Kokosmelk als toevoeging in natuurlijke zeep

Seife selbst herstellen mit Kokosmilch

Kokosmilchseife

Kokosmelk gebruiken in zeep? Net als melk van koeien, schapen of geiten kunnen we kokosmelk natuurlijk ook gebruiken als zeepingrediënt. Kokosmelk heeft een voedende werking op de huid, het helpt de zeep om een romig schuim te vormen en is ook een veganistisch alternatief voor dierlijke melkvarianten. Dus waarom zou je niet proberen een zeep van kokosmelk te koken? En met dit type melk heb je het voordeel dat je het gemakkelijk zelf kunt maken. Wij vertellen je hoe je zelf kokosmelk en kokosmelkzeep kunt maken.

Veganistische zeep zonder dierlijke zuivelproducten

Vegan is een trend! En omdat trends ook iets zijn voor onze zepen, willen we graag een veganistisch alternatief presenteren voor de gebruikelijke koemelk- of geitenmelkzeep . In plaats van dierlijke melk hebben we voor deze zeep romige kokosmelk gebruikt. En dat is maar goed ook, want kokosmelk is tegenwoordig overal verkrijgbaar en de prijzen zijn betaalbaar. Bovendien kun je zelfs je eigen kokosmelk maken voor zeep en heerlijke gerechten. Aan het einde van dit artikel lees je hoe je dat doet.

Maar laten we beginnen met de voordelen van zulke zepen. Want kokosmelk in zeep is niet alleen geweldig om de zeep een aantrekkelijke naam te geven. Het heeft ook echte voordelen en kan zorgen voor een zachte huid en een heerlijk romig schuim. Wat dat betreft doet kokosmelkzeep niet onder voor koemelk- of geitenzeep.

Kokosmelk in zeep

Er zijn echt talloze soorten melk die je kunt gebruiken om zelf zeep te maken. Gewone koemelk, karnemelk, geitenmelk en schapenmelk zijn klassiek en gangbaar. Tegenwoordig kun je echter ook meer “exotische” melksoorten krijgen, zoals yakmelk.

En niemand hoeft het zonder paardenmelk of buffelmelk te stellen. Veel van deze melksoorten zijn zelfs verkrijgbaar in praktische poedervorm.

Als je echter geen dierlijke producten in je zeep wilt gebruiken of gewoon iets nieuws wilt proberen, kun je overstappen op alternatieven. Naast sojamelk en amandelmelk kun je bijvoorbeeld ook kokosmelk gebruiken als veganistisch alternatief. In ieder geval kan kokosmelk veel doen in zeep. Net als dierlijke melk geeft kokosmelk de zeep een heerlijk romig schuim.

Voordelen van kokosmelk in zeep:

  • Overal verkrijgbaar, zelfs in discountwinkels
  • Veganistisch alternatief voor andere soorten melk
  • Zorgt voor romig, rijk zeepschuim

Kokosmelk om je eigen zeep te maken

Veel mensen denken dat kokosmelk de vloeistof is die in kokosnoten zit. Dit is echter niet het geval, want kokosnoten bevatten kokoswater. Deze vloeistof ziet er heel anders uit en smaakt heel anders dan kokosmelk.

Kokoswater is waterig en heeft een heel specifieke smaak die niet iedereen lekker vindt. Toch moeten we onszelf af en toe trakteren op een glas kokoswater. Want kokoswater geeft je meteen dat vakantiegevoel, is caloriearm en verfrissend. Kokoswater is ook heel gezond omdat het veel mineralen bevat.

Kokosmelk daarentegen wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Het wordt simpelweg toegevoegd aan water en gepureerd. Het gezeefde resultaat is dan kokosmelk. Kokosmelk kennen we vooral als toevoeging aan Aziatische gerechten. Tegenwoordig wordt de relatief vetrijke kokosmelk echter ook gebruikt als ingrediënt in smoothies en desserts. Wie liever een lichtere smaak heeft, kan nu ook kokosmelk met een verlaagd vetgehalte gebruiken. Helaas is deze kokosmelk niet zo lekker als de vetrijke versie.

Maar kokosmelk is ook populair voor het maken van zeep. Het hoge gehalte aan vetzuren met middellange keten voedt de huid intensief en maakt haar zacht en glad. De melk bevordert ook de schuimende eigenschappen van de natuurlijke zeep en maakt deze zacht en romig. Het gebruik van kokosmelk in zeep is daarom een goed idee.

Overigens heeft kokosmelk ook een hoog gehalte aan laurinezuur, wat de ontwikkeling van acne bacteriën kan voorkomen. Dus waarom probeer je niet je eigen zeep te maken met veganistische kokosmelk?

Hoe kokosmelk wordt gebruikt in zeep

Kokosmelk kan worden gebruikt om de loog te mengen. Zoals bij alle melkzepen moet kokosmelk ook in bevroren vorm worden gebruikt. De loog wordt dan gemaakt met de ijsblokjes en NaOH.

Als alternatief kan kokosmelk of kokosroom worden toegevoegd aan de ingedikte zeeplijm. Dit is ook een goede manier om OHP zepen weer vloeibaarder te maken. Als je dit wilt doen, kun je echter maar kleine hoeveelheden kokosmelk gebruiken. Anders wordt de lijm te vloeibaar.

Als je geen kokosmelk hebt en het niet zelf wilt maken, kun je natuurlijk kokosmelkpoeder gebruiken en dit toevoegen aan de zeeplijm gemengd met een beetje water of olie. De zeep moet helemaal niet of slechts spaarzaam worden geïsoleerd, omdat het anders onaantrekkelijk kan verkleuren.

Kokosmelk voor het mengen van de loog

De procedure is identiek aan de procedure die je misschien kent van conventionele melkzepen. Melkzepen met dierlijke melkproducten worden op dezelfde manier gemengd als de veganistische versies.

Omdat de loog tijdens het mengen erg heet wordt, breken de melkeiwitten in de melk af en verkleurt de loog. Er is ook een onaangename ammoniakgeur. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. De geur zal na verloop van tijd vervagen. Zodra je zeep goed is uitgehard en enige tijd heeft kunnen rijpen, is de geur niet meer waarneembaar.

De loog die is gemaakt met melk verandert ook van kleur. Het wordt donkeroranje van kleur, wat ook later op de zeep te zien is. Dit komt omdat de melkzeep ook een crèmekleur krijgt. Als je de zeep zo wit mogelijk wilt hebben, moet je letten op de temperatuur van de loog. De makkelijkste manier om dit te doen is om bevroren melk te gebruiken om de loog te mengen. Je kunt hiervoor het beste ijsblokzakjes of kleine vormpjes gebruiken. Let op: hoe kleiner de bevroren melkblokjes, hoe sneller ze zullen oplossen.

En zo ga je te werk als je de loog met kokosmelk wilt mengen:

  1. Weeg de benodigde hoeveelheid kokosmelk de dag van tevoren af en vries het in kleine ijsblokjesbakjes in
  2. Om de loog te mengen, weeg je de benodigde hoeveelheid ijsblokjes af (hoeveelheid vloeistof die nodig is om de loog te maken min ongeveer 30 tot 50 g)
  3. Meng nu de ijsblokjes en ongeveer 30 tot 50 g koud gedestilleerd water of kokosmelk in een kom. Water of kokosmelk in een loogbestendige bak
  4. Voeg vervolgens de eerder afgewogen NaOH-kristallen op de gebruikelijke manier toe, met inachtneming van de veiligheidsregels
  5. De kokosmelk lost op door de opgewekte hitte en je kunt nu al roerend de loog aanmaken

Je zult merken dat er witte vlokken op de loog drijven. Dit is niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. De vlokken zijn al verzeept melkvet. Je moet de loog altijd door een zeef aan de vetten toevoegen, omdat de witte vlokken het moeilijk maken om onopgeloste NaOH te herkennen.

Recept voor een zeep met kokosmelk (kokos-amandelzeep)

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B007A28P2G”]
[amazon box=”B004RGOCY8″]
[amazon box=”B08RJKMWZD”]

Op zoek naar een ander recept voor een zeep met kokosmelk? Kijk dan eens naar ons oudere recept: Maak je eigen kokoszeep. Het is een klassiek beginnersrecept en is heel gemakkelijk te maken.

Zelf kokosmelkzeep maken

Na de instructies hierboven voor het maken van de loog met kokosmelk, kun je nu de loog voor de kokosmelkzeep mengen. Volg altijd de veiligheidsregels.

  1. De kokosolie moet worden gesmolten in de pan. Haal de pan dan zoals gewoonlijk van het vuur en smelt de sheaboter erin.
  2. Nu kun je de overige oliën toevoegen en het mengsel goed mengen.
  3. Als de vetten en de loog goed zijn afgekoeld (controleer aan de buitenkant of de loog lauw is), kun je de loog door een fijnmazige zeef in de pan met de vetten gieten.
  4. Roer het mengsel nu goed door en meng homogeen met een staafmixer. Roer tot er een puddingachtig mengsel is ontstaan.
  5. Giet de zeeplijm vervolgens in de gewenste zeepvorm en dek de vorm af met wat huishoudfolie.

Je kunt zelf beslissen of je de zeep wilt isoleren of niet. De kokosmelkzeep kan namelijk geleren. Een gelfase zorgt ervoor dat de zeep sneller stolt. Het zal echter ook een donkerdere kleur krijgen. Als je een lichtgekleurde zeep wilt, dan moet de zeep niet geleren.

Het ruikt ook naar ammoniak na een hete gelfase. De geur is echter niet blijvend, maar vervaagt na verloop van tijd.

Wil je dat je zeep een gelfase heeft? Wikkel de verse zeep in de zeepmal dan goed in met handdoeken. Je mag het gerust warm inpakken.

Wil je niet dat je zeep geleert? Isoleer het dan helemaal niet en pak de zeep niet in. Bewaar de zeep in een koude kelder, schuur of garage totdat hij klaar is om te gieten. Een gelfase kan worden voorkomen door de zeep op een koele plaats te bewaren.

Zelf kokosmelk maken

Omdat kokosmelk niet per se goedkoop is en producten uit blik vaak andere toevoegingen bevatten, kun je gemakkelijk je eigen kokosmelk voor zeep maken. Gebruik hiervoor 1 deel kokosvlokken en 3 delen water, kook het mengsel een keer en laat het dan ongeveer 30 minuten staan. Het mengsel wordt dan gepureerd en door een kaasdoek, keukendoek of een fijne keukenzeef gehaald. Zorg ervoor dat je daarna de kokosvlokken uitknijpt.

Tip: Als je kokosroom wilt maken (bijvoorbeeld om te koken of om je eigen zeep te maken), kun je de kokosmelk een dag laten staan. Het vet uit de melk zal aan de oppervlakte neerslaan en kan met een lepel worden afgeroomd. Het resultaat is verse en onbehandelde kokosroom.

Als je op zoek bent naar andere veganistische alternatieven voor zeep, kun je ook sojamelk of amandelmelk gebruiken. We hebben al een aantal recepten voor zeep met amandelmelk gepubliceerd en vertellen je ook hoe je zelf amandelmelk kunt maken.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: