Anijszaad (Pimpinella anisum)
De olie verspreidt een bekende geur van venkel en steranijs. Ze wordt verkregen uit de zaden van de anijsplant, een witbloeiend schermbloemig kruid dat voornamelijk voorkomt in Zuid-Rusland. De oogsttijd is in de vroege herfst, wanneer de zaden gedroogd worden. Ze mogen nooit verhit worden, omdat dit de essentiële olie zou vernietigen.
De geur van anijsolie is interessant en kan worden gebruikt bij het maken van zeep. Je moet echter voorzichtig zijn bij het gebruik in crèmes en de like …..
Waar wordt de etherische olie voor gebruikt
Anijs heeft een bedwelmend effect in hoge doses en kan maagirritatie veroorzaken. Zwangere vrouwen wordt over het algemeen afgeraden om anijs te gebruiken. Als massageolie kan het echter winderigheid en buikkrampen verlichten. Het heeft een kalmerend en opbeurend effect op de ziel. Het kan nachtmerries verdrijven en je gewoon in een goed humeur brengen. Jonge moeders kennen anijs als ingrediënt van borstvoedingsthee.
Anijsolie in zeep
Anijsolie is een goede toevoeging in zelfgemaakte zeep. Het ruikt zoet en kruidig, waardoor het ideaal is voor gebruik in gekruide zepen en zwarte of donkere natuurlijke zepen. Als je het lekker vindt, kun je ook een donker geverfde zoethoutzeep maken.
Wat je nog meer moet weten
Harmonie met andere geuren: Anijsolie gaat goed samen met kaneel, venkel, lavendel, neroli, citroenmelisse en kamille.
Waarschuwingen: De olie is absoluut ongeschikt voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen. De olie moet ook worden vermeden als je last hebt van allergische huidreacties, ontstekingen of irritatie. Anijsolie mag over het algemeen slechts zeer spaarzaam worden gebruikt, vooral in leave-on producten.
Gebruik in huidverzorging: In massageoliën voor spanningen (gebruik maximaal 1% anijsolie in een basisolie zoals amandel-, sesam- of sojaolie). Anijsolie kan ook worden gebruikt in natuurlijke zeep.
Lees altijd het artikel “Waar moetje op letten bij het gebruik van essentiële oliën” voordat je een olie gebruikt!