Voor je doe-het-zelf cosmetica is hier een recept met instructies voor een eenvoudige deodorantcrème. En om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte product er goed uitziet, geef ik je ook gratis sjablonen voor de deodorant labels. Je kunt deze downloaden, uitprinten en op het deodorantpotje plakken.
Waarom zelf deodorant maken?
Normale deodorantsprays bevatten vaak stoffen die gevaarlijk kunnen zijn: Naast siliconen zijn ook aluminiumzouten een ingrediënt. Ze verstoppen de huidporiën en verhinderen zo dat gifstoffen uit het lichaam worden gespoeld. De aluminiumverbindingen kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen en worden ervan verdacht de ontwikkeling van borstkanker en andere tumoren te bevorderen. Er zijn dus genoeg redenen om over te stappen op een natuurlijker product zonder aluminium. De ideale oplossing is om je eigen deodorant te maken. Zo weet je precies wat er in de deodorant zit en kun je de formule optimaliseren voor je eigen huid.
Lees de update die ik hieronder heb gegeven.
Zelfgemaakte deodorant – makkelijker dan je denkt
Als je je lichaam niet wilt blootstellen aan deze effecten, maar toch zweetgeur wilt bestrijden, kun je in een paar stappen je eigen deodorantcrème maken! Het voorkomt zweetgeur en is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. En het heeft ook een hydraterend effect! Belangrijk: De zelfgemaakte deodorant gaat zweten niet tegen, maar gaat de vorming van geurtjes tegen. Het is dus geen antitranspirant.
Maak je eigen deodorant – zo doe je dat
Ons recept voor zelfgemaakte deodorantcrème bevat zuiveringszout en kokosolie – deze twee ingrediënten zijn deodoriserend, dat wil zeggen dat ze onaangename zweetgeurtjes elimineren. Sheaboter geeft de deodorantcrème een aangename consistentie, terwijl jojoba-olie de huid zacht en effectief voedt.
- 4 theelepels zuiveringszout
- 4 theelepels kokosolie
- 3 theelepels jojoba-olie
- 2 theelepels sheaboter
Bereiding van de crème:
① Smelt de sheaboter en kokosolie langzaam in een bain-marie op laag vuur en roer goed door.
② Voeg dan de jojoba-olie toe en meng goed met de andere vetten.
③ Voeg nu de baking soda toe: roer tot er een homogeen mengsel ontstaat. Zorg ervoor dat je eventuele klontjes fijnmaakt en meng alles goed door elkaar.
④ Giet het mengsel in een pot of blik en laat het afkoelen. Je kunt het het beste in de koelkast zetten.
Het resultaat:
Een deodorantcrème die bij kamertemperatuur een aangenaam romige consistentie heeft. De deodorant is grotendeels geurloos met een zeer lichte kokosgeur. Het voorkomt de vorming van geurtjes tijdens het transpireren en is een ideale en vooral veilige metgezel voor dagelijks gebruik! Je kunt de deodorantcrème gewoon met je vingers of een wattenschijfje aanbrengen.
Producten reclamepartner**
Tip: Als je de deodorant een geur wilt geven, kun je het beste natuurlijke etherische oliën gebruiken. Deze zorgen niet alleen voor een aangename geur, maar ontgeuren ook op een natuurlijke manier zonder de poriën af te sluiten en de lichaamseigen zweeteigenschappen aan te tasten. Etherische oliën die goed zijn om te gebruiken in zelfgemaakte deodorants zijn onder andere citrusgeuren, maar ook salie, rozemarijn en tijm.
Gratis labels voor je zelfgemaakte deodorant
En nu, zoals beloofd, zijn hier de sjablonen voor de deodorantetiketten. Klik gewoon op de pijl, download het sjabloon en print de labels uit in de gewenste hoeveelheid. Dubbelzijdig plakband is ideaal om de etiketten op het deksel van het potje te plakken.
[wpfilebase tag=file id=10 /]
Update 09.21
Het feit dat aluminium in deodorants zeer schadelijk is, is nu weerlegd. Volgens het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) leveren deodorantproducten die aluminium bevatten slechts een kleine bijdrage aan de totale inname van aluminium. Het is onwaarschijnlijk dat het dagelijks gebruik van dergelijke producten schadelijke effecten zal veroorzaken. Maar zelfs als deodorants met aluminiumzouten niet zo schadelijk zijn als wordt aangenomen, is het de moeite waard om over te stappen op een product zonder aluminiumzouten. Persoonlijk zou ik het laten afhangen van hoeveel zweet je produceert. Sommige mensen zweten heel weinig, dan hoeft het echt geen deodorant met aluminium te zijn. Of je kunt overschakelen op een variant zonder aluminiumzouten op minder stressvolle of koelere dagen en de antiperspirant met aluminiumzouten gebruiken op dagen dat je meer zweet.