Als je je eigen cosmetica wilt maken, moet je enige kennis hebben van de eigenschappen van vetten en oliën. Deze bestanddelen zijn namelijk een van de belangrijkste in allerlei cosmeticaproducten. Ze zitten in grote hoeveelheden in zeep, crèmes, lipverzorgingsproducten, badadditieven enz. en geven het product zijn individuele eigenschappen. We hebben in dit artikel al verslag gedaan van de verschillende vetzuren. Nu zullen we ons richten op termen die je steeds weer kunt tegenkomen bij het gebruik van vetten en oliën. Drogende oliën, smeren? Ontdek hier wat deze termen betekenen.
Drogende oliën en niet-drogende oliën – wat betekenen ze eigenlijk?
Veel mensen denken in eerste instantie dat drogende oliën de huid uitdrogen. Dit is echter niet het geval, althans de termen “drogend”, “halfdrogend” en “niet-drogend” verwijzen niet naar het vermogen van de huid om uit te drogen of naar de droogte van de olie. De termen geven alleen aan hoe snel een olie verhardt, d.w.z. droogt, bij contact met atmosferische zuurstof. De zogenaamde jodiumwaarde vertelt ons of een olie snel of langzaam droogt. En dit is hoe oliën meestal worden gecategoriseerd:
- Joodgetallager dan 100: dit is een niet-drogende olie. Voorbeelden: Bijenwas, kokosolie, palmpitolie, rundertalg, koolzaadolie, cacaoboter, olijfolie, avocado-olie, amandelolie, sheaboter en jojobaolie. Deze oliën drogen niet uit en vormen daarom een lichte film op de huid.
- Joodgetal tussen 100 en 170: dit is een halfdrogende olie. Voorbeelden: Zonnebloemolie, tarwekiemolie, sesamolie, saffloerolie, pindaolie, druivenpitolie. Dit zijn halfdrogende oliën.
- Joodgetal boven 170: dit is een drogende olie. Voorbeelden: Lijnzaadolie, wilde rozenolie. Deze niet-uitdrogende oliën liggen niet op de huid. Ze vormen dus geen film en dringen snel in de huid.
Overigens is de joodgetalwaarde een veelgebruikt getal om vetten te karakteriseren. Het is een maat voor het gehalte aan onverzadigde verbindingen in het vet.
Alles wat je moet weten over het smeergedrag van een olie
Het spreidend vermogen geeft aan hoe snel een olie zich verspreidt op de huid. Hoe sneller ze uitsmeert, hoe gladder ze aanvoelt. Oliën die minder snel uitsmeren geven een rijkere indruk, zijn moeilijker uit te smeren en geven een langdurig gevoel van zachtheid. De trage verspreiding is vooral een voordeel bij het gebruik van een olie in de oogzone, bijvoorbeeld bij oogcrèmes. Snel intrekkende oliën zorgen ervoor dat emulsies gemakkelijk aan te brengen en uit te smeren zijn. Ze worden daarom vaak gebruikt in lichte bodylotions. Idealiter worden oliën met verschillende spreidingseigenschappen gecombineerd om evenwichtige emulsies te creëren.