INCI zwartebessenzaadolie: Ribes Nigrum (zwarte bes) zaadolie
Zwartebessenzaadolie – delicate verfraaier
Zwarte bessen – ook wel cassis genoemd – behoren tot de kruisbessenfamilie en zijn erg populair als voedsel. De bessen zijn rijk aan vitamines en hebben een wrange, frisse smaak. De rode bes dankt zijn naam aan Sint-Jansdag, waarop de eerste bessen rijpen. De bessen worden niet alleen gebruikt als voedsel, maar ook als sierplant of voor de productie van parfum. De vrucht wordt ook gebruikt om de waardevolle zwarte bessenzaadolie te produceren, die steeds meer wordt gebruikt in de cosmetica-industrie.
Productie en effecten van zwartebessenzaadolie
De olie van hoge kwaliteit wordt geproduceerd door het persen van de zwarte bessenzaden. Het heeft een gele kleur en ruikt fruitig en wrang. Bessenolie van mindere kwaliteit is te herkennen aan de veranderde, diepgroene kleur.
De olie bevat het zeldzame mengsel van zowel α- (ω3) als γ-linoleenzuur (ω6), evenals het zeer zeldzame stearidonzuur, een viervoudig onverzadigd vetzuur dat een sterk ontstekingsremmende werking heeft. Het mengsel van de twee linolzuren heeft een sterk stabiliserende functie voor de barrièrelaag van de huid en houdt zo het huideigen vocht op peil.
Gebruik van de olie
De milde en goed verdragen olie kan op verschillende manieren worden gebruikt: de meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een celbeschermende en celvernieuwende werking en helpen vooral de droge en rijpere huid te verzorgen. Een vette of onzuivere huid wordt verbeterd door de ontstekingsremmende ingrediënten van de olie. Deze zwartebessenzaadolie met zijn lage oxidatieve stabiliteit ontvouwt zijn veelomvattende effect het best in combinatie metjojoba- of marulaolie. In het algemeen worden oliën die rijk zijn aan oliezuur aanbevolen voor het mengsel, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat niet meer dan 15% van de zwartebessenzaadolie in het oliemengsel wordt gebruikt. In crèmes en lotions wordt uitgegaan van een aandeel van ongeveer 1 tot 5% van de totale hoeveelheid.
Verspreidend vermogen: langzaam
Vettige eigenschap: drogend