomen dat de scheerzeep te zacht wordt , is een deel cacaoboter toegevoegd. De mix van essentiële oliën is geselecteerd om ontstekingen te voorkomen, de huid te regenereren en je ook in een goed humeur te brengen 😉 De glycerine heeft ook een specifiek doel: de baardharen verzachten en het scheren makkelijker maken. De roze klei is bedoeld om een mooie look te creëren, maar ook om het scheermesje beter over de huid te laten glijden.
Gemengde verzepingstutorial met een scheerzeep
Zuerst habe ich alle Utensilien bereitgestellt, die ich zur Seifenherstellung brauche.
Nun können die Zutaten aus dem Schrank geholt und an die Seite gestellt werden. Sieht ganz schön viel aus 🙂
Ich habe 125g des Wassers als Eiswürfel vorbereitet. Daher wiege ich zuerst das Palmöl und das Kokosöl ab und schmelze die beiden Bestandteile auf der Herdplatte.
In der Zwischenzeit können bereits Shea- und Kakaobutter abgewogen und bereitgestellt werden. Die beiden Buttern werden nun zu den geschmolzenen Fetten in den Topf gegeben und ebenfalls aufgeschmolzen.
Die Fette kühlen ab und es ist Zeit, die Lauge herzustellen. Dafür wiege ich das berechnete NaOH und das KOH in jeweils einen separaten Becher (man kann auch einen gemeinsamen Becher nehmen).
Abwiegen des KOHs in den lila Becher und des NaOHs in den pinken Becher.
Hier seht ihr die Eiswürfel. Ich habe 125g des destillierten Wassers eingefroren, den Rest brauche ich später.
Jetzt wird zuerst das NaOH zu dem gefrorenen Wasser gegeben. Bitte nur langsam einrieseln lassen und vorsichtig arbeiten.
Die Eiswürfel beginnen nun durch die entstehende Hitze zu schmelzen. Zwischenducrh sollte immer ein bißchen gerührt werden.
Anschließend gebe ich das KOH zum Wasser und rühre das Ganze um. Beim Rühren bitte immer langsam und vorsichtig arbeiten, damit die Lauge nicht spritzt.
So sieht es dann aus. Rührt immer wieder mal um und lasst die Lauge nun abkühlen.
Fette und Lauge kühlen jetzt ab. Daher ist genug Zeit, die übrigen Zutaten abzuwiegen und griffbereit hinzustellen. Jetzt kommt der Rest des destillierten Wasser zu Einsatz. Ich habe das Wasser etwas erwärmt und den Honig darin gelöst. Jetzt können auch die Öle direkt zu den geschmolzenen Fetten in den Topf gegossen werden.
Nach der Abkühlzeit muss die Lauge zu den Fetten gegeben werden. Dabei die Lauge immer durch ein Sieb gießen! Den Schritt konnte ich mangels einer dritten Hand nicht fotografieren, aber ihr wisst ja wie es geht.
Wenn der Seifenleim leicht angedickt ist, gebe ich das Honigwasser, die ätherischen Öle und das Glycerin in den Topf. Ich habe alle drei Bestandteile in einen Behälter gewogen, so spare ich mir zwei Arbeitsschritte.
Nochmals gut durchmischen und dann einen Teil des Seifenleims in eine separate Schüssel geben und die rosa Tonerde untermischen.
Damit die Tonerde klumpenfrei verteilt wird arbeite ich hier nochmals mit dem Stabmixer.
Das Gleiche mache ich nun mit der Pflanzenkohle, mit der ich den übrigen Seifenleim färbe.
Und so sieht die Seifenmasse jetzt aus. Sie ist auch schon stark angedickt. Daher muss es nun schnell gehen.
Die rosa Masse wird zu der dunklen in den Topf überführt.
Grob durchmischen und keinesfalls mehr rühren.
Der Seifenleim war schon sehr dick, so dass ich keine marmoriertechnische Feinarbeit mehr leisten konnte 😉 Ich bin gespannt auf das Ergebnis.
Und so sieht die Rasierseife nach etwa einer Woche aus.
Conclusie over het kookproces
De zeeplijm was aan het eind al erg dik, dus ik kon niet precies knikkeren zoals ik had gepland. Ik heb dit probleem zelden. Maar ik ben ook niet gewend om foto’s langs de kant te maken, dus ik heb waarschijnlijk veel langzamer gewerkt dan normaal 😉 Ik laat jullie graag de afgewerkte scheerzeep zien zodra deze gesneden is en beoordeel dan de kwaliteit van de zeep over 4 weken.
Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes
De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.
Seifen ganz einfach selber machen
Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:
Basilicum (Ocimum basilicum); In het oude Griekenland werd basilicum zeer gewaardeerd als specerij, medicinale en sierplant. Tegenwoordig is het een populaire specerijplant die vooral wordt gebruikt in mediterrane gerechten. In mindere mate wordt het ook […]
Hazelnootolie is een gezonde olie die zowel in de keuken als in crèmes en zepen gebruikt kan worden. De samenstelling van de olie varieert echter afhankelijk van waar de olie wordt verbouwd. In cosmetica is […]
We gebruiken het elke dag als vanzelfsprekend. Maar niet iedereen kan de vraag beantwoorden wat zeep precies is. Natuurlijk is een stuk zeep een product dat we gebruiken om onszelf schoon te maken. Veel mensen […]