NaTrue – Cosmetische gel
Biologische en natuurlijke cosmetica zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Veel fabrikanten zijn daarom op de kar gesprongen en produceren nu biologische en natuurlijke cosmetica. Sommige gebruiken echter slechts een minimale hoeveelheid biologisch afgeleide ingrediënten of ingrediënten op plantaardige basis. Maar hoe weet ik als consument welke biologische cosmetica echt biologische ingrediënten bevat en welke natuurlijke cosmetica alleen ingrediënten op plantaardige basis bevat? Daarover gaat NaTrue.
Het gedrag van NaTrue
Natuurlijke en biologische cosmetica zijn niet alleen sinds een paar jaar een grote trend. Ze werden voor het eerst op de markt gebracht door bekende fabrikanten in de jaren 1960. Na die tijd werd de regelgeving voor cosmetica steeds verwarrender en complexer, zoals de NaTrue-experts erkennen. Er waren geen internationale normen, waardoor zowel fabrikanten als consumenten risico liepen. Greenwashing, PR-methodes die een organisatie een onbevooroordeeld, milieuvriendelijk imago geven, werd al snel een realiteit. De NaTrue-organisatie was geschokt door deze ontwikkeling en besloot actie te ondernemen. In 2007 werd de organisatie na een onafhankelijke audit gevraagd om het NaTrue-label te erkennen op alle producten die echt biologisch zijn of gemaakt zijn van hernieuwbare plantaardige materialen. Het NaTrue-label werd een jaar na de oprichting van de organisatie in het leven geroepen.
Natuurlijke en biologische cosmeticaproducten met het NaTrue-label
En hoe krijgen producten het felbegeerde label? NaTrue test de producten met een onafhankelijk, wetenschappelijk comité. Dit comité bepaalt welke ingrediënten zijn toegestaan en aan welke richtlijnen en normen de producten moeten voldoen. Alleen cosmeticaproducten met een hoog gehalte aan natuurlijke ingrediënten en een minimaal gehalte aan stoffen die op zijn minst natuurlijk benaderen, doorstaan deze test. Het hele proces is verdeeld in twee fasen. In de eerste fase worden de ingrediënten en de samenstelling, d.w.z. de formulering, getest. In de tweede fase wordt het product ter plekke getest door het wetenschappelijk comité. Fabrikanten moeten hun producten de volgende twee jaar opnieuw laten certificeren om het label te behouden. Een concreet voorbeeld van de criteria voor gecertificeerde cosmetica is of de producten op een veilige manier zijn geproduceerd, waarbij de ethiek en principes van NaTrue strikt worden nageleefd. Andere criteria zijn of de producten 100 procent veganistisch zijn, of ze gemaakt zijn met milieuvriendelijke ingrediënten en of ze nano-componenten zoals titanium bevatten. NaTrue richt zich op consumenten over de hele wereld en wil hen gemoedsrust geven bij het kopen van biologische en natuurlijke cosmetica met het NaTrue-label.