Maak je eigen cosmetica en co. – de nieuwe (cadeau)trend voor 2014

DIY Kosmetik

© phloxii - Fotolia.com

Je kunt tegenwoordig veel dingen zelf maken en er staan duizenden ideeën online. Een nieuw kruidenrekje voor oma, handgemaakt uit de hobby timmermanswerkplaats in de kelder, liefdevol ontworpen bonbons voor de schoonmoeder of de klassieker: zelfgebreide kousen voor het koude seizoen. Al deze opties hebben één ding gemeen: ze laten de ontvanger zien dat je de tijd hebt genomen voor hen en hun cadeau. En in onze snel veranderende tijden is tijd een waardevol goed waar maar weinig mensen genoeg van hebben.

Tegenwoordig kun je zelfs veel cosmetische artikelen zelf maken en ze dan weggeven als verfijnd cadeau of ze natuurlijk zelf gebruiken. Zelf zeep maken is heel eenvoudig en het resultaat ziet er heel professioneel uit. De moeite die het kost om zelf cosmetische producten te maken, zoals natuurlijke zeep of gezichtspoeder, scrubcrèmes en nog veel meer, is veel minder dan het koken van een meergangenmenu. Bovendien doen de eindproducten niet onder voor hun drogisterij-tegenhangers.

Maak je eigen zeep: Zo makkelijk is het

Behalve dat het een persoonlijk cadeau is, heeft zelfgemaakte zeep nog veel meer voordelen. In tegenstelling tot drogisterijproducten bevat het geen chemische toevoegingen en is het een puur natuurproduct. Natuurlijke zeep wordt gemaakt van allerlei natuurlijke grondstoffen zoals essentiële oliën, kruiden, bloemen, geneeskrachtige aarde of zelfs melk. Voor het eigenlijke kookproces is natronloog nodig. Dit (of de NaOH-platen voor het mengen van de loog) is verkrijgbaar bij apotheken en online en je moet er een beetje voorzichtig mee zijn, want het is licht bijtend. Om de vloeibare zeep te “gieten” kun je kiezen tussen kant-en-klare mallen uit de winkel of je kunt je eigen mallen maken van gips of andere bouwmaterialen. Deze zijn meestal verkrijgbaar bij goed gesorteerde hobbywinkels. Je kunt de zeep dan een heel persoonlijk uiterlijk geven en het cadeau uniek maken. Of het nu een hartvorm, teddybeer of lichaamssculptuur is: met een beetje vakmanschap kun je mallen met bijna elk motief maken als je zelf zeep maakt.

Zelfgemaakte unieke artikelen – cosmetica met een persoonlijk tintje

Natuurlijke zepen kunnen in allerlei samenstellingen worden gemaakt voor elk huidtype. Met een beetje ervaring is het maken ervan kinderspel en de ontvanger zal blij zijn met een cosmeticaproduct dat perfect is afgestemd op zijn of haar eigen huid. Gepersonaliseerde cosmetica is iets heel speciaals en op dit moment een van de cadeau-ideeën voor 2013/2014. Idealiter zou je van tevoren moeten weten wat de favoriete geur van de ontvanger is en dit dan toepassen bij het maken van je eigen zeep. Naast de trend om je eigen zeep te maken, wordt ook het maken van je eigen huidpoeder steeds populairder. Verfijnde poedermengsels kunnen worden gemaakt met de juiste gekleurde klei. Geschikte blikken met een spiegeltje en kwastje zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde online verkopers of bepaalde apotheken.

Bespaar niet op de verpakking

Baderiegel selber machen
De verpakking maakt van het zelfgemaakte product een echte blikvanger

Om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte cadeautje goed tot zijn recht komt, moet je het presenteren in een aantrekkelijke verpakking. Net als cosmetica van de drogist kun je ook je zelfgemaakte zeep aantrekkelijk verpakken. Je kunt zelf een kleine verpakking maken van kartonnen dozen en etiketten afdrukken op de computer of je kunt helemaal creatief zijn en bij een speciaalzaak een verpakking laten drukken met je favoriete ontwerp. De juiste verpakking maakt een zelfgemaakt cadeau perfect en mag nooit ontbreken. Net als conventionele artikelen in een winkel voegt een aantrekkelijke verpakking een enorme waarde toe aan een product. Als je de moeite neemt om de zeep (of een heel ander product) zelf te maken, dan mag je ook niet beknibbelen op de verpakking. Als je het extra exclusief wilt maken, kun je je eigen verzorgingsinstructies meesturen met je cosmetische creaties. Dit moet iets uitgebreider zijn en niet “gewoon” een alledaags printje van je pc. Handgeschreven tekst op mooi briefpapier is hier ideaal; creatieve grafische hobbyontwerpers kunnen zoiets ook op hun eigen PC ontwerpen.

Conclusie

Of je nu besluit om je eigen zeep te maken, een poeder te maken of je eigen aardewerken koffiemokken weg te geven, één ding is zeker: de ontvanger zal blij zijn met het unieke gepersonaliseerde cadeau! Gegarandeerd! De dagen van lange gezichten bij het geven van cadeaus en saaie stropdaskado’s zijn voorbij! Zelfgemaakte zeepjes en andere producten kunnen natuurlijk ook aan mannen worden gegeven. Vandaag de dag richten steeds meer modebewuste mannen zich op geselecteerde verzorgingsproducten en vieren ze net als het vrouwelijke geslacht de cultus van het lichaam. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte scheerzeep en bijpassende scheerkwast? Als je mee wilt doen aan de doe-het-zelftrend van 2014, kun je hier op Naturseife-und-Kosmetik.de kijken en dan meteen creatief aan de slag gaan en je eigen cosmeticaproducten maken.

Opmerking: Lees dit artikel over het onderwerp “Zelfgemaakte cosmetica cadeau geven”: https://www.zeep-info.nl/je-kunt-zelfgemaakte-cosmetica-cadeau-geven/

Producttips over het onderwerp “Doe het zelf”

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: