Wat er mis kan gaan bij het maken van zeep – Onregelmatige textuur van de gegoten zeep

Seife einfach selbst machen

Seifenherstellung - Seife Blume und Swirl
Selbst gemachte Seife - Seifenherstellung

Als je goed op de hoogte bent van het maken van zeep en werkt volgens een beproefd zeeprecept, kan er niet veel misgaan bij het zelf zeep maken. Maar zelfs als je geen beginner meer bent in het maken van zeep, kunnen er van tijd tot tijd kleine en grote problemen optreden. Waarom kan de textuur van de zeep bijvoorbeeld onregelmatig zijn?

Zeep maken – soms kunnen er kleine uitglijders zijn

Als je zelf zeep maakt, kunnen er af en toe dingen misgaan. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de zeeplijm of de ruwe zeep niet wil indikken. Een ander veel voorkomend probleem bij het maken van zeep is dat de zeeplijm veel te snel hard wordt en niet meer verwerkt of zelfs in de zeepmal gevuld kan worden. Dit komt meestal door afweeg- of rekenfouten. Dit betekent dat de verhouding tussen loog en vetten verkeerd is berekend of dat het gewoon verkeerd is afgewogen. Dit overkomt bijna iedereen wel eens bij het zelf zeep maken.

Naast deze fouten kan het ook gebeuren dat de zeep gewoon niet goed geroerd is of dat er geen gelfase heeft plaatsgevonden. Deze kleine vergissingen zie je terug in de ongelijke textuur van de zeep na het maken.

Kleurverschillen en onregelmatige textuur van de zeep – waarom de zeep er ongelijk kan uitzien

Na het maken van de zeep en het gieten zul je merken dat de zeep niet gelijkmatig verzeept is en er ongelijkmatig uitziet. Dit kan twee oorzaken hebben: of er is te weinig geroerd of de gelfase heeft niet gelijkmatig plaatsgevonden. Het kan gebeuren dat de gelfase aan de zijkanten van de zeepmal niet goed op gang komt en zich vooral in het midden afspeelt. Dit uit zich meestal in kleurverschillen in het zeepblok.

Als de zeep op sommige plekken stevig is en op andere plekken zacht, kan dat ook aan de gelfase liggen of gewoon aan het feit dat de zeep niet voldoende geroerd is. Dit betekent dat de loog en vetten niet gelijkmatig zijn verdeeld. Laat in zulke gevallen de zeep langer rijpen en wacht af wat er gebeurt. Je hoeft het voorlopig niet weg te gooien. Als er niets verandert aan de textuur van de zeep, kan deze opnieuw worden gesmolten. Hoewel dit een extra werkstap vereist, kan de batch in ieder geval worden hergebruikt.

Ontdek precies wat je moet weten voordat je zeep gaat maken

Om dit soort fouten te voorkomen, is het raadzaam om meer te weten te komen over je nieuwe hobby voordat je zeep gaat maken. Zelf zeep maken vereist immers veel kennis. Met een goede voorbereiding kun je typische fouten vermijden en sneller aan de slag gaan. Om je te helpen bij je voorbereiding raad ik je het ebook Kreative Seifen einfach selber machen aan. Het wordt geleverd in PDF-formaat, dus een e-boeklezer is niet nodig. Bekijk direct de ebooks van Naturseife und Kosmetik: ebooks voor zeep maken

Geschikte producten voor zeep maken

Producten reclamepartner*:
[amazon box=”B071WPJZVF,B01HI1VV5G,B01N4DGK0S”/]

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: