Olijfolie is echt een geweldig ingrediënt in natuurlijke zeep en cosmetica. Olijfolie is een zeer waardevolle plantaardige olie en wordt daarom al heel lang gebruikt voor huidverzorging. Je kunt olijfolie op zichzelf gebruiken om je haar en huid te verzorgen, het in zeep gebruiken of er natuurlijk creatief mee aan de slag gaan in de keuken.
INCI: Olea Europaea (Olijf)-vruchtolie
Olijfolie wordt geperst uit zowel het vruchtvlees als de pit van olijven. Pure pulpoliën worden beschouwd als oliën van bijzonder hoge kwaliteit. Deze staan commercieel bekend als“extra olijfolie van eerste persing“. Dergelijke koudgeperste en gefilterde olijfolie heeft een heldergroene tot goudgele kleur.
Olijfolie is te vinden in de keuken van bijna elk huishouden en is vooral populair voor salades. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat olijfbomen heel langzaam groeien en pas na tien jaar hun eerste vruchten dragen.
Olijfolie in natuurlijke zeep en cosmetica – ingrediënten en eigenschappen van olijfolie
Zelfs de oude Grieken gebruikten olijfolie in natuurlijke zeep en cosmetica en wisten dat het de droge huid weer soepel en elastisch kon maken. Deze eigenschap komt van de talrijke essentiële vetzuren die 85% van olijfolie uitmaken. Een van deze vetzuren, linolzuur, is ook een bestanddeel van de huid en daarom kan het zeer goed door de huid worden opgenomen, ondersteunt het de natuurlijke beschermlaag van de huid en beschermt het de huid tegen uitdroging.
Bovendien bevat olijfolie van hoge kwaliteit kleine doses van een natuurlijke werkzame stof die een ontstekingsremmende werking heeft die vergelijkbaar is met de bekende farmaceutische werkzame stof ibuprofen. Omdat olijfolie langzaam wordt opgenomen, kan het actieve ingrediënt zich goed ontwikkelen en helpen bij huidaandoeningen. Olijfolie verzacht gebarsten, ruwe, schilferige of schilferige huid en helpt deze te regenereren. Door het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigd oliezuur is olijfolie ook duurzamer dan andere oliën en bestand tegen oxidatie. En koudgeperste olijfolie van hoge kwaliteit bevat niet alleen veel vitamine E, die meestal in grotere hoeveelheden voorkomt in plantaardige oliën, maar ook polyfenolen. Deze staan bekend om hun antioxiderende werking. Ze vangen vrije radicalen in de huid en beschermen zo de cellen tegen vroegtijdige veroudering.
Gebruik in cosmetica
Terwijl olijfolie vroeger bijna uitsluitend werd gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, wordt het nu steeds vaker gebruikt bij de productie van cosmetische producten. Het Hamburgse bedrijf Beiersdorf bijvoorbeeld, dat producten verkoopt onder de merknamen Nivea of Florena, verwerkt alleen al in zijn producten ongeveer zeven ton olijfolie per jaar. Naast talloze andere fabrikanten is olijfolie ook erg populair bij mensen die hun eigen natuurlijke cosmetica maken, zoals crèmes of zeep. Net als alle plantaardige oliën is olijfolie echter moeilijker te verwerken dan siliconen- of paraffineolie, omdat het een sterke eigen geur heeft.
Pure olijfolie is een geweldige huidverzorgingsolie voor de droge huid. Omdat het licht comedogeen is, d.w.z. de vorming van mee-eters bevordert, is het minder geschikt voor de vette, onzuivere huid. Je kunt olijfolie echter wel gebruiken om specifiek droge huidzones te behandelen, zoals verhoornde knieën en ellebogen. Olijfolie wordt ook vaak gebruikt voor haarverzorging. Je kunt een eenvoudige haarbehandeling maken van eigeel en olijfolie. Dankzij de lecithine in het ei kan de olie na gebruik gemakkelijk uit het haar worden gespoeld. De olie is ook geschikt voor gerichte verzorging van beschadigde haarpunten. Hiervoor masseer je de pure olie in de punten en laat je de behandeling een nacht intrekken.
Olijfolie in natuurlijke zepen
Olijfolie is een zeer populaire en sterk aanbevolen plantaardige olie in natuurlijke zeep en cosmetica. Het is ook zeer voedend en mild in zepen. Natuurlijke zepen waaraan grote hoeveelheden olijfolie zijn toegevoegd, moeten langer worden bewaard. Deze periode mag niet korter zijn dan 6 weken, maar idealiter moet je ze nog langer laten liggen. Hoe ouder de natuurlijke zeep is, hoe beter hij zal zijn.
Pure olijfoliezeep
Pureolijfoliezeep wordt al sinds mensenheugenis met de hand gemaakt. De bekende Aleppo zeep is ook een olijfoliezeep, waaraan meestal laurierolie wordt toegevoegd. Olijfoliezeep is zeer geschikt voor bijna alle huidtypes en wordt bijzonder mild en goed verdragen.
Er zijn natuurlijk verschillende zeeprecepten met olijfolie, maar echte olijfoliezeep bestaat eigenlijk alleen uit een loog en olijfolie. Na een bewaartijd van 6 maanden is pure olijfoliezeep lekker stevig en vormt een rijk schuim met fijne poriën. Dit is echter pas echt het geval na deze lange bewaarperiode.
Als de pure olijfoliezeep eenmaal gemaakt is, moet het minstens 48 uur – of zelfs langer – in de zeepvorm blijven. Zelfs dan zal het nog vettig en zacht zijn. Geduld is dus vereist bij het maken van olijfoliezeep, maar je zult beloond worden met een geweldig voedende, milde natuurlijke zeep. Conclusie: absoluut een aanrader!