Maïskiemolie is een eetbare olie die wordt verkregen uit de vette kiemplanten van de maïsplant. Maïs behoort tot de familie van de zoete grassen en komt oorspronkelijk uit Mexico. Maïs is een krachtige, bladverliezende, eenjarige, kruidachtige plant die tot drie meter hoog kan worden. Maïs wordt gebruikt als medicinale plant wanneer het verwerkt wordt tot maïszetmeel of maïskiemolie. INCI: Zea mays olie
Productie en werking van maïskiemolie
Maïskiemolie wordt verkregen door koude of warme persing of door chemische extractie met oplosmiddelen. Geëxtraheerde of geraffineerde maïskiemolie is kleur- en reukloos en smaakloos. Koudgeperste maïskiemolie is te herkennen aan de licht roodachtige kleur. De plantaardige olie bestaat uit meer dan 50% linolzuur en ongeveer 30% oliezuur, en bevat ook een grote hoeveelheid vitamine E. Het hoge aandeel linolzuur maakt de plantaardige olie echter bijzonder waardevol, omdat linolzuur huidirritatie kan verlichten wanneer het uitwendig wordt aangebracht en ook goed wordt verdragen door de gevoelige huid.
Gebruik van maïsolie in cosmetica
Door het hoge vitamine E-gehalte is de olie bijzonder lang houdbaar, zelfs als deze ongeraffineerd is. Geraffineerde maïskiemolie is zeer geschikt voor koken en frituren, omdat het rookpunt rond de 200°C ligt en er dus geen schadelijke stoffen ontstaan bij verhitting. De plantaardige olie is cholesterolvrij en wordt met zijn hoge gehalte aan linolzuur en vitamine E beschouwd als een waardevolle spijsolie. Ze bevat echter weinig omega-3 vetzuren en daarom moeten andere plantaardige oliën ook deel uitmaken van een gezond dieet.
Maïsolie wordt echter zelden gebruikt in crèmes en andere cosmetische producten. Het is ook niet aan te raden om de olie in zeep te gebruiken, omdat maïsolie geen significante schuimende eigenschappen heeft, de zeep zacht maakt en niet gelijkmatig verzeept. Maïsolie is daarom een plantaardige olie die meer geschikt is voor gebruik in voeding dan in cosmetica.