Amandelolie in natuurlijke zeep en cosmetica

Kann Mandelöl in der Kosmetik verwendet werden?

mandelöl

Als je amandelolie wilt gebruiken in natuurlijke zeep, kun je niet ver misgaan. Amandelolie is een zeer goede basisolie voor natuurlijke, zelfgemaakte zepen. Het heeft veel positieve eigenschappen en levert geen grote problemen op, zelfs niet na verzeping. Zepen met amandelolie zijn stevig, romig en schuimen goed.

Amandelolie in natuurlijke zeep – wat is amandelolie?

INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (Zoete Amandel) Olie

Amandelen zijn de vruchten van de amandelboom, een rozenplant die oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt. Er zijn twee verschillende soorten amandelen: zoete amandelen en bittere amandelen.

De pit wordt geperst om de olie in de amandelen te verkrijgen. Beide soorten worden gebruikt voor de productie van amandelolie, waarbij de bittere amandelen alleen koud geperst kunnen worden. De essentiële“bittere amandelolie” kan er ook uit worden gewonnen.

Ingrediënten en eigenschappen van amandelolie

Amandelolie is helder, lichtgeel van kleur en heeft een zeer milde smaak. Het is ook dun en lost alleen volledig op in kokende alcohol. De olie mag nooit ranzig of bitter ruiken en mag geen onzuiverheden of troebelingen bevatten. Als dit wel het geval is, is het product al bedorven of is het geen zuivere amandelolie.
Het hoge gehalte aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren maakt de olie zuurarm en dus bijzonder mild. Het is ook rijk aan vitamine E en vitamine B. De vitamine E zorgt voor een antioxiderende werking van de olie. Een ander belangrijk bestanddeel is linolzuur, dat ontstekingsremmend werkt en de huid beschermt tegen beschadiging door licht. Omdat het erg lijkt op de lipidenfilm van de menselijke huid, wordt het ook erg goed verdragen. Mensen met een gevoelige huid, zelfs kinderen en baby’s, kunnen zonder zorgen profiteren van de eigenschappen van amandelolie.

De olie heeft een zacht hydraterend en zelfs verzachtend effect, behoudt de natuurlijke vochtbalans van de huid en maakt haar elastisch. Het kan ook de rijpere huid verrijken, want die verliest vaak haar eigen bescherming en droogt uit, waardoor rimpels ontstaan.

Amandelolie in cosmetica

Deze uiterst waardevolle olie is een allrounder in cosmetica. Ze is zo mild dat ze door alle huidtypes wordt verdragen, is niet te vet en heeft een ontstekingsremmende werking, waardoor ze geen voedingsbodem vormt voor puistjes en mee-eters, integendeel: ze helpt ze te bestrijden. Het wordt gebruikt in huidverzorgingscrèmes, lotions, als massage- en babyolie en ook in haarverzorgingsproducten.

Door de chemische flexibiliteit dringt de olie heel diep door in de huid en kan daardoor een bijzonder intensief effect hebben. Daarom wordt ze vaak gebruikt als basisolie voor allerlei cosmeticaproducten. Amandelolie wordt ook gebruikt in body butter en behoudt gelukkig ook in deze vorm zijn eigenschappen: het wordt snel opgenomen, maakt de huid zacht en soepel en is vrijwel geurloos. Het is populair als massageolie omdat het goede glij-eigenschappen heeft, waardoor de huid niet wordt aangetast door een stevige massage. Integendeel, ze profiteert ook van de massage en niet alleen de spieren worden echt zacht. Amandelolie is een plantaardige olie met een gemiddelde verspreiding.

Bijwerkingen van amandelolie

Omdat amandelolie zo heerlijk goed wordt verdragen en zacht is, zijn er vrijwel geen bijwerkingen. Zoals bij elke stof kan er natuurlijk een specifieke allergie ontstaan, maar dit is zeer zeldzaam.
Er is echter één groot probleem: omdat amandelolie erg kostbaar en dus duur is, wordt het vaak gemengd met andere, vergelijkbare oliën (perzikpitolie, zonnebloemolie, enz.). En dit hoeft niet eens geëtiketteerd te worden; in de VS is het bijvoorbeeld legaal om dit mengsel “amandelolie” te noemen. Als je echt pure amandelolie wilt, moet je goed opletten en bij voorkeur food-grade amandelolie kopen.

Amandelolie in natuurlijke zeep

Amandelolie kan net zo goed gebruikt worden in natuurlijke zeep als in zelfgemaakte crèmes en gezichtsmaskers. Het geeft de zelfgemaakte zeep een romig, zacht schuim en maakt de zeep niet zacht. Het hoge vitamine- en mineralengehalte van amandelolie is ook merkbaar in natuurlijke zeep. Je kunt de olie gerust in grote hoeveelheden gebruiken, maar het is iets duurder en wordt daarom meestal gebruikt voor luxere natuurlijke zepen.

Pure amandelolie zeep

Pureamandeloliezeep is stevig en wit. De schuimvorming is ook erg goed, tenminste als de natuurzeep een paar maanden wordt bewaard. Geduld is hier dus geboden. Na minstens 4 maanden opslag is de natuurzeep hard, lichtwit, glad, met een neutrale geur en ontwikkelt een zeer fijn, romig schuim. Het laat de huid aangenaam zacht aanvoelen en is naar mijn mening ook heel geschikt voor het wassen van het haar. Het haar wordt zacht en glanzend.

Aanbiedingen reclamepartner**

[amazon box=” B004RGOCY8, B01N2QPH0D, B00D0QZ0UG” grid=”3″]

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: