Kamille, blauw – Etherische olie

Seife selbst herstellen mit Kamillenöl

Kamille echte
© Alois - Fotolia.com

De essentiële olie van kamille blauw is de olie van echte kamille. Bijna iedereen kent de eenjarige plant met de witte bloemblaadjes die gedroogd worden voor thee en stoombaden. Kamille etherische olie wordt ook wel kamille blauw genoemd omdat het bestanddeel chamazuleen, dat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur van de etherische olie, wordt gevormd tijdens de destillatie. Blauwe kamille essentiële olie kan voor veel toepassingen worden gebruikt. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de behandeling van ademhalings- en maagklachten en voor huidverzorging.

Kamille en blauwe kamille etherische olie

Kamille groeit langs de kant van de weg op hopen puin en tussen kasseien. Het is een pretentieloos geneeskrachtig kruid – als zodanig al sinds mensenheugenis bekend – vooral voor maagproblemen, aandoeningen aan de luchtwegen en huidirritaties. We kennen allemaal de heilzame werking van verse kamillethee bij verkoudheid, maagpijn of ongemak. Kamille is ook populair voor damptoepassingen om onzuiverheden, ontstekingen en verkoudheid te behandelen. Je kunt gedroogde kamillebloemen gebruiken of gewoon een paar druppels essentiële olie van blauwe kamille aan het water toevoegen.

De kruidachtige, kruidige geur van blauwe kamille is zeer intens en de olie mag slechts spaarzaam worden gebruikt.

Blauwe kamille essentiële olie – gebruik

Blauwe kamille wordt beschouwd als de “echte” kamille. Ze is intenser en doeltreffender dan al haar ondersoorten. De olie wordt verkregen door destillatie en is kruidig en warm. In huidverzorgingsproducten verlicht de essentiële olie van blauwe kamille een breed scala aan huidaandoeningen en irritaties. Het heeft een ontstekingsremmende en kalmerende werking.

Essentiële olie van blauwe kamille – wat je nog meer moet weten

  • INCI: Chamomilla Recutita (Matricaria) Bloemolie
  • Botanische naam: Chamomilla recutita
  • Extractie: Stoomdestillatie
  • Plantendeel: Van de bloemen van kamille
  • Geurnoot: Hartnoot
  • Harmonie met andere geuren: Essentiële olie van kamille mengt goed met andere bloemengeuren of vanille.
  • Effect op de huid: Ontstekingsremmend, huidverzachtend, regenererend, kan worden gebruikt om acne te behandelen. De essentiële olie is bijzonder geschikt om te worden verwerkt in crèmes, zepen en andere producten voor de behandeling van neurodermitis en psoriasis .
  • Effect op de psyche: tegen stress en om een rustige slaap te bevorderen

Lees altijd het artikel “Waar moetje op letten bij het gebruik van essentiële oliën” voordat je een van de oliën gebruikt!

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: