Er zijn zeeprecepten die de meeste kooksters waarschijnlijk al hebben uitgeprobeerd. Iedereen met wat meer ervaring in het maken van zijn eigen zeep zal vroeg of laat een melkzeep maken. Melkzepen staan bekend om hun bijzonder romige en fijne schuim. Ze maken de huid merkbaar glad en zacht. Als je aan deze zelfgemaakte melkzeep fijngemalen havervlokken en waardevolle honing toevoegt, krijg je de voedende eigenschappen van melkzeep samen met een zacht exfoliërend en masserend effect en de antibacteriële en hydraterende eigenschappen van honing. Zelf zeep maken met haver, melk en honing? Zeker eens proberen! Je vindt het zeeprecept voor haver, melk en honingzeep hier:
Zelf zeep maken met haver, melk en honing – het zeeprecept
Dit zeeprecept, of eigenlijk het basisrecept, is slechts een voorbeeld. Elk ander zeeprecept kan worden gebruikt om melk, haver en honing te combineren in een natuurlijke zeep. Dit is mijn recept voor een haver, melk en honing zeep.
Omdat dit een ouder recept is, bevat het palmolie. Palmolie was vroeger een populair ingrediënt bij het maken van zeep, maar is nu in diskrediet geraakt. Als je palmolie wilt gebruiken, gebruik dan zoveel mogelijk palmolie van gecertificeerde handelaren. Je kunt natuurlijk ook de palmolie vervangen of een ander zeeprecept bedenken. Als je hier nog onzeker over bent of over het algemeen geen ervaring hebt met het zelf maken van zeep, kun je het beste eerst het ebook“Kreative Seifen einfach selber machen” van naturseife-und-kosmetik.de bekijken.
En hier is het zeeprecept voor een haver, melk en honing zeep
- 350 g olijfolie
- 200 g kokosolie
- 125 g koolzaadolie
- 100 g palmolie
- 100 g karitéboter
- 100 g amandelolie
- 25 g ricinusolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH (kan snel met de zeepcalculator)
- 320 g volle melk
- 50 g gerolde haver, grof gehakt
- 3 theelepels honing
- 20 tot 25 g parfumolie of essentiële oliën
Ingrediënten en meer** hier:
[amazon box=”B00NXXPUNI,B004RGOCY8,B06Y432Y9D” grid=”3″]
Je kunt natuurlijk elke geurmix en elke parfumolie gebruiken die je lekker vindt. Ik ben dol op de parfumolie Honey Wash van Gracefruit en gebruik het in elke honingzeep. Het parfum is gemodelleerd naar de bekende geur Honey I Washed The Kids van Lush en het resultaat is een parfumolie die iedereen lekker vindt. Het is ook heel makkelijk om mee te werken en zorgt er niet voor dat de zeeplijm snel indikt. Gracefruit heeft ook de geur Oatmeal, Milk & Honey, die een beetje naar marsepein ruikt.
Zelf zeep maken met havermout, melk en honing – wat je moet weten
- Havermout, melk en honing zeep wordt gemaakt volgens de bekende methode en in overeenstemming met de veiligheidsregels. Omdat dit een melkzeep is, moet je de melk voor het koken invriezen in ijsblokjesvormen. Van deze ijsblokjes melk wordt dan de loog gemaakt. Voor de honing kun je een kleine hoeveelheid water nemen en dit verwarmen. Vergeet echter niet om deze hoeveelheid water van de melk af te trekken en de hoeveelheid melk dienovereenkomstig te verminderen. Anders wordt de zeep later te zacht en duurt het eeuwen voordat hij droog is. 40 tot 50 g water zou genoeg moeten zijn! Los de honing op in dit water en voeg het water en de honing toe aan de zeeplijm of loog aan het einde van het productieproces.
- De havervlokken moeten worden fijngemalen, anders zijn ze te groot en zouden ze onaangenaam aanvoelen in de afgewerkte zeep. Voeg ze gewoon toe aan de zeeplijm met de geurstof zodra deze is ingedikt en meng alles weer goed door elkaar.
- Nu komt het belangrijkste punt bij het maken van je eigen zeep met honing en melk: de zeep mag in geen geval worden geïsoleerd! Wanneer je de ingedikte zeeplijm in de zeepmal giet, dek deze dan losjes af met een zakje of doek en zet de mal vervolgens indien mogelijk 24 uur op een koele plek. In het voor- en najaar is het balkon of terras hiervoor ideaal. De kelder is meestal ook koel. Honing verwarmt de zeep aanzienlijk, wat vooral bij het maken van melkzeep averechts werkt.
Als je het bovenstaande zeeprecept voor “Zelf zeep maken met haver, melk en honing” gebruikt, krijg je een stevige en goed schuimende natuurlijke zeep die heel mild en zacht is voor de huid. Rijpingstijd: minstens 6 weken.
Tips voor zeepmakers**:
[amazon box=”B071J3SWPK” template=”horizontal”]
[amazon box=”B00HBSUH7U” template=”horizontal”]
Maak je eigen melkzeep
Melkzepen zijn populair omdat ze mild zijn en een zeer romig schuim produceren. Je kunt verschillende technieken en basisingrediënten gebruiken om een melkzeep te maken. Je kunt een melkzeep maken door dierlijke of plantaardige melk te gebruiken om de loog te mengen. Je kunt ook melkpoeder aan je zeep toevoegen of een zuivelproduct zoals kwark of room aan de zeeplijm toevoegen.
Vooral als je een melkzeep maakt met pure melk, moet je ervoor zorgen dat je koud werkt. Het beste is om de melk van tevoren in te vriezen. Dit voorkomt dat de loog te warm wordt. Dit is vooral belangrijk als je de kleur van de zeep wit wilt hebben. Als de melk te heet wordt, breekt het melkeiwit af en wordt de loog oranje tot donkergeel van kleur. Hierdoor krijgt de zeep een beige kleur.