Gemengde verzeping kan worden gebruikt om zepen te maken die goed schuimen. Zulke zepen zijn ideaal voor het scheren. Gemengde verzeping wordt daarom voornamelijk gebruikt bij de productie van scheerzepen. Verzepen met NaOH en KOH in combinatie is echter ook zinvol bij het roeren van zoute zepen, omdat zepen met een hoog zoutgehalte nauwelijks schuimen.
Termen met betrekking tot zeepproductie
Koud verzepen, warm verzepen en nu ook gemengd verzepen? Vooral degenen die nog helemaal aan het begin staan van het zeepmaken zullen in eerste instantie niet bekend zijn met sommige van deze termen. De term mengverzeping wordt pas iets later interessant, omdat de meeste mensen die zelf zeep gaan maken meer geïnteresseerd zijn in de klassieke verzeping met NaOH. Omdat bij gemengde verzeping twee alkalische oplossingen worden gebruikt, is het proces minder geschikt voor beginners. Als je echter al enige ervaring hebt, is verzepen met NaOH en KOH in combinatie een interessante manier om zeep te maken.
Gemengde verzeping voor goed schuimende zeep
Gemengde verzeping is een methode om zeep te maken waarbij zowel NaOH als KOH wordt gebruikt. De combinatie van KOH en NaOH is bedoeld om sterk schuimende zepen te produceren. Dit wordt vooral gebruikt bij de productie van scheerzepen. Zoutzepen worden echter ook vaak gemaakt met het gecombineerde loog, omdat deze helaas nauwelijks schuim ontwikkelen. Omdat de berekening van de benodigde hoeveelheden NaOH en KOH voor dit type verzeping iets ingewikkelder is, raad ik de natuurlijke zeep en cosmetische zeep calculator aan, die gebruikt kan worden om automatisch de benodigde NaOH en KOH verhoudingen te berekenen.
Wanneer de methode wordt gebruikt
- Bij de productie van scheerzepen, omdat voor deze zepen een sterk, stabiel schuim nodig is
- Pekelzepen en zoutzepen vormen zelf weinig schuim, daarom kan verzeping met NaOH en KOH in combinatie worden gebruikt om een overvloediger schuim te creëren
- Gemengde verzeping is ook interessant voor zepen die weinig schuimende oliën en vetten bevatten