Maak je eigen pootbalsem voor honden

Tierkosmetik herstellen

© unpict - stock.adobe.com

In het koude en natte seizoen houden honden van een voetbalsem om hun gevoelige pootjes te beschermen en te verzorgen. Een voetbalsem bestaat uit natuurlijke ingrediënten en met dit recept kun je gemakkelijk je eigen voetbalsem maken.

Maak je eigen voetbalsem

Voetbalsem bestaat uit vetten en wassen en verschillende oliën. Het is daarom vrij eenvoudig om zelf pootbalsem te maken. Het voordeel: de zelfgemaakte versie is puur natuurlijk en wordt goed verdragen door je viervoeter.

Waarom heeft een hond voetbalsem nodig?

Als het buiten nat en koud wordt, hebben de poten van honden daar ook onder te lijden. Dat komt omdat kou en vorst, maar ook strooizout en steenslag de poten van je hond gebarsten en broos kunnen maken. Daarom is het verstandig om de poten van je hond in de winter te behandelen met een voetbalsem. Deze producten bestaan meestal uit waterafstotende stoffen die vocht en sneeuw eenvoudig van zich af rollen en de poten beschermen als een tweede huid. Daarbij komt een lichte behandeling met natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter of plantaardige oliën, die de hondenpoten beschermen tegen uitdrogen en zo scheurtjes en verwondingen voorkomen.

Maak je eigen voetbalsem – zo makkelijk is het

Deze voetbalsem is gemakkelijk zelf te maken. Het wordt aanbevolen in de koude wintermaanden, wanneer strooizout en vorst gevoelige hondenpoten kunnen aantasten. De voetbalsem dient dan als beschermlaag tegen zware belasting en extreme kou. In de herfst, lente en zomer is het daarom niet nodig om voetbalsem te gebruiken.

Ingrediënten voor de voetbalsem

En als je wilt dat de balsem tot de volgende winter meegaat, kun je wat vitamine E toevoegen als antioxidant

En zo wordt de pootbalsem gemaakt

Doe de bijenwas en oliën in een pan (of in een beker boven een bain-marie) en smelt. Stel de temperatuur alleen in op gemiddeld. Zodra de bijenwas gesmolten is, haal je de pan van het vuur en voeg je de sheaboter toe. Roer alles goed door en temper indien nodig tot het mengsel vloeibaar is. Haal dan de pan van het vuur en giet de pootbalsem in een potje. Daar hardt het in een paar uur helemaal uit.

Pfotenbalsam

Goudsbloemzalf als beschermlaag voor de poten

Naast de voedende pootbalsem kan een zelfgemaakte goudsbloemzalf ook helpen om de poten van je hond te beschermen. Deze wordt gemaakt van 25 g goudsbloemolie (gekocht of zelfgemaakt), 5 g olijfolie, 1 g bijenwas (wit of geel) en 4 g lanoline. En als je geen zin hebt om het zelf te maken, koop dan gewoon een goedkope goudsbloemzalf bij de drogist en gebruik die als pootbalsem. Let er in dit geval wel op dat er geen parfum aan de zalf is toegevoegd en dat het gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. Het is dus echt niet nodig om een dure pootbalsem voor honden te kopen!

Hoe gebruik je de voetbalsem

De voetbalsem wordt gewoon op de poten (kussentjes) van de hond aangebracht voordat hij gaat wandelen. Een heel dun laagje is voldoende. Na de wandeling moeten de poten altijd goed worden schoongemaakt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over pootafdrukken op de vloer.

Wat doet de zelfgemaakte voetbalsem

  • Beschermt en verzorgt hondenpoten in de winter tegen koude en natte omstandigheden
  • Bescherming tegen strooizout
  • Verzorgt en verzacht gestreste voetzolen

Tip voor gestreste poten

Een zelfgemaakte pootspray kan ook helpen om gestreste poten te behandelen of te verzorgen. Meng gewoon water met 20% ethanol of ethylalcohol en 2,5% isopropylmyristaat (IPM) OF 2% PEG-40 gehydrogeneerde ricinusolie als oplosmiddel. Voeg 2% propolis tinctuur en een paar druppels essentiële tea tree olie toe (net genoeg om het mengsel een subtiele geur te geven). Giet dit mengsel in een sprayfles en spray de poten van de hond regelmatig (altijd eerst goed schudden).

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: