Arnica olie in zelfgemaakte crèmes en zalven

Arnika in Cremes und Salben

Arnikaöl Arnica montana
© H. Brauer - stock.adobe.com

Arnica is een plantensoort die behoort tot de composietenfamilie en tot 60 cm hoog kan worden. Opgemerkt moet worden dat arnica in Duitsland beschermd is omdat het een bedreigde plantensoort is. Arnica oliën worden daarom voornamelijk geproduceerd in landen als Zwitserland of Italië en zijn ook hier op de Duitse markt verkrijgbaar. Lees meer over de waardevolle arnicaolie, want het is een geweldige olie voor huidverzorging.

Arnica olie voor zalven en crèmes

Arnica werd voor het eerst erkend als geneeskrachtige plant door Hildegard von Bingen. De plant werd echter pas in de 18e eeuw voor medicinale doeleinden gebruikt. In die tijd werd de plant vooral gebruikt om reuma, kneuzingen en veneuze aandoeningen te behandelen. Tegenwoordig vinden we arnica zalven en balsems in elke drogisterij.

Naast de typische zalfpreparaten voor reuma, kneuzingen en verwondingen, wordt arnicazalf vandaag de dag nog steeds gebruikt als behandeling voor inflammatoire spataderen.

Arnica olie in huidverzorging

Arnica olie(INCI: Arnica montana) is altijd een plantenextract. Arnica wordt daarom in een dragerolie geplaatst, zodat de waardevolle ingrediënten van de plant worden overgebracht naar het oplossingsmedium. Meestal wordt hiervoor olijfolie of sojaolie gebruikt. Als je zelf arnica-olie wilt maken, houd er dan rekening mee dat de beschermde plant niet in het wild mag worden geoogst. Maar je kunt natuurlijk wel gedroogde arnicabloemen kopen bij bijvoorbeeld de apotheek en deze gebruiken om je eigen arnicabolie te maken.

Arnica is uitstekend te gebruiken in huidverzorging voor de ontstoken huid, omdat de ingrediënten een ontstekingsremmende en antiseptische werking hebben. De olie wordt toegevoegd aan zelfgemaakte zalven en crèmes, waarbij je erop moet letten dat je de olie niet verhit.

Maak je eigen arnicazalfolie

  1. Vul een potje met schroefdop van elk formaat voor een derde met gedroogde arnicabloemen.
  2. Voeg zonnebloemolie of olijfolie toe tot het potje vol is.
  3. Laat het potje ongeveer drie tot vier weken staan, waarbij je af en toe voorzichtig zwenkt om alle ingrediënten op te lossen.
  4. Giet de olie na deze tijd door een fijne zeef in donkere flessen.
  5. Je zelfgemaakte arnica olie is klaar.

Let op: op een koele, donkere plek bewaren en binnen 6 maanden consumeren.

Waar je op moet letten bij het gebruik van arnica olie

Arnica olie is alleen geschikt voor uitwendig gebruik, het mag niet worden ingenomen of gebruikt om mee te koken. Arnica behoort tot de madeliefjesfamilie, daarom zijn veel mensen allergisch voor de plant.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: