Kruidenzepen zijn een leuke afwisseling en bovendien relatief eenvoudig te maken. Je kunt echter op verschillende manieren je eigen zeep maken met kruiden. Je kunt de kruiden bijvoorbeeld gebruiken als olie-extract. Of je kunt de droge kruiden gebruiken als scrub. Een andere populaire optie is om ze in de vorm van thee te gebruiken als de waterfase van de zeep.
Zeep met kruiden
Kruiden zijn erg mooie en natuurlijke toevoegingen voor natuurlijke zeep. Het maakt niet uit of je kruiden koopt bij grondstoffenleveranciers, natuurvoedingswinkels of de supermarkt of ze uit je eigen tuin gebruikt. De vraag of het zin heeft om kruiden te gebruiken in zelfgemaakte zeep blijft onbeantwoord. Persoonlijk vind ik een zeep met kruiden – in welke vorm dan ook – erg prettig en ook effectief. Kruiden kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in zelfgemaakte zeep:
- Fijn gemalen als exfoliërend bestanddeel in natuurlijke zeep
- Grof gehakt en over het zeepblok gestrooid
- Als olie-extract in de natuurlijke zeep
- Als thee-infusie voor het mengen van de loog
Maak je eigen zeep met kruiden als scrub
Gebruik alleen gedroogde kruiden in zelfgemaakte zeep. Als je je eigen kruiden uit de tuin wilt gebruiken, laat ze dan altijd volledig drogen voor gebruik. Dit minimaliseert het risico dat je natuurlijke zeep besmet raakt.
Na het drogen kunnen de kruiden fijngemalen worden in een keukenmachine of vijzel met stamper. Je kunt ze ook fijnmalen tussen je handen. Ontsmet wel eerst je handen. Zorg ervoor dat de kruiden even groot zijn. Te grote stukken zijn ongeschikt omdat ze onaangenaam kunnen aanvoelen op de huid. In de volgende stap kijk je naar je zeeprecept en bepaal je een olie waarvan je een deel neemt. Bedek de kruiden met deze olie en laat alles minstens 3 uur weken. Op deze manier voelen de kruiden veel prettiger aan op de huid. Je kunt de geweekte kruiden en olie aan het einde van het natuurlijke zeepproces toevoegen aan de zeeplijm. Belangrijk: De olie voor het weken van de kruiden wordt altijd afgetrokken van de totale hoeveelheid olie in het zeeprecept.
Opmerking: De meeste kruiden worden bruin in de afgewerkte natuurlijke zeep. Dit is normaal, maar niet iedereen vindt het lekker. Goudsbloemen bijvoorbeeld behouden hun mooie gele kleur, zelfs in de zeep met kruiden.
Zelf zeep maken met kruiden – grof gehakt en op de zeeplijm gestrooid
Gebruik voor deze versie van zeep met kruiden alleen gedroogde kruiden. Bloemen en bloemblaadjes zijn ook geschikt, omdat ze erg mooi staan op het zeepblok zien er erg mooi uit op het afgewerkte zeepblok. Het is echter mogelijk dat de bloemen en kruiden op de natuurlijke zeep bruin worden. En zo doe je dat: Roer de natuurzeep volgens het gewenste zeeprecept en giet het ingedikte zeepmengsel vervolgens in de zeepmal. Nu kun je de gewenste kruiden over het zeepblok verdelen, isoleren en het geheel zoals gebruikelijk laten rusten.
Tip: Als je het zeepblok wilt snijden, leg het dan op zijn kant. Zorg ervoor dat het met kruiden bestrooide oppervlak niet bovenop ligt. Hierdoor kunnen de kruiden en bloemen naar beneden getrokken worden. Dit laat lelijke groeven achter op het zeepblok.
Zeep met kruiden – als olie-extract in de natuurlijke zeep
Een olie-extract wordt altijd gemaakt met gedroogde kruiden. Als je van tevoren plant en geduld hebt, kun je de milde variant gebruiken:
- Doe de gedroogde kruiden in een luchtdicht schroef- of klappotje en vul het tot de rand met een plantaardige olie. Sojaolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld geschikt.
- Laat enkele weken trekken, minstens drie weken. Laat het niet in de zon staan, want veel plantaardige oliën gaan snel verkleuren bij te veel licht.
De tweede optie is sneller, maar minder zacht. Waardevolle ingrediënten uit de kruiden kunnen onder bepaalde omstandigheden vernietigd worden. Deze methode is daarom meer geschikt voor “noodgevallen”.
- Verwarm de gewenste olie op een zeer lage temperatuur. Je kunt dit het beste meten met een thermometer en niet hoger dan 70°C gaan.
- Nu kun je de gedroogde kruiden toevoegen.
- Verlaag de temperatuur (kookplaat op de laagste stand) en laat de olie en kruiden nog drie uur trekken.
Ongeacht hoe het olie-extract wordt verkregen, kun je het na het indikken van de zeeppasta altijd toevoegen als een zogenaamde supervettende olie. Als de kruiden goed gehakt zijn, kunnen ze ook zonder problemen aan de zeep worden toegevoegd.
Zelf zeep maken met kruiden – als theeaftreksel voor het mengen van de loog
Deze variant is ook populair bij kookketels, maar ik ben sceptisch of de kruideningrediënten daadwerkelijk behouden blijven in combinatie met de loog. Dit komt omdat er meestal een sterk geconcentreerde thee-infusie wordt bereid, gekoeld en dan gebruikt in plaats van water om de loog te roeren. Je lost NaOH of KOH direct op in de thee. Als je het toch wilt proberen, gebruik dan altijd gedestilleerd water om de thee te zetten en laat het aftreksel vervolgens afkoelen. Idealiter zet je het dan in de koelkast en laat je het echt koud worden. De infusie moet sterker zijn dan een normale thee. Ik zou ongeveer 1 volle eetlepel kruiden per kopje (250 ml) gebruiken.