DIY: Maak eenvoudig je eigen vaste shampoo

Solid Shampoo - Pflegend und umweltschonend

Festes Shampoo selber machen

Vaste shampoo in de vorm van een blok is bijzonder zuinig en milieuvriendelijk: als we bedenken hoeveel lege shampooflessen we elk jaar bij het plastic afval gooien… een aanzienlijke hoeveelheid waar je je terecht schuldig over kunt voelen! Met een zelfgemaakte shampoo besparen we onszelf de vele verpakkingen en hebben we tegelijkertijd de ingrediënten in eigen hand!

Maak eenvoudig je eigen shampoo

De shampoos op de markt bevatten vaak verschillende siliconen en siliconenoliën: de synthetische stof wordt gebruikt om het haar glad en glanzend te maken. Het haar wordt vervolgens omhuld door een laag siliconen, waardoor het moeilijk natuurlijke hydraterende stoffen kan opnemen. Siliconen vervuilen ook het milieu omdat ze nauwelijks uit afvalwater gefilterd kunnen worden. Als je je eigen shampoo maakt, kun je zonder siliconenoliën en veel andere twijfelachtige ingrediënten. Vaste shampoo is ook erg praktisch. Vooral voor op reis is vaste shampoo de eerste keuze, omdat het lichter is dan een volle shampoofles en niet lekt in de make-uptas.

Maak je eigen vaste shampoo

Vaste cosmeticaproducten zijn helemaal in. Als je wilt besparen op plastic afval, is vaste shampoo altijd een goed idee. Ik heb al andere voordelen genoemd, zoals de hoge opbrengst en de goede eigenschappen als vakantiepartner. Een ander voordeel is dat we vaste shampoo heel gemakkelijk en zonder complicaties zelf kunnen maken.

Hier presenteren we een heel eenvoudig basisrecept voor zelfgemaakte shampoo in vaste vorm.

De weinige ingrediënten in het basisrecept kunnen natuurlijk worden gevarieerd en uitgebreid door professionals en ervaren zeeproerders – maar hier is de eenvoudige en ongecompliceerde versie die iedereen kan maken.

Onderaan het artikel vind je ook de sjablonen voor de etiketten die je gratis kunt downloaden.

Ingrediënten voor de vaste shampoo

  • 25 g SLSA(natriumlaurylsulfoacetaat is een oppervlakteactieve stof die bijzonder mild is en een schuimend effect heeft. Omdat het in poedervorm is en de luchtwegen kan irriteren als het stof wordt ingeademd, moet er voorzichtig mee worden gewerkt (draag een gezichtsmasker)
  • 25 g maïszetmeel (in poedervorm)
  • 12gr broccolizaadolie (De olie maakt het haar heel makkelijk doorkambaar en geeft het een mooie glans. Meer over de olie vind je hier)
  • 5 druppels teunisbloemolie (teunisbloemolie heeft een kalmerende werking op de hoofdhuid, reguleert de talgproductie en vermindert roos)
  • Siliconen mal in elke vorm
  • Metalen potje om te bewaren
  • Etiket (beschikbaar in de downloadsectie)

Tip: Oliën, SLSA en andere ingrediënten kunnen besteld worden bij Dragonspice* .

Of kijk hier eens rond**:

[amazon box=”B00OKVJ358,B07167PSWQ,B011V8XHRW” grid=”3″]

Hoe maak je een vaste shampoo

① Doe de SLSA en maïzena in een kleine kom en roer er dan langzaam en voorzichtig de oliën door. Wees hier heel voorzichtig mee en roer niet te heftig, want beide poeders creëren veel stof > draag indien nodig een ademhalingstoestel!

② Zodra er een homogeen mengsel is ontstaan, kan het in de mal worden gevuld (siliconen mallen zijn hiervoor het beste).

③ Plaats nu de shampoo en de mal ongeveer 2 uur in de oven op een lage temperatuur (ongeveer 40° – 50°C) om uit te harden.

④ Laat de mal een nacht volledig drogen en verwijder hem dan pas – klaar!

Een kleine kom of een metalen pot met een schroefdeksel is geschikt om de shampoo in te bewaren.

De vaste shampoo moet echter altijd drogen na gebruik voordat je het in een potje doet.

——————————————-

Zin in meer DIY-ideeën? Bekijk dan het ebook DIY cosmetica. Het bevat heel veel leuke handgemaakte cosmetica ideeën, recepten en instructies:

——————————————-

Etiketten voor vaste shampoo

En nu, zoals beloofd, zijn hier de sjablonen voor de labels. Nadat je ze hebt gedownload, kun je ze afdrukken en uitknippen. Je kunt de etiketten op het deksel van een potje plakken. Tip: De etiketten kunnen gemakkelijk en stevig worden vastgeplakt met dubbelzijdig plakband.

[wpfilebase tag=file id=36 /]

Let op: Alle downloadproducten van naturseife-und-kosmetik.de zijn alleen voor privégebruik. Commercieel gebruik is uitgesloten, net als het doorgeven ervan. Deel de link naar dit artikel of naar de downloadpagina.

Lees ook: Haarzeep of vaste shampoo? Wat is beter?

festes shampoo selber machen 2

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: