Ken je de plant Chelidonium majus? Beter bekend als celandine, heeft iedereen hem waarschijnlijk wel eens gezien, al was het misschien onbewust. De plant, die onopvallend op muren groeit, wordt vaak genegeerd of afgedaan als onkruid. Celandine behoort tot de papaverfamilie (Papaveraceae), heeft groene bladeren en gele bloemen en kan tot 70 cm hoog worden.
Als je de stengel afbreekt, komt er een geeloranje melkachtig sap uit de melkbuisjes, dat giftig is. Het wordt daarom sterk afgeraden om het te eten of als thee te bereiden! Celandine wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als geneeskrachtige plant en mijn oma heeft er met succes een wrat van mij mee behandeld. Het is wetenschappelijk bewezen dat de plant enkele alkaloïden bevat (verbindingen van chemische stoffen die een effect hebben op het menselijk organisme). In de herfst zitten deze in de wortel, die op dat moment zeer giftig is. Celandine werkt op vele manieren: het is antibacterieel, antiviraal, licht weefselbeschadigend en schimmelwerend.
Toepassingsgebieden van celandine
Celandine kan helend of verzachtend werken bij jicht, reuma, wratten, eczeem, acne, miltziekten en oogziekten (Maria Treben zweert erbij).
Celandine voor de behandeling van wratten
Tincturen uit de apotheek of cauterisatie met stikstof zijn vaak erg schadelijk voor de huid, vooral de omliggende huid. Daarom wenden veel mensen zich eerst tot der de natuur om van lelijke huidwratten (vaak op de voeten of handen) of likdoorns af te komen. Om wratten te bestrijden met celandine moet het sap van de plant (dat vers uit de natuur moet worden gehaald zodat het niet uitdroogt) twee tot drie keer per dag op het aangetaste gebied worden aangebracht. De omliggende huid moet worden beschermd door vaseline aan te brengen op de gezonde huid, zodat er geen gezond weefsel wordt beschadigd. Het sap heeft een bijtende werking en lost de wrat geleidelijk op. En wat je nog meer nodig hebt: Geduld! Want wratten verdwijnen niet zomaar. Een kleine troost: ze zijn vervelend, maar niet het einde van de wereld.
Celandine is ook een erkend bestanddeel van geneesmiddelen in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld tegen kanker. Naast de natuurlijke vorm als plant is het ook te vinden in de vorm van capsules, thee, balsem en druppels.