Zachte huidverzorging op basis van kruiden is goed voor elke huid. Natuurlijk moet je altijd goed opletten welke kruiden bij jouw huid passen. Je kunt dan natuurlijke kruiden uit de tuin gebruiken als essentiële oliën, extracten of olie-extracten voor je gewone huidverzorgingsroutine. Ontdek waar je op moet letten, hoe je zelf geschikte huidverzorgingsproducten kunt maken en welke andere opties je hebt.
Zelfgemaakte huidverzorging op basis van kruiden
In de kruidenportretten kun je lezen over de positieve eigenschappen van verschillende kruiden. Kruiden zijn niet alleen geschikt voor gebruik in de keuken of voor het zetten van een lekkere thee, maar ook voor cosmetica. Kamille heeft bijvoorbeeld een ontstekingsremmende en kalmerende werking en wordt vaak gebruikt om acne te behandelen. Citroenmelisse staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Basilicum heeft een kalmerend effect op de huid en goudsbloem wordt beschouwd als antibacterieel.
Of het nu gaat om kruidengelaatsmaskers, olie-extracten of stoombaden, met de juiste keuze kun je veel bereiken en een positief effect hebben op het huidtype.
Kruidenhuidverzorging – rijke verzorging voor gestreste handen
Als je erg droge handen hebt of last van een gestreste huid, kun je een natuurlijke pakking proberen. Het is gemaakt van tarwezemelen en een olie-extract met geschikte kruiden. Zo’n handpakking is verzachtend en voedend na bijvoorbeeld tuinieren. Als je handen ruw en schraal zijn en misschien ook een paar kleine wondjes hebben, breng de crème dan aan op je handen. De rijke handcrème moet echter enige tijd worden voorbereid. Het is daarom ideaal om het regelmatig aan te brengen.
Eerst wordt een olie-extract bereid. Kies hiervoor de kruiden die geschikt zijn voor jouw huidtype of huidconditie. Als je een handpakking wilt maken voor gestreste tuinierhanden, kun je bijvoorbeeld kamille gebruiken. Kamille kalmeert en verzorgt de huid en verzacht verwondingen. Een pakking met goudsbloemolie-extract is ook prettig. Goudsbloem biedt niet alleen uitstekende verzorging, maar heeft ook een antibacteriële en wondhelende werking.
En zo wordt de rijke handcrème gemaakt
De eerste stap is het maken van het olie-extract:
- Doe hiervoor ongeveer 3 eetlepels kamille, goudsbloem enz. in een goed afgesloten bakje en bedek de kruiden met olijf-, sesam- of druivenpitolie.
- Het geheel moet nu goed afgesloten worden en ongeveer 14 dagen trekken.
- Als de 2 weken voorbij zijn, meng je de waardevolle werkzame stof olie met 2 tot 3 eetlepels tarwezemelen en wrijf je deze pasta gelijkmatig op je handen.
- Laat het mengsel nu ongeveer 10 minuten zitten. Daarna kan het pakket worden afgewassen.
Het pakket heeft een nog intensiever effect als je handschoenen aantrekt tijdens het aanbrengen. Gebruik echter alleen handschoenen (katoenen handschoenen) die je daarna voor een soortgelijk doel gebruikt. De olie kan namelijk nauwelijks van de handschoenen worden verwijderd, zelfs niet na grondig wassen.
Tip: Hier vind je een gedetailleerde beschrijving van hoe je zelf een olie-extract kunt maken.
Kruiden gebruiken om te baden
Kruiden kunnen ook worden gebruikt als badtoevoeging. Ze zijn echter alleen effectief als er minstens 100 g kruiden worden gebruikt om een bad te vullen. Dat is vrij veel.
Het beste is om de gewenste hoeveelheid kruiden (100 tot 300 g) vóór het bad toe te voegen en dan het hete water erin te laten lopen. De kruiden moeten goed bedekt zijn met water. Dit mengsel moet nu ongeveer 10 minuten trekken. Als je wilt voorkomen dat de kruiden later in het badwater drijven, kun je het brouwsel ook in een grote emmer bereiden en het dan door een zeef in het bad gieten. Het bad hoeft dan alleen nog maar gevuld te worden met water. De ideale badtemperatuur ligt tussen 34 °C en 36 °C.
Welke kruiden zijn geschikt voor een vol bad
- Kamille: Kalmerend, reinigend, balancerend en ontstekingsremmend
- Lavendel: heeft een bijzonder aangename en rustgevende geur die kalmerend en slaapbevorderend werkt
- Citroenverbena: verkwikt de zintuigen en vrolijkt op
- Venkel en anijs: zeer aangenaam in de herfst en winter, verwarmt en ontspant
- Gouden balsem: Met een scheutje melk in het badwater doet het volle bad denken aan de populaire Earl Grey thee
- Verkwikkende kruiden: Rozemarijn, munt, citroenverbena
- Verkoelend bad voor de zomer: munt, pepermunt,
- Afrodiserende kruiden: moerasspirea, basilicum en munt (ook een mengsel van alle kruiden)
- Zweetregulerend: als je veel zweet, kun je twee keer per week een niet te heet bad met salie plannen (salie groeit ook heel snel in de tuin)
- Voor het schoonheidsbad: goudsbloem en lavendel
Kruiden zijn ook handig voor het maken van een verkwikkend, antitranspirerend of ontspannend voetenbad. Voor een voetenbad is een hoeveelheid van ongeveer een handvol kruiden per 1 liter heet water voldoende. Laat 10 minuten trekken en giet er dan ongeveer 1 tot 2 liter water bij. Als je in de zomer last hebt van zweetvoeten, kun je drie tot vijf keer per week een voetenbad met salie gebruiken. Marokkaanse munt of groene munt zijn ook geschikt voor warme, gezwollen voeten in de zomer.
Maak je eigen badolie
Een leuk alternatief plantaardig huidverzorgingsproduct voor koude winterdagen is zelfgemaakte badolie met kruiden. Maak hiervoor een olie-extract met een grote hoeveelheid kruiden. Het olie-extract moet heel sterk en sterk geconcentreerd zijn. Giet de olie over de kruiden zodat ze net bedekt zijn met een laagje olie. Laat vervolgens drie tot vier weken trekken. Als de zelfgemaakte kruidenbadolie klaar is, is het een goed idee om een lichte emulgator toe te voegen. Dit voorkomt dat de badolie gaat drijven op het badwater. Aan de andere kant is er geen risico op uitglijden na het baden. Het bad wordt vaak erg glad nadat het badwater is afgetapt.
Geschikte emulgatoren zijn Mulsifan en lecithine. Mulsifan (laureth-4) is een synthetisch geproduceerde emulgator, maar heeft zeer goede emulgerende eigenschappen. Als je de voorkeur geeft aan de natuurlijke variant, kun je ook lecithine gebruiken. Lysolecithine is een product dat al tientallen jaren op de markt is. In tegenstelling tot Mulsifan zijn de emulgerende eigenschappen echter niet zo sterk. Lysolecithine (LL) kleurt het badproduct ook een beetje gelig, wat niet bij iedereen in de smaak valt.
Een alternatief is het nieuwere product Fluidlecithin BE, dat onder andere verkrijgbaar is bijDragonspice.de . De emulgator bestaat voornamelijk uit lecithine, maar bevat ook een deel laureth-4, dat rond de 10% ligt. Fluidlecithin BE kleurt het product ook gelig. Het heeft echter een zeer neutrale geur en uitstekende emulgerende eigenschappen.
Als je echter helemaal geen emulgator wilt gebruiken, kun je crème als alternatief gebruiken. Room bevat ook een deel lecithine, dat gebruikt kan worden om de olie in het badwater te emulgeren. Natuurlijk is het emulgerende effect niet vergelijkbaar met dat van een “echte” emulgator. Maar als je het niet erg vindt om een paar druppeltjes olie in het badwater te hebben, dan zal dit eenvoudige alternatief zeker voldoen. Om een romige badolie te maken, giet je ongeveer 50 ml room in een kommetje en roer je er 15 ml badolie door met een garde. Giet dit mengsel vervolgens in het badwater.