Zeep moet zo goed mogelijk schuimen. Het is vooral prettig als de zeep romig, rijk en consistent schuimt. In feite kunnen we de schuimkwaliteit van natuurlijke zeep beïnvloeden door een goed doordachte samenstelling van het zeeprecept.
Niet alle zepen zijn hetzelfde, zoals iedereen weet die wel eens verschillende zepen heeft gekookt. De schuimende eigenschappen van een zeep zijn vooral belangrijk bij het wassen en veel zeepgebruikers willen een romig, rijk en stabiel schuim. Er zijn hier echter verschillen, want er kunnen zepen worden gekookt die heel weinig schuim ontwikkelen of juist een weelderig schuim met vrij grote poriën.
Als je een romig, stabiel schuim wilt, zul je over het algemeenbeginnenmet de optimalesamenstelling van de vetten. In onze grondstoffenportretten hebben we de eigenschappen van een olie of vet in de zeep besproken en laten we ook zien hoe dit het schuim van de natuurlijke zeep beïnvloedt. Meer informatie is ook te vinden in het artikel 1-Oliezepen. Naast een goed gekozen combinatie van vet en olie kunnen ook andere toevoegingen zorgen voor een bijzonder aangenaam schuim.
Romig schuim dankzij melk in de zeep
Melkzepen zijn over het algemeen bijzonder romig. Melk maakt het schuim voller en veel romiger en romiger. Als je een echt rijk, romig schuim wilt, moet je een zeep met amandelmelk proberen. Dit komt omdat amandelmelk een van de soorten melk is die een echt rijk schuim produceert. En het beste is dat je amandelmelk gemakkelijk zelf kunt maken. We raden ook havermelk aan, die je ook gemakkelijk zelf kunt maken.
Producten reclamepartner**
Zijde en alternatieven
Zijde is ook bekend als toevoeging in zeep. De zijdevezels worden eenvoudigweg opgelost in de hete loog. Het effect in de zeep is verbluffend: het schuim van de natuurlijke zeep voelt heerlijk zacht aan en krijgt een aangename romigheid. Maar bij de productie van conventionele zijde wordt de zijderups gedood zodra ze haar voor ons zo waardevolle cocon heeft gesponnen. Het doel van dit proces is om de cocon te behouden, die de rups zou kunnen vernietigen nadat hij is uitgekomen als vlinder. Daarom overwegen veel mensen geen zijde te dragen of zelfs maar te gebruiken in natuurlijke zeep.
Een verstandig alternatief voor iedereen die de natuur een warm hart toedraagt, is daarom tussahzijde of wilde tussahzijde. Bij tussah zijde wordt de cocon pas geoogst als de vlinder is uitgekomen. Voor de industrie heeft dit als nadeel dat de cocon vernietigd wordt en de zijde dus niet meer zomaar afgewikkeld kan worden. Daarom wordt tussahzijde verkregen met behulp van het zogenaamde kamgarenproces en vervolgens tot garens gesponnen. De structuur van tussahzijde is daarom meestal onregelmatiger dan die van gewone zijde. Voor het maken van zeep is dit natuurlijk irrelevant en daarom is het gebruik van wilde tussahzijde echt zinvol.
Schapenwol als natuurlijke schuimversterker in zeep
Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt: schapenwol in zeep. Het moet op dezelfde manier verwerkt worden als zijde. De wol wordt direct aan de hete loog toegevoegd en lost erin op. De eiwitten in de schapenwol en mogelijk de toegevoegde lanoline in de wol geven de natuurlijke zeep een geweldig schuim. Dus als je een boer met schapen om de hoek hebt, kun je om een handvol schapenwol vragen. Maar vergeet dan niet om de wol goed te wassen met heet water. Na het koken van een zeep met schapenwol kan er een wat onaangename, maar typische geur ontstaan. Deze verdwijnt na een paar dagen. Gebruiksconcentratie: 0,2 tot 1,00 %.
Producten reclamepartner**
Natuurlijke zeep met talk voor een aangenaam schuim
Talk, helende aarde, klei, enz. creëren niet per se bergen schuim. De toevoegingen maken het schuim echter wel romig en geven de huid een aangenaam gevoel. Deze toevoegingen zijn ook een goede manier om de natuurlijke zeep te kleuren.
Welke schuimversterkers zijn er nog meer voor natuurlijke zeep?
- Stearinezuur
- Lecithine
- Suiker
- Honing
- Castorolie