Healing clay brine facial soap klinkt als een echte spa-zeep die de problematische gezichtshuid kan verzorgen en reinigen. En dat is precies waar de zeep voor bedoeld is. Helende aarde en pekel zijn een ideale combinatie voor het reinigen van een problematische huid met onzuiverheden en irritaties.
Pekelzepen voor de onzuivere huid
Pekel- en zoutzepen helpen bij een onzuivere huid en acne. Dit zijn zepen die een bepaalde hoeveelheid zout bevatten. Zoutzepen bestaan meestal uit een zeer grote hoeveelheid zout, ongeveer 50 tot 300% van de totale hoeveelheid vet in het recept. De grote hoeveelheid zout kan niet oplossen in de zeep en daarom is het zout in verhouding tot de zeep in overmaat aanwezig. Zoutzepen zijn hard en ruw, ze zijn soms een beetje kriebelig, produceren weinig schuim en kunnen een branderig gevoel veroorzaken op een beschadigde of geïrriteerde huid. Ondanks deze nadelen zijn zoutzepen populair. Ze zijn uitstekend voor de onzuivere huid en zelfs voor acne. Zoutzepen hebben ook bewezen effectief te zijn tegen neurodermitis en psoriasis.
In tegenstelling tot zoutzepen bevattenpekelzepen minder zout. Dit is ongeveer zoveel als er opgelost kan worden in de loogoplossing. Het voordeel hiervan is dat er geen zoutkristallen in de zeep te zien zijn en dat de zeep daardoor veel prettiger in gebruik is.
Helende klei pekel gezichtszeep – voor acne en puistgevoelige huid
Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van zoutzepen, maar ik vind pekelzepen erg lekker. Daarom heb ik een pekelzeeprecept ontwikkeld voor de onzuivere huid. De zeep is bedoeld als gezichtszeep, dus ik heb gekozen voor een superfatting van 10%. Omdat kokosolie – waarschijnlijk het meest populaire schuimende vet – ervan verdacht wordt een comedogeen effect te hebben (d.w.z. puistjes te bevorderen), heb ik besloten een andere schuimende basis te gebruiken: babassu-olie. In tegenstelling tot kokosolie is deze olie zeer geschikt voor de onzuivere huid.
Amandelolie daarentegen is bedoeld om irritatie te verzachten, ontstekingen te verminderen en de zeep milder te maken. Druivenpitolie reguleert de talgproductie en wordt daarom vaak gebruikt in crèmes voor de vette, onzuivere huid. Maar omdat het de zeep zachter maakt, heb ik maar een kleine hoeveelheid in het zeeprecept verwerkt. Het is beter om niet meer dan 10 % te gebruiken.
Het helende klei zeep recept
- 210 g babassu-olie (schuimend vet voor de onzuivere huid)
- 110 g amandelolie
- 90 g koolzaadolie
- 50 g druivenpitolie (25 g druiven- en 25 g amandelolie elk voor supervetten)
- 40 g ricinusolie (voor meer schuim)
- 25 g citroenzuur
- NaOH:KOH (80:20) zelf berekenen
- 200 g gedestilleerd water, verwijder hiervan 30 g om het citroenzuur te mengen
- 60 g zeezout
- Etherische oliën van lavendel, palmarosa, patchouli
- 100 g helende klei (20%)
Houd vooraf rekening met het volgende:
- Mijn zeeprecepten zijn alleen bedoeld voor mensen die ervaring hebben met het zelf maken van zeep. Bij het zeepmaken werk je met een bijtende stof en daarom moet je voorzichtig en voorzichtig te werk gaan. Het is daarom essentieel dat je je goed in de materie verdiept voordat je voor het eerst zeep gaat maken.
- Ik heb 5% citroenzuur gebruikt in dit zeeprecept. Als je dit niet wilt, kun je het citroenzuur natuurlijk weglaten. Je zult dan wel de benodigde hoeveelheid NaOH en KOH opnieuw moeten berekenen.
- Om ervoor te zorgen dat de pekelzeep later goed schuimt, heb ik gekozen voor een gemengde verzeping. Als je hier meer over wilt weten, kun je dit artikel lezen.
En zo maak je de zeep zelf:
(Klik op de foto’s voor een vergroting)
Conclusie over het kookproces
Het duurde vrij lang voordat de zeeplijm was ingedikt. Ik zou daarom de volgende keer iets minder water gebruiken. Om de gelfase te bevorderen, heb ik de zeep ongeveer 1,5 uur in de oven op 50°C gezet. Je kunt de gelfase niet zien, maar de pekelzeep werd erg warm en was de volgende dag makkelijk te gieten. Natuurlijk hoef je deze stap ook niet te doen, je kunt de mallen gewoon goed isoleren.