Zelfgemaakte zeezeep is perfect om de zomer te vangen en de frisse kleuren van de zee rechtstreeks naar je badkamer te brengen. Je kunt deze zeebrieszeep gemakkelijk zelf maken met slechts een paar goedkope ingrediënten en de juiste techniek.
Maak je eigen zeebrieszeep
Een ideale geur voor deze zeep is zeebries parfumolie. Als je geen parfumolie wilt gebruiken, meng dan gewoon je favoriete mengsel van essentiële oliën. Een frisse geur die doet denken aan vakantie en de zee is ideaal. De kleur van de zeep met een kustgevoel komt van indigo in verschillende tinten. Voor de eenvoud kun je ook vloeibare zeepkleurstof gebruiken, zoals die van Gracefruit. De kleurstof hoeft voor gebruik maar kort geschud te worden en wordt dan direct aan de zeeplijm toegevoegd. Een paar druppels zijn meestal genoeg om een mooie, rijke kleur te krijgen.
Om de zeep in verschillende tinten blauw te maken, is eerst ongeveer 1/3 van de zeeplijm verwijderd en diepblauw gekleurd. De blauwe zeeplijm werd in de zeepmal gegoten, zodat de bodem van de mal goed bedekt was met zeepmengsel. Giet nu een lepel van het witte, ongekleurde deel in de overgebleven blauwe zeeplijm. Dit mengsel wordt vervolgens op het blauw in de mal gegoten. Ga zo door tot de zeepmal gevuld is. Een ander idee voor een natuurlijke zeep die doet denken aan de zee is om het onderste gedeelte geel te kleuren en te mengen met zand of klei . Dit geeft het effect van een zandstrand met de golven van de zee.
Het zeeprecept
Het zeeprecept bestaat uit verschillende goedkope vetten en oliën die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn. Als je nog niet eerder zelf zeep hebt gemaakt, kun je het eBook“Creatief zeep maken” downloaden. Zeep mag alleen volgens de veiligheidsregels worden gemaakt. Bereken zelf de NaOH die nodig is voor de gewenste superfatting.
- 250g kokosolie
- 250 g reuzel
- 200g olijfolie
- 200g koolzaadolie
- 100g zonnebloemolie
- Vloeibare zeepkleur indigo
- Sea breeze geur of mengsel van essentiële oliën
Na de productie kan de zeebrieszeep geleren en na ongeveer 24 uur in vorm worden gebracht en in hanteerbare stukken worden gesneden. De daaropvolgende rijpingstijd moet minstens 4 weken zijn.