We gebruiken het elke dag als vanzelfsprekend. Maar niet iedereen kan de vraag beantwoorden wat zeep precies is. Natuurlijk is een stuk zeep een product dat we gebruiken om onszelf schoon te maken. Veel mensen weten ook dat zeep gemaakt wordt van loog en olie, vooral degenen die zelf zeep maken natuurlijk. Maar bijna niemand weet dat mensen zeep al duizenden jaren gebruiken – oorspronkelijk als geneesmiddel, later als schoonmaakmiddel. En net zo weinigen weten waarom zeep schuimt en waarom het reinigt.
Dus als je je altijd al hebt afgevraagd waarom zelfgemaakte (of in de winkel gekochte) zeep reinigt en wat het eigenlijk precies betekent, moet je nu goed verder lezen:
Zeep, wat is het precies?
Zeep is zowel een vast als een halfvast mengsel van natrium- en kaliumzouten van hogere vetzuren. De eerste zeeprecepten, die dateren uit het 3e millennium voor Christus, bestonden uit een mengsel van plantenas en olie.
Zepen worden meestal ingedeeld in twee hoofdgroepen, harde en zachte zepen. Harde zepen of natronzepen zijn vaak kwarkzepen, soms ook lijmzepen. Ze bestaan meestal uit de natriumzouten van vetzuren. Zachte zepen, ook wel zachte zepen genoemd, omvatten de meeste lijmzepen. Ze bestaan niet uit natriumzouten, maar meestal uit kaliumzouten van hogere vetzuren.
Omdat zepen altijd mengsels zijn, bestaat er geen algemene chemische formule voor zepen. De gebruikelijke bestanddelen van alle vaste zepen zijn echter natriumstearaat (C17H35COONa), natriumoleaat (C15H33COONa) en natriumpalmitaat (C15H31COONa) en van alle zachte zepen de overeenkomstige kaliumverbindingen.
En waarom maken zepen schoon?
Het bijzondere aan zeep en de reden voor zijn reinigende werking is zijn vermogen om de oppervlaktespanning van water te verlagen. Dit komt omdat zeep een veel lagere oppervlaktespanning heeft dan zuiver water. Daarom heeft zeep ook een groter bevochtigingsvermogen dan andere stoffen. Vuil kan daarom gemakkelijk worden aangevallen, losgemaakt en weggespoeld door de zeep. Dit is wat zeep doet. Het ontstaat door de lagere oppervlaktespanning en de oplossende stoffen in de zeep. Deze worden tussen de lucht en het water aan het oppervlak geduwd en creëren vele kleine luchtbelletjes, die zichtbaar worden als schuim. Dit schuim wikkelt zich om het vuil en voert het af. Ook vetten en oliën worden op deze manier door zeep opgelost. Dit komt omdat deze stoffen door zeep worden geëmulgeerd en daardoor ook heel gemakkelijk af te spoelen zijn. Dit reinigingsprincipe maakte zeep onmisbaar toen het duizenden jaren geleden werd ontdekt. Het principe en de onmisbaarheid ervan zijn tot op de dag van vandaag niet veranderd.
Als je nog vragen hebt over dit reinigingswonder, vind je hier misschien wat je zoekt!