Venkel etherische olie

Ätherisches Fenchelöl in der Naturseife

ätherisches Fenchelöl
Bild von Schwoaze auf Pixabay

Essentiële olie van venkel is vooral bekend voor het behandelen van winderigheid en krampen in de maagstreek. Venkel essentiële olie kan echter nog meer en heeft zelfs positieve effecten in cosmetica.

Venkel (Foeniculum vulgare) – Venkel etherische olie

De geur van venkel kan variëren van bitter tot zoet en van kruidig tot muntachtig. De essentiële olie wordt verkregen door de vruchten van de gele bloemen te pletten en vervolgens te destilleren.

Essentiële olie van venkel kan in twee kwaliteiten gekocht worden: bittere venkelolie bevat ongeveer 20% bittere stoffen en is veel goedkoper dan zoete venkelolie.

Zowel de plant als de essentiële olie van venkel zijn bij de meeste mensen vooral bekend voor het behandelen van winderigheid en het reguleren van de darmfunctie. Venkel heeft een krampstillend, opgeblazen, antibacterieel en maagversterkend effect. Venkel wordt ook gewaardeerd in de gynaecologie voor menstruatiekrampen en borstvoeding.

Wat venkel essentiële olie nog meer kan doen

Venkelolie wordt ook vaak gebruikt voor het begeuren van ruimtes, omdat het ook op dit gebied positieve eigenschappen heeft. Essentiële olie van venkel is ideaal om het zelfvertrouwen te vergroten en verschillende mentale ongemakken te verlichten. Voeg hiervoor één of twee druppels venkelolie toe aan water in de kom van een geurlamp en vernevel de olie.

Venkel heeft een reinigende en antiseptische werking op de menselijke huid. Daarom kan de essentiële olie van venkel ook gebruikt worden bij het maken van zeep en in lage doses in crèmes en gezichtstonics.

Wat je nog meer moet weten

Harmonie met andere geuren: Venkel etherische olie combineert goed met rozen- en lavendelgeuren of houtachtige geuren zoals sandelhout.

Waarschuwingen: De essentiële olie mag over het algemeen niet inwendig gebruikt worden. Kant-en-klare theezakjes zijn geschikt voor inwendig gebruik. Bovendien kunnen zwangere vrouwen en epileptici de essentiële olie van venkel beter vermijden.

Gebruik in huidverzorging: Geschikt voor ontstekingen, maar mag alleen in sterk verdunde vorm gebruikt worden.

Lees altijd het artikel “Waar moetje op letten bij het gebruik van essentiële oliën” voordat je een van de oliën gebruikt!

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: