Je kunt op een eenvoudige manier zelf trechterzeep maken. Een trechterzeep is zeep die door een trechter wordt gegoten wanneer het in de zeepmal wordt gegoten. Dit zorgt voor leuke effecten die je doe-het-zelf zeep een heel speciale uitstraling geven. Omdat trechteren een vrij eenvoudige giettechniek is bij het zelf zeep maken, kunnen zelfs beginners het uitproberen. Wil je zelf trechtervormige zeep maken? Lees dan snel verder. In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf trechterzeep kunt maken en geef ik je wat handige tips voor je eerste pogingen:
Zelf trechterzeep maken
Als je zelf trechterzeep wilt maken, heb je verschillende opties. Er zijn verschillende technieken om dit soort zeep zelf te maken. Hier wil ik je kennis laten maken met een heel eenvoudige methode. Zelfs beginners kunnen zelf geweldige zepen maken met behulp van de eenvoudige trechtertechniek.
Wat zijn trechtervormige zepen eigenlijk?
Trechterzepen zijn over het algemeen een heel eenvoudige manier om zelfgemaakte zepen een mooi uiterlijk te geven. En niet alle trechterzepen zijn hetzelfde. Je kunt de zeep door de trechter in een ronde mal gieten (hier zijn ook twee varianten) of een typische zeepmal gebruiken.
Hier presenteer ik een heel eenvoudige methode om je eigen trechterzeep te maken. Het is geschikt voor beginners en je kunt er naar wens mee variëren. Wil je bijvoorbeeld meerdere kleuren gebruiken? Voeg dan gewoon één of meerdere kleuren toe aan het zeeprecept. Natuurlijk kun je ook een ander zeeprecept gebruiken dan hier wordt gepresenteerd. Bedenk dan wel dat de zeeplijm zo lang mogelijk vloeibaar moet blijven. De zeep stroomt immers alleen goed door de trechter als de lijm vloeibaar genoeg is.
Hierdoor blijft de zeeplijm lang vloeibaar:
Dit weet je misschien al van het swirlen (marmeren) van zeep: de zeeplijm moet lang vloeibaar blijven zodat we rustig kunnen werken. Maar waarschijnlijk heb je al een of meer zepen gekookt die tijdens het verwerken heel snel indikten en na een korte roertijd niet meer vloeibaar waren.
We hebben zelf in de hand hoe goed de zeeplijm verwerkt kan worden. Sommige parfumoliën zorgen er bijvoorbeeld voor dat de zeeplijm snel indikt. Als we veel vaste vetten in het zeeprecept gebruiken, is snelle indikking ook een probleem. Ook bij het zwenken of gieten moet er geen watervermindering worden ingecalculeerd.
Hier heb ik samengevat wat belangrijk is bij het voorbereiden van een zeeprecept voor swirlen of gieten:
- Gebruik alleen geuroliën die er niet voor zorgen dat de zeeplijm snel indikt. Je kunt dus het beste een parfumolie gebruiken waar je al eerder mee gewerkt hebt. Vaak kun je deze informatie ook bij de winkelier krijgen, bijvoorbeeld bij Gracefruit. Tip: Bloemengeuren zijn meestal ongeschikt voor marmering en mouleren. Ze zorgen er vaak voor dat de zeeplijm heel snel indikt.
- Verlaag het watergehalte niet. Het verminderen van de hoeveelheid water in het zeeprecept heeft soms voordelen. Je moet het berekende watergehalte echter niet verlagen bij het zwenken of funnelleren. Als je namelijk meer water gebruikt, blijft de zeeplijm langer vloeibaar.
- Werk niet te warm. Als we loog en vetten verwerken terwijl ze nog erg warm zijn, komt de verzepingsreactie sneller op gang en wordt de lijm sneller hard. Werk daarom altijd zo koud mogelijk. Als je sheaboter in het zeeprecept verwerkt, is de ideale werktemperatuur 28° C tot 33° C.
- Neem niet te veel vaste vetten op in het recept. Idealiter gebruik je ongeveer 20 tot 25 procent schuimende vetten zoals kokosolie of babassu-olie en ongeveer 50 tot 60 procent plantaardige oliën. Plantaardige oliën die rijk zijn aan oliezuur zijn trouwens ideaal, omdat ze maar langzaam verzepen. Dit is echter geen must. Voeg ook 20 tot 30 procent gedestilleerd water toe (gebaseerd op de totale hoeveelheid vet).
Instructies en recept voor trechterzeep
Het recept en de instructies dienen als voorbeeld. Je kunt hier natuurlijk je eigen zeeprecept samenstellen en andere kleuren en geuren gebruiken. Ik heb dit zeeprecept gebruikt en het werkte heel goed voor trechterzeep:
Zeep recept trechterzeep eenvoudig:
- 200 g olijfolie
- 150 g kokosolie
- 100 g karitéboter
- 150 g koolzaadolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 220 g gedestilleerd water
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Vorm: Eenvoudige blokvorm
Roeraccessoires: 1 extra bakje voor het mengen van de kleur, 1 trechter, zelfgemaakt trechterapparaat (zie foto)
Kleurstof: 1 volle theelepel titaniumdioxide in de hete loog, 1 eetlepel roze klei
Geur: etherische oliën van 3 g palmarosa, 5 g sinaasappel, 2 g patchouli, 3 g bergamot
Zoek geschikte producten voor de trechterzeep – Producten reclamepartner**
[amazon box=”B071JRFQCB”]
[amazon box=”B01KZ0SM0O”]
[amazon box=”B08298QP2S”]
Funnelling is een zeer eenvoudige marmeren techniek, maar er is een belangrijk punt om in gedachten te houden. Om zonder problemen je eigen trechterzeep te kunnen maken, moet je ervoor zorgen dat je een geschikt zeeprecept kiest. De zeeplijm moet heel lang vloeibaar blijven. Gebruik daarom geen ingewikkelde parfumoliën die ervoor zorgen dat de zeeplijm snel indikt. Kies ook voor oliën die de zeeplijm lang vloeibaar houden, zoals olijfolie. Als de zeeplijm te snel indikt, kan het niet meer door de trechter gegoten worden. Vermijd daarom recepten met veel vaste vetten. Vetten die snel indikken werken hier ook averechts.
Hoe giet je een visueel aantrekkelijke trechterzeep?
ik ga ervan uit dat je bekend bent met zeep maken en zelf al een paar zeepjes hebt gemaakt. In ieder geval raad ik je het ebook Kreative Seifen einfach selber machen aan. Het vertelt je alles wat je moet weten over zeep maken, zeepingrediënten, de samenstelling van zeep en nog veel meer.
Hier lees je hoe je zelf trechterzeep maakt:
Maak eerst de loog van NaOH en water zoals gewoonlijk. Volg ook hier de veiligheidsregels en vergeet niet een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.
Vervolgens kan de kokosolie gesmolten worden in de pan op het fornuis. Haal dan de pan van het fornuis en weeg de sheaboter af in de warme kokosolie. Het smelt langzaam en hoeft niet extra verwarmd te worden. Laat beide componenten afkoelen tot ongeveer 35°C. Vetten en loog moeten zeker goed afgekoeld zijn, want dan blijft de zeeplijm ook langer vloeibaar.
na het afkoelen kun je de twee onverwarmde oliën aan de vetten toevoegen en alles goed mengen.
zet nu een apart bakje klaar voor het mengen van de kleur, meng de geurstoffen en zet de pigmenten klaar.
zet ook de zeepmal klaar. Om te voorkomen dat je de trechter de hele tijd moet vasthouden, is het verstandig om een houder te maken. Gebruik gewoon een deksel (bijvoorbeeld van een kleine yoghurtemmer) en knip er een geschikt gat in.
Je kunt ook een stuk karton gebruiken, zoals op de foto’s. Het hoeft er niet professioneel uit te zien. Het hoeft er niet professioneel uit te zien, het belangrijkste is dat het houdt.
Duw de trechter erdoor en plaats het geheel in het midden van de blokvorm. Het uiteinde van de trechter moet ongeveer tot het midden van de mal reiken.
giet dan zoals gewoonlijk de loog door een zeef bij de vetten. Meng alles goed met een staafmixer. Vergeet niet om tijdens deze stap beschermende kleding te dragen, zoals een veiligheidsbril en handschoenen.
De zeeplijm moet vloeibaar blijven en daarom moet je krachtig mengen en roeren vermijden.
Voeg nu de essentiële oliën toe. Meng alles nog een keer goed en haal dan ongeveer de helft van het zeepmengsel eruit en giet het in het daarvoor bestemde bakje.
kleur nu beide delen met de gewenste kleuren. Je kunt gemakkelijk meer dan twee kleuren gebruiken.
meng nu beide mengsels nogmaals met de staafmixer zodat de pigmenten echt goed verdeeld zijn. Meng echter alleen zo kort als nodig, zodat het mengsel niet indikt.
nu is het tijd om te beginnen: giet eerst één kleur in een kleine portie in de trechter. Tel mentaal tot twee zodat de porties altijd zo gelijk mogelijk zijn. Giet nu direct daarna de tweede kleur, ook in een kleine portie. Ga zo door tot de zeeplijm op is.
Het is geen probleem als de porties zeeplijm niet even groot zijn. Zo kun je steeds verschillende effecten bereiken.
Zodra de zeepmal gevuld is en de zeeplijm op is, kun je de mal afdekken met huishoudfolie. De zeep moet gaan geleren. Om de gelfase te bevorderen, kun je de zeepmal in een handdoek wikkelen en op een warme kruik leggen. De volgende dag is je trechterzeep klaar om gevormd te worden. Snijd het zoals gewoonlijk in handige, gelijkmatige stukken en laat je trechterzeep nog minstens 4 weken drogen.
geduld bij het zelf maken van zeep – ook met trechterzeep
Als je zelf trechterzeep wilt maken, heb je een beetje geduld nodig. De gekleurde massa wordt namelijk portie voor portie en kleur voor kleur in de zeepmal gegoten. Dit kost gewoon tijd.
Als de zeeplijm te stroperig is, stroomt hij niet meer door de trechter. Het kan helpen als je een lepel glycerine door het mengsel roert en goed mengt. Hierdoor wordt de zeeplijm weer vloeibaarder. Ga zo door tot de zeepmal gevuld is. Isoleer de zeep dan zoals gewoonlijk, laat het geleren en snijd het de volgende dag uit.
Als je de trechtermethode leuk vindt, kun je ook op andere manieren je eigen trechterzeep maken. Er is bijvoorbeeld ook de methode“trechteren zonder trechter“, waarvoor ik al instructies heb gepubliceerd. Ronde trechterzepen zijn ook leuk. In principe worden ze op dezelfde manier gemaakt. De zeeplijm wordt echter in een rechtopstaande ronde mal gegoten. Bij de tweede variant van een ronde trechterzeep plaats je de ronde zeepmal op zijn kant en steek je de trechter in de mal. Dit geeft een heel ander effect, maar ziet er ook geweldig uit.