Iedereen die lijdt aan een huidaandoening is begrijpelijkerwijs altijd voorzichtig met het uitproberen van nieuwe producten. Maar zelf zeep maken voor psoriasis is een goed idee. Zelfgemaakte natuurlijke zeep kan ook heel heilzaam zijn voor een zeer droge huid met psoriasis. Een van de redenen hiervoor is dat zelfgemaakte natuurlijke zeep de huid niet uitdroogt, de huid voorziet van olie en vocht en het evenwicht van de huid herstelt.
Wat is psoriasis en waarom kan zeep helpen?
Psoriasis is een huidziekte die mensen op verschillende manieren aantast. Sommigen hebben er meer last van, anderen ervaren slechts af en toe een opflakkering met droge, schilferige huidplekken en milde ontstekingen.
Veel mensen lijden aan psoriasis, zowel kinderen als volwassenen hebben er last van. Sommigen hebben slechts af en toe last van de huidziekte, terwijl anderen regelmatig last hebben van psoriasis. Dit is psoriasis. Psoriasis wordt gekenmerkt door ontsteking en schilfering van de huid. Genetische factoren worden genoemd als de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van de huidziekte. Een opflakkering kan echter worden uitgelokt door stress, bepaalde medicijnen en zelfs strakke, schurende kleding en een ongunstige levensstijl met alcohol en nicotine.
Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste verzorging voor hun huid te vinden en nemen daarom vaak hun toevlucht tot dure medische wascrèmes en dergelijke. Een eenvoudige natuurlijke zeep kan de gevoelige en droge huid echter ook goed reinigen en verzorgen.
Zelf zeep maken voor psoriasis? Een echte, natuurlijke zeep kan gebruikt worden voor bijna alle huidtypes en huidproblemen. Zelfs een zeer droge huid en psoriasis hoeven niet per se zonder zeep te kunnen. Want een natuurlijke zeep biedt veel voordelen:
- Ze heeft een hydraterende werking en voorkomt zo dat de huid uitdroogt
- Natuurlijke zeep gemaakt met een koud roerproces hydrateert de huid dankzij het natuurlijke glycerinegehalte
- Zelfgemaakte zeep kan worden gemaakt met rijke, voedende en hydraterende oliën en vetten
- Desgewenst vrij van geurstoffen, kleurstoffen en dierlijke oliën, vetten en additieven
- Er zijn geen emulgatoren of conserveringsmiddelen nodig voor de productie
Voor sommige huidtypes is het altijd moeilijk om het juiste huidverzorgingsproduct te vinden. Dit is net zo moeilijk voor een vette, onzuivere huid als voor een zeer droge huid of psoriasis. Omdat ieders huid anders reageert, zijn de meeste mensen met psoriasis en een zeer droge huid voorzichtig bij het uitproberen van nieuwe producten.
Toch wil ik je graag kennis laten maken met een recept voor een voedende zeep die ook effectief is gebleken voor de zeer droge huid met psoriasis. Ik kan het zonder voorbehoud aanbevelen, maar ik kan niet beloven dat het voor iedereen even goed zal werken.
Je kunt het echter zeker proberen.
Maak je eigen zeep voor psoriasis – De oliën voor psoriasiszeep
Elke goede zeep heeft een schuimend vet nodig. Schuimende vetten zijn vetten die veel schuim in de zeep creëren en verantwoordelijk zijn voor het hoge reinigende vermogen. Dit zijn onder andere bassu-olie, kokosolie en palmpitolie. Kokosolie wordt in de meeste zeeprecepten gebruikt. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen, maakt de zeep aangenaam hard en produceert een rijk zeepschuim met grote bellen.
Kokosolie is bewust niet gebruikt als schuimend vet in deze zeep, omdat de olie op veel mensen een uitdrogend effect heeft. Dit werkt natuurlijk averechts bij een droge huid. Milde alternatieven zijn babassu-olie en palmpitolie, die beide als zeer goed schuimende oliën worden beschouwd. Palmpitolie is de mildste van alle schuimende oliën voor zeep, maar niet iedereen gebruikt het graag. Als je echter gecertificeerde palmpitolie gebruikt, doe je zeker niets verkeerd en kun je in het recept volledig overschakelen op palmpitolie. Voeg in dat geval gewoon de hoeveelheid babassu-olie toe aan de palmpitolie en laat de babassu-olie helemaal weg.
Als je geen palmpitolie wilt gebruiken, kun je de hele hoeveelheid vet overgieten met babassuolie. Iedereen kan dit dus naar eigen inzicht doen.
Olijfolie is natuurlijk de ultieme hydraterende olie en mag niet ontbreken in een natuurlijke zeep voor de droge huid. Ik heb een hoog percentage olijfolie gebruikt in het zeeprecept voor psoriasis. Houd er rekening mee dat zeep met een hoog gehalte olijfolie langer moet rijpen. Avocado-olie is ook ideaal voor de verzorging van de droge huid. Het geeft veel vocht, gaat verhoorningsproblemen tegen en wordt zeer goed verdragen door de gevoelige en schilferige huid. Het grote vochtinbrengende effect is ook merkbaar in zeep, mits er voldoende avocado-olie wordt gebruikt. Sesamolie daarentegen voedt de huid met vitaminen en lecithine en maakt haar zacht en glad. Natuurlijk mag sheaboter ook niet ontbreken, want deze wordt altijd goed verdragen door psoriasis en een zeer gevoelige, droge huid. Het zorgt ook voor wat meer grip en stevigheid in dit zeeprecept.
Zeeprecept voor de voedende natuurlijke zeep
- 400 g olijfolie
- 200 g babassu-olie
- 100 g palmpitolie
- 200 g avocado-olie
- 100 g ongeraffineerde sheaboter
- 50 g sesamolie
- NaOH supervetten bij voorkeur ten minste 10%, reken zelf uit
- 320 g gedestilleerd water
Instructies voor het maken van zeep:
Voordat je je eigen zeep voor psoriasis gaat maken, is het vooral belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met het proces. Als je nog geen ervaring hebt, kun je de instructies voor het maken van zeep bekijken. Maar omdat het onderwerp vrij uitgebreid is, verwijs ik je graag naar het ebook Kreative Seifen einfach selber machen. Daarin staat echt alles wat je moet weten over dit onderwerp.
Als je zeep wilt maken voor de zeer droge huid, denk dan altijd aan de veiligheidsregels. Je kunt ook lezen hoe je de loog maakt en waar je rekening mee moet houden.
Om zeep voor psoriasis en een zeer droge huid te maken, ga je als volgt te werk:
- Vries ongeveer de helft van het gedestilleerde water een dag van tevoren in. Gebruik hiervoor handige ijsblokvormpjes. Als het water gedeeltelijk bevroren is, zal de loog minder opwarmen. Dit voorkomt dampvorming en je kunt sneller verder werken.
- Weeg nu het bevroren deel van het water af met het resterende niet-bevroren deel in een loogbestendige bak.
- Zet nu je veiligheidsuitrusting op! Vergeet niet om een veiligheidsbril en stevige rubberen handschoenen te dragen.
- Weeg deNaOH in een apart bekerglas. Kleine plastic bekertjes of uitgespoelde yoghurtpotjes zijn hiervoor geschikt, die vervolgens gewoon weggegooid kunnen worden.
- Je kunt nu het beste in de gootsteen werken. Mocht er toch iets misgaan, dan kun je het NaOH of de loog gewoon wegspoelen. Druppel de NaOH-plaatjes langzaam in het ijskoude water en roer de loog. Roer tot alle NaOH is opgelost. Laat de loog afkoelen.
- Weeg ondertussen de palmpitolie en babassuolie af in een pan. De vetten kunnen nu langzaam smelten op de kookplaat op laag vuur. Haal de pan dan van het vuur en weeg de karitéboter af in de pan met de vetten. De karitéboter kan nu langzaam smelten in de warme vetten. Verwarm de sheaboter indien mogelijk niet verder.
- Weeg vervolgens de oliën af in de pan en meng alles goed. Laat het mengsel iets afkoelen.
- Aangezien je koud hebt gewerkt, is de loog nu zeker voldoende afgekoeld en kan het in de pan met de vetten en oliën worden gegoten. Deze stap moet voorzichtig en voorzichtig worden uitgevoerd, zodat er geen loog opspat of zelfs wordt gemorst. Je kunt de loog ook door een fijne zeef gieten om onopgeloste NaOH-kristallen op te vangen. Belangrijk voor deze stap: werk altijd met handschoenen en een veiligheidsbril. Nogmaals, je kunt het beste in de gootsteen werken.
- Verwijder de veiligheidsbril niet, want de zeeplijm is nu geëmulgeerd. Dit gaat het beste met een staafmixer. Meng het mengsel goed en roer af en toe met een houten lepel.
- Als de zeeplijm steviger wordt en op pudding gaat lijken, is het klaar om te gieten. De zeeplijm wordt nu in de voorbereide zeepmal gegoten. Isoleer de mal goed en laat 24 uur staan. Gedurende deze tijd gaat de zeep meestal door een gelfase en stolt dan.
- Na 24 uur kan de zeep uit de zeepmal worden gehaald. Je kunt hiervoor het beste handschoenen dragen, omdat de verse zeep de huid kan irriteren. Snijd de zeep nu in hanteerbare stukken en laat minstens 6 weken rijpen.
Tips: De zeepstaven moeten altijd enkele weken rijpen en drogen. Pas na ongeveer 6 weken is de zeep klaar voor gebruik. Het is echter beter om de zeep tegen psoriasis nog langer te laten rijpen. Dit maakt hem steviger, milder en effectiever.
Zeep tegen psoriasis
De zeep volgens het bovenstaande recept is bijzonder mild en wordt goed verdragen. Ze hydrateert, bindt vocht en voorkomt zo dat de huid uitdroogt. Als er geen parfumolie of kleurstof wordt toegevoegd, is de zeep allergeenvrij, vrij van kleur- en geurstoffen en natuurlijk vrij van conserveringsmiddelen.
Natuurlijke zeep voor psoriasis – nog een tip
Het gebruik van zout- en pekelzepen is ook effectief gebleken bij een zeer droge huid. Ik zou eerst een pekelzeep proberen en kijken of die wordt verdragen. Je kunt het hier gepresenteerde zeeprecept ook omzetten in een pekelzeep. Gebruik gewoon 25 tot 30 g zeezout per 100 g water. Het zout wordt opgelost in het water en pas daarna wordt de NaOH erdoor geroerd. Je kunt meer te weten komen over pekelzeep in dit artikel. En hier heb ik een complete tutorial gepubliceerd over zeep maken met pekel.
En hier zijn nog wat productsuggesties – Producten reclamepartners**