Palmolie is een geweldige olie voor huidverzorging en voor gebruik in zeep. Toch vermijden veel zelfreinigers nu grotendeels het gebruik van de olie. Het gebruik van palmolie in zeep is zeker twijfelachtig vanuit ecologisch oogpunt. Maar palmolie is eigenlijk een heel goed ingrediënt in zeep, want palmolie in zeep zorgt voor een speciale stevigheid en de olie van de oliepalm is ook goed voor de droge huid. Lees hier wat palmolie is, waar het vandaan komt, hoe je het kunt gebruiken en waar je op moet letten.
Palmolie in zeep en andere cosmetische producten
INCI: Elaeis guineensis
Palmolie – de belangrijkste feiten op een rij
- De olie wordt gewonnen uit de vrucht van de oliepalm
- Palmolie wordt zwaar bekritiseerd vanwege de teelt van grote palmolieplantages
- Vaak wordt geadviseerd om het gebruik van palmolie in zeep en in het dagelijks leven te vermijden
- Palmolie is bijzonder goedkoop
- Het is ook de meest gebruikte olie in de industrie vanwege de gunstige prijs
- We vinden palmolie in tal van voedingsmiddelen, cosmetica en luxe voedingsmiddelen
- Rode palmolie wordt verkregen door koude persing
- Witte palmolie is geraffineerd en wordt daarom als minder waardevol beschouwd
- Rode palmolie heeft een zeer hoog vitamine A-gehalte
- Palmolie heeft een hoge mate van comedogeenheid
De oliepalm is een tropische plant die oorspronkelijk uit Afrika komt. Tegenwoordig wordt hij echter ook verbouwd in de tropische gebieden van Amerika en Zuidoost-Azië. Palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees. Hiervoor wordt het van de schil ontdaan, gesteriliseerd en geperst.
Palmolie moet niet worden verward met palmpitolie. Palmpitolie wordt verkregen uit de pitten van dezelfde vrucht en heeft een andere samenstelling dan palmolie. Als je zelf zeep maakt, moet je ook rekening houden met de verschillende verzepingswaarden van de twee oliën.
Hoewel palmpitolie ook een goed zeepingrediënt is, heeft het een heel andere werking dan palmolie.
De belangrijkste ingrediënten van palmolie voor cosmetica
Verse, ongeraffineerde palmolie is oranjerood van kleur. Het is helder, ruikt naar viooltjes en heeft een zoete smaak. Als het ouder wordt, kan het troebel worden door gistingsprocessen. Commerciële productieprocessen zijn meestal minder voorzichtig. Palmolie die op deze manier wordt geproduceerd kan zelfs vers troebel zijn. Met meer dan 44 procent vormt palmitinezuur het grootste deel van de vetzuursamenstelling. Het ondersteunt de huidbarrière en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf.
Geraffineerd palmvet of palmolie is wit en bijna geurloos.
Palmolie en palmpitolie worden vaak ten onrechte niet van elkaar onderscheiden. Het laurinezuur in palmpitolie is niet aanwezig in palmolie. Het krijgt zijn roodachtige kleur door het hoge gehalte aan caroteen. Palmolie bevat veel antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen en het lichaam helpen infecties te bestrijden.
Palmolie in zeep en cosmetica
Palmolie is met 30% de meest gebruikte en geproduceerde olie ter wereld. Het gebruik in cosmetica is slechts een klein deel hiervan. Palmolie kan worden gebruikt als basis voor bijna alle cosmetische producten. De boterachtige textuur maakt het geschikt als basisolie voor zalven, crèmes en lotions. Als palmolie in zeep geeft het een aangename stevigheid.
Het heeft een regenererende werking en beschermt tegen UV-straling, of kan reeds opgetreden celschade herstellen (in beperkte mate natuurlijk). Daarom is het een populair ingrediënt in zonnecrèmes en après-sun lotions. Palmolie wordt zowel puur als in emulsies gebruikt, is vochtinbrengend en maakt de huid glad. Het is daarom bijzonder geschikt voor de droge of schilferige huid. De waardevolle ingrediënten beschermen de huid en verbeteren ouderdomsproblemen zoals rimpels of pigmentvlekken.
Palmolie is echter minder geschikt voor de vette huid. Het wordt beschouwd als zeer comedogeen en bevordert daarom de ontwikkeling van puistjes en andere oneffenheden.
In één oogopslag (de rode palmolie voor cosmetica)
- Goede basis voor crèmes en zepen
- Maakt ruwe huid glad
- Heeft een antioxiderende werking
- Rijke verzorging voor de droge huid
- Ook geschikt als haarverzorging: inmasseren in de lengten en punten, ongeveer 20 minuten laten inwerken, uitspoelen
Het palmolieprobleem
Palmolie kan en wordt op veel verschillende gebieden gebruikt. De olie is niet alleen te vinden in cosmetica, als palmolie in zeep, maar ook in wasmiddelen, voor energiegebruik en zelfs in de meeste voedingsmiddelen. Vaak wordt het gewoon als gehydrogeneerd plantaardig vet of gewoon als plantaardige olie geëtiketteerd. Dit is mogelijk omdat palmolie vaak niet in zijn pure vorm wordt toegevoegd, maar in een bewerkte vorm. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te achterhalen welke producten daadwerkelijk palmolie bevatten en welke niet.
Waarschijnlijk wordt etikettering vanaf 2015 verplicht in de EU. UPDATE: Vanaf 13 december 2014 moeten fabrikanten palmolie of palmvet daadwerkelijk met naam en toenaam op hun verpakkingenvermelden. Sindsdien is het makkelijker om te herkennen of producten palmolie bevatten (en de meeste doen dat ook). Daardoor zie je steeds vaker labels als “palmolievrij” op de verpakking van cosmetica en voedingsmiddelen.
De oliepalm heeft een tropisch klimaat nodig om goed te gedijen. Door de steeds toenemende vraag wordt er steeds meer regenwoud gekapt om plaats te maken voor oliepalmplantages. De problemen die hiermee gepaard gaan zijn bekend: Het uitsterven van soorten, klimaatproblemen en de uitroeiing van inheemse culturen wiens leefgebied wordt vernietigd.
Door de grote vraag naar palmolie is het moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder te leven. Wie niet zonder palmolie wil (voor cosmetische doeleinden), kan olie gebruiken van ecologisch en duurzaam geplante palmbomen.
Het gebruik van palmolie in zeep is een kwestie van je eigen houding. Wat wel duidelijk is, is dat palmolie een uitstekend basisvet is voor zelfgemaakte zeep. Het maakt de zeep hard en geeft het een goede body. Het is ook makkelijk om mee te werken en kost relatief weinig.
Als je je echter nog steeds zorgen maakt of palmolie duidelijk afwijst vanuit ecologisch oogpunt, kun je palmolie eenvoudig vervangen door grotere hoeveelheden olijfolie, kokosolie, sheaboter, cacaoboter en/of reuzel. Een andere optie is om alleen gecertificeerde palmolie van gecontroleerde teelt te gebruiken.
Palmolie in natuurlijke zepen
Ondanks het eerder genoemde palmolieprobleem gebruik ik nog steeds graag palmolie bij het maken van mijn eigen zeep. Dit komt door de uitstekende eigenschappen van palmolie. Het zorgt ervoor dat de natuurlijke zeep lekker stevig wordt en zijn vorm behoudt, zelfs na intensief wassen. Natuurlijke zeep met palmolie heeft een aangenaam zachte textuur en laat de huid heerlijk zacht aanvoelen. De zepen zijn zeer mild en hebben een glanzende, witgele uitstraling. Het kan ook perfect gecombineerd worden met oliën die moeilijk te verzepen en te verzachten zijn. Palmolie vormt samen met kokosolie de basis van talloze zeeprecepten en kan in combinatie met een verhouding tot 50% zonder problemen worden gebruikt. Palmolie kan echter ook gemakkelijk worden vervangen door andere vetten en oliën. Je kunt bijvoorbeeld het aandeel olijfolie en kokos- of babassu-olie in het recept verhogen, sheaboter of cacaoboter toevoegen voor de hardheid of reuzel gebruiken (niet geschikt voor veganisten).
Pure palmolie zeep
Pure palmoliezeep is zeer aangenaam en mild voor de huid. De schuimende eigenschappen zijn verminderd, dus je kunt geen schuimbergen verwachten. Palmoliezepen zijn echter zeer stevig en behouden altijd hun vorm, zelfs na de 100e wasbeurt. Ze smeren ook niet uit. Snijkanten zijn glad en glanzend en de reinigende eigenschappen zijn ook uitstekend. De zeep is bestand tegen ranzigheid en kan dus lang bewaard worden. Toch zou ik het altijd combineren met andere oliën en vetten om een evenwichtige samenstelling te krijgen.
Palmolievrije zeep recepten
De afgelopen jaren heb ik steeds meer zeeprecepten ontwikkeld zonder palmolie. Je kunt veel van deze zeeprecepten ook hier op naturseife-und-kosmetik.de vinden. Voor mijn avocadozeep gebruik ik bijvoorbeeld alleen avocado-olie, kokosolie, olijfolie en een beetje sheaboter. Andere palmolievrije recepten zijn de geitenmelkzeep, de tuinderszeep met laurierolie, de frisse pepermuntzeep en natuurlijk mijn karnemelk- en citroenzeep zonder palmolie. Ik heb ook 10 palmolievrije zeeprecepten samengevat in een artikel en een aantal palmolievrije recepten van lezers van naturseife-und-kosmetik.de gepubliceerd.
Palmolie – ja of nee?
Palmolie is goedkoop, hittebestendig en zeer gemakkelijk te verwerken. De industrie is dol op palmolie en het is dan ook een ingrediënt in veel producten, waaronder grote hoeveelheden in noten-nougatcrèmes en snoepjes. Je moet echter weten dat de ongeraffineerde, roodachtige olie, die de echt gezonde ingrediënten bevat, bijna nooit wordt gebruikt in deze producten. In plaats daarvan vinden we vooral goedkope geraffineerde palmolie in industriële producten.
In cosmetica is palmolie, mits niet geraffineerd, een zeer interessante olie voor de droge huid. Het maakt de huid glad, heeft een antioxiderende werking en hydrateert goed. Een ruwe, droge huid wordt weer zacht en glad. Als toevoeging in de populaire noten-nougatcrème is palmolie ook geschikt voor gebruik in cosmetische crèmes als hydraterend, verstevigend bestanddeel. Het is een olie die vast is bij kamertemperatuur.
Het is ook een bijzonder gewaardeerde olie voor onze zepen. Dit komt omdat palmolie zeer gemakkelijk te verwerken is, geen problemen veroorzaakt tijdens de verzeping en zorgt voor bijzonder stevige stukken zeep. De zeep blijft lang stabiel, barst niet en heeft een verzorgend karakter.
Zoals je ziet is ongeraffineerde palmolie eigenlijk een geweldige olie voor cosmetica en natuurlijk voor onze zepen. Als je niet zonder deze eigenschappen wilt, kun je kiezen voor biologische kwaliteit en gecertificeerde producten.