Gastartikel: Waarom natuurlijke zonbescherming ook in de winter gebruikt moet worden

Sonnencreme selber machen - mit natürlichen Zutaten

naturkosmetik selber machen
© Heike Rau - stock.adobe.com

Het is niet omdat de temperatuur daalt en de zonnige dagen steeds minder worden dat je het zonder zonbescherming moet stellen. Zoals elke dermatoloog zal bevestigen, treedt niet alle UV-schade noodzakelijkerwijs alleen in de zomer op. De huid wordt ook in de winter blootgesteld aan UV-straling. Voorzichtigheid is geboden, vooral op zonnige herfstdagen of als het sneeuwt. De huid beschermen tegen de zon is dus het hele jaar door nodig.

Natuurlijk zijn de UV-niveaus lager in de koelere maanden, maar het is ook waar dat schade door de zon de grootste oorzaak is van zichtbare tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, pigmentvlekken en ouderdomsvlekken – en ook gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van huidkanker.

Drie redenen om zonbescherming te dragen in de winter

  1. UVA-stralen zijn het hele jaar door even sterk – Hoewel de zon in de winter misschien niet zo sterk aanvoelt, krijg je nog steeds dezelfde dosis UVA-stralen als op het strand in de zomer. UVA-stralen hebben een langere golflengte dan UVB-stralen en dringen dieper door in de huid. Hoewel UVA geen zonnebrand veroorzaakt, bevordert het vroegtijdige huidveroudering en huidbeschadiging.
  2. Sneeuw reflecteert UV-stralen – Sneeuw reflecteert tot 80% van de zonnestralen. (Zand reflecteert slechts ongeveer 17 procent.) Spelen of sporten in de sneeuw op een zonnige dag kan resulteren in een dubbele dosis UV-straling.
  3. Gebruik zonnebrandcrème – Dit is niet de belangrijkste reden om zonnebrandcrème te gebruiken in de winter, maar het is nog steeds belangrijk. Het wordt immers aanbevolen om geopende tubes zonnebrandcrème na 12 maanden weg te gooien. De meesten van ons bewaren de zonnecrème van de zomer dus een jaar lang en gooien hem de zomer erna weg. Dus waarom zou je goede zonnebrandcrème verspillen? Bewaar de crème goed zichtbaar en gebruik hem consequent voordat je naar buiten gaat.

Maar wat is eigenlijk de beste zonnebrandcrème voor elke dag van het jaar?

Wat is natuurlijke zonbescherming?

Traditionele zonnefilters vertrouwen op chemicaliën zoals octylacrylaat, avobenzone, octinoxaat, octisalaat, oxybenzone en homosalaat en helioplex om de schadelijke zonnestralen op de huid te absorberen. De laatste jaren groeit de bezorgdheid dat deze chemische filters schade door vrije radicalen kunnen veroorzaken en soms het hormonale systeem kunnen verstoren.

Natuurlijke zonnefilters werken op een heel andere manier. Ze gebruiken actieve minerale ingrediënten zoals zinkoxide en/of titaniumdioxide om een breedspectrum bescherming te bieden die werkt als een spiegel die de UV-stralen reflecteert in plaats van ze te absorberen in de huid.

Wat is er zo goed aan natuurlijke zonnefilters?

  • Je weet dat je een breedspectrumbescherming krijgt zonder ingrediënten aan je lichaam toe te voegen die vrije radicalen kunnen creëren.
  • Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus ik geef altijd de voorkeur aan producten die mijn blootstelling aan onnodige chemicaliën verminderen.
  • Dit is een mildere optie die waarschijnlijk geen irritatie veroorzaakt en perfect is als je een gevoelige huid hebt.

Maak je eigen zonnebrandcrème – Natuurlijk zelfgemaakt zonnebrandrecept

Recept komt van Kathrin Lestrange van begrazia.com

Veel van de ingrediënten in dit zelfgemaakte zonnebrandcrème recept hebben een natuurlijke SPF (zonbeschermingsfactor). Dit is een natuurlijk recept en is niet getest door een regelgevende instantie voor exacte SPF-waarden. Daarom kan en mag ik geen claims of zelfs maar veronderstellingen maken over de gecombineerde SPF.

De individuele ingrediënten worden beschouwd als een lage SPF en zijn over het algemeen vermeld op deze niveaus:

De uiteindelijke versie heeft een veelzijdig zonbeschermend effect, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid ingrediënten. Voor een eenvoudige versie gebruik je alleen kokosolie en sheaboter met een beetje frambozenzaad- en wortelzaadolie of een beetje zinkoxide voor gematigde blootstelling.

Zelfgemaakte zonnebrandcrème – de ingrediënten

  • ½ kopje amandelolie
  • ¼ kopje kokosolie
  • ¼ kopje bijenwas
  • 2 eetlepels zinkoxide (dit is een niet-nano-versie die niet door de huid wordt opgenomen. Pas op dat je het poeder niet inademt).
  • Tot 1 theelepel frambozenzaadolie – optioneel
  • Tot 1 theelepel wortelolie – optioneel
  • 2 eetlepels sheaboter – optioneel

Maak je eigen zonnebrandcrème – zo doe je dat

  1. Meng de ingrediënten, behalve de zinkoxide, in een potje. Ik heb een inmaakpot die ik alleen gebruik voor het maken van lotions en lotionrepen.
  2. Vul een middelgrote pot met een paar centimeter water en zet de pot in het waterbad.
  3. Als het water opwarmt, beginnen de ingrediënten in de pot te smelten. Roer af en toe om ze te mengen. Wanneer alle ingrediënten volledig gesmolten zijn, voeg je de zinkoxide toe, roer je het er goed doorheen en giet je het in een pot of blik dat je wilt gebruiken om te bewaren.
  4. Roer een paar keer terwijl de crème afkoelt om ervoor te zorgen dat de zinkoxide wordt opgenomen.
  5. Bewaren bij kamertemperatuur

Dit is een gastartikel van Kathrin Lestrange van begrazia.com. Zoals Kathrin terecht zegt, kunnen zelfgemaakte zonnebrandcrèmes die we thuis maken niet getest worden op daadwerkelijke bescherming tegen de zon (dat zou in ieder geval veel geld kosten). Ik raad daarom alleen aan om zelfgemaakte zonnebrandcrèmes te gebruiken als je huid alleen wordt blootgesteld aan UV-stralen in typische dagelijkse situaties. Voor de herfst en winter, gewoon als een beetje bescherming voor de huid, zijn dergelijke zonnebrandcrèmes op natuurlijke basis zeker geschikt en voldoende. Ga je op zomervakantie, strandvakantie of overwinteren op de skipiste, dan moet je altijd vertrouwen op in de handel verkrijgbare producten. Alleen deze producten garanderen dat de huid de juiste bescherming tegen de zon krijgt. In de winkel kun je ook natuurlijke zonnebrandcrèmes en lotions vinden.
Natuurlijke cosmeticavan zeerhogekwaliteitvind je onder anderebij najoba.de

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: