Biologisch – een trend die niet meer te stoppen is

Ik vind het fascinerend dat je tegenwoordig in elke supermarkt biologische producten kunt vinden die bijna net zoveel kosten als conventionele producten. Biologisch is zeker geen trend meer, maar een echte manier van leven. Er zijn producten die veel mensen waarschijnlijk niet meer in conventionele kwaliteit zouden kopen. Maar wat zijn biologische producten precies? En waar moet je rekening mee houden als je ze koopt?

Wat wordt bedoeld met biologisch?

Producten mogen alleen als “biologisch” worden geëtiketteerd als ze zijn geproduceerd in overeenstemming met de EU-verordening inzake biologische landbouw. In tegenstelling tot conventionele BioLandbouw mogen biologische producten niet worden gevoed met synthetische chemische meststoffen of worden behandeld met pesticiden. In de veeteelt wordt genetisch gemodificeerd voer (bijv. soja) volledig vermeden. Het profylactische gebruik van antibiotica is ook strikt verboden. Boerderijen die producten van biologische kwaliteit leveren, moeten regelmatig strenge inspecties ondergaan, die ze uit eigen zak moeten betalen. Deze extra kosten verhogen ook de latere prijs van het eindproduct. Natuurlijk zijn er ook hogere kosten voor het houden van dieren, voeding en het gezond houden van planten en grond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat biologische producten over het algemeen iets duurder zijn. Dit is echter niet altijd meer het geval. Je kunt biologisch voedsel voor weinig geld kopen, vooral in discountwinkels, en toch een goede kwaliteit krijgen.


Waar kun je biologische producten kopen en waar moet je op letten?

Tegenwoordig zijn er steeds meer online winkels die natuurlijke en biologische producten van hoge kwaliteit aanbieden. Bij Biodepot24 kun je bijvoorbeeld natuurlijke en biologische producten van verschillende fabrikanten vinden. Zoals je kunt zien, zijn biologische producten niet langer alleen populair voor voedsel, maar ook voor alle andere alledaagse producten. Natuurlijk kun je biologische melk en boter kopen in de supermarkt om de hoek. Maar wie bijvoorbeeld op zoek is naar natuurlijk, biologisch speelgoed, textiel en meer, zal toch zijn toevlucht moeten nemen tot het internet. Hoewel bekende modewinkels tegenwoordig ook textiel van biologisch katoen verkopen, dat naar verluidt geen schadelijke stoffen bevat en bijzonder geschikt is voor mensen met een allergie, is het aanbod meestal nog beperkt. We kunnen dus stellen dat de biologische markt nog voor verbetering vatbaar is.

Biologische zelfgemaakte zeep en andere cosmetische producten

Zelfs in de bekende online winkels voor mengaccessoires is bijna elke plantaardige olie en elk vet verkrijgbaar in zowel conventionele als biologische kwaliteit. Consumenten die zelf cosmetische producten maken, zijn vaak kritischer en hechten sowieso meer waarde aan natuurlijke producten. Daarom is het zinvol om zeep en cosmetische producten te maken met biologische vetten en oliën. Hoewel de kosten iets hoger zijn dan bij het gebruik van conventionele grondstoffen, is het gevoel dat je krijgt bij het gebruik van je eigen producten vele malen beter.

Wat is jouw mening over biologisch? Koop je liever biologische producten en gebruik je biologische oliën en vetten en essentiële oliën om je eigen zeep en andere cosmetica te maken?

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: