Natuurlijk zijn badbommen niet per se nieuw. Je kunt nu veel recepten online vinden om je eigen bath bombs te maken. Maar hoe ziet het er eigenlijk uit als je zelf veganistische bath bombs wilt maken?
Cosmetica zonder dierlijke ingrediënten zijn helemaal in. Maar is het echt zo bijzonder? De meeste consumenten gaan er waarschijnlijk vanuit dat er sowieso geen ingrediënten van dieren of van dierlijke oorsprong in cosmeticaproducten zitten. De werkelijkheid is heel anders. Zelfs vandaag de dag bevatten allerlei cosmeticaproducten nog ingrediënten die op de een of andere manier van dierlijke oorsprong zijn. Maar geldt dit ook voor de populaire “handgemaakte” cosmetica? Bevatten badbommen, zeep en dergelijke ook ingrediënten van dieren? En is het mogelijk om ze gewoon weg te laten of te vervangen?
Mogen badbommen überhaupt dierlijke ingrediënten bevatten?
Wil je zelf veganistische badbommen maken? Dan is dat in principe niet zo moeilijk. Je kunt echter niet zomaar elk badbommenrecept gebruiken. Vooral zelfgemaakte producten bevatten namelijk veel ingrediënten die bedoeld zijn om de huid te voeden. En een van de manieren waarop we dit in bad bereiken is met melk.
Natuurlijk wordt de melk in badbommen niet in vloeibare vorm gebruikt, maar als melkpoeder van koe-, geiten- of schapenmelk.
Als je zelf veganistische bath bombs wilt maken, moet je weten wat de ingrediënten zijn als je een recept van internet wilt gebruiken. Maar omdat badbommen eigenlijk heel eenvoudig in elkaar te zetten zijn, hoeft dit zelfs voor beginners geen groot probleem te zijn.
Zelf veganistische badbommen maken – net zo makkelijk als “normale” badbommen maken
Leef je veganistisch of zorg je er in ieder geval voor dat je cosmetica geen dierlijke ingrediënten bevat? Dan staat in principe niets het gebruik van badbommen in de weg. Je kunt echter beter geen badbommen uit de drogisterij of supermarkt gebruiken, omdat deze meestal veel onnodige ingrediënten bevatten die niet altijd goed zijn voor de huid.
Bovendien bevatten in de handel verkrijgbare badbommen vaak geen voedende ingrediënten, daarom is zelf badbommen maken absoluut de betere keuze. Badbommen zijn gemakkelijk te maken met slechts een paar ingrediënten en je kunt ook gemakkelijk zelf veganistische badbommen maken. De meeste recepten voor deze badbommen zijn sowieso veganistisch, dus je hoeft er niets aan te veranderen.
Zelf veganistische badbommen maken – het juiste recept
Op internet en direct bij naturseife-und-kosmetik.de kun je al een aantal leuke recepten vinden voor zelfgemaakte badbommen, badchocolaatjes etc. Kijk maar eens rond in onze DIY-sectie. Je vindt hier zeker wat je zoekt, want de meeste badproducten zijn sowieso veganistisch. Zodat je niet lang hoeft te zoeken, hebben we ook een eenvoudig, klassiek badbommenrecept voor veganistische badbommen samengesteld:
- 200g zuiveringszout
- 100g citroenzuur
- 50g maïsmeel
- 80g cacaoboter
- Geur naar keuze (parfumolie of essentiële oliën)
- Kleuren, bloemen, suikerdecoraties enz. om te versieren
Je hebt ook praktische badbalvormen nodig!
Aanbiedingen van reclamepartners **
[amazon box=” B076WZWBSK, B073VN8HYH, B078NLYP3J” grid=”3″]
Zo maak je je eigen badbommen
- Meng zuiveringszout, citroenzuur en zetmeel in een kom.
- Smelt de cacaoboter op een laag vuurtje en voeg de gesmolten boter toe aan de ingrediënten in poedervorm.
- Voeg een paar druppels van de gekozen geur toe aan het mengsel.
- Nu kun je creatief worden en het mengsel naar wens kleuren of mengen met kruiden en bloemen.
- Met behulp van een badbalvorm kun je nu stevige ballen persen.
- De badballen moeten dan een paar uur drogen en uitharden.
Ga creatief aan de slag en varieer en versier naar hartenlust
Bij het maken van veganistische badbommen kun je echt creatief worden en kleurrijke kunstwerken maken. Er zijn echt geen grenzen aan je fantasie, zolang je er maar voor zorgt dat je veganistische ingrediënten gebruikt. Kleur de veganistische badbommen zoals je wilt, plaats gedroogde biologische bloemen of biologische kruiden op de badbommen of maak tweekleurige badbommen.
Het is overigens ook heel eenvoudig om zelf meerkleurige badbommen te maken. Kleur gewoon het nog poederige mengsel voor de badbommen in minstens twee verschillende kleuren en haal de badbomvormpjes dan apart door de twee gekleurde poeders. Druk de vormen vervolgens stevig op elkaar om de veganistische badbommen te vormen.
Belangrijk: vooral als je met cacaoboter werkt, moeten de vegan bath bombs enkele uren goed uitharden. Leg ze hiervoor op krantenpapier of keukenrol te drogen en wacht tot ze helemaal uitgehard zijn. Na enkele uren moeten de bolletjes stevig zijn.
Veganistische badbommen zonder vet
Het zojuist gepresenteerde badbommenrecept bevat cacaoboter. De plantaardige boter maakt de badbommen heel stevig en de boter maakt de huid glad en zacht in bad. Citroenzuur en baking soda zorgen ervoor dat de rijke badbommen langzaam en bruisend oplossen in het water.
Hoewel het mengsel de huid goed verzorgt tijdens het baden, is het rijke huidgevoel na het baden niet voor iedereen weggelegd.
Of het nu op warme dagen is, wanneer een licht verfrissend bad gewenst is, of voor een vette huid: je moet zeker badbommen zonder olie en vet proberen. Het voordeel is dat de ingrediënten niet-comedogeen zijn. Dit betekent dat ze de vorming van mee-eters niet bevorderen. Cacaoboter in het bijzonder moet je vermijden als je een vette huid hebt, want het wordt geclassificeerd als comedogeen.
Er is natuurlijk ook een manier om veganistische bath bombs te maken zonder olie of vet. Gebruik hiervoor twee delen zuiveringszout en een deel citroenzuur met een beetje zetmeelpoeder (ongeveer dezelfde hoeveelheid als zuiveringszout). Spuit vervolgens isopropanol over het mengsel, kneed alles goed door elkaar en vorm dan de badbommen:
- 300 g zuiveringszout
- 150 g citroenzuur
- 300 g zetmeel
- Een paar spraytjes isopropanol
Het is moeilijk te geloven, maar de gevormde badbommen worden na een paar uur extreem hard en blijven dat ook.
Maar er is één nadeel: ze hebben geen hydraterend effect.
Je kunt zout toevoegen aan het badbommengsel om de huid te voeden. Maar de zoutconcentratie bij het gebruik van een badbom in een gevuld bad is natuurlijk niet bijzonder hoog.
Maak je je eigen badbommen of is het beter om ze te kopen?
Wil je precies weten wat er in je producten zit en er absoluut zeker van zijn dat je echt veganistische bath bombs gebruikt? Dan is zelf badbommen maken het beste idee.
Natuurlijk is het ook niet zo moeilijk om veganistische bath bombs te kopen. Je kunt het beste altijd kiezen voor natuurlijke cosmetica. Handgemaakte producten van natuurlijke cosmeticafabrikanten of zelfs van kleine fabrieken zijn namelijk bijna altijd gemaakt met slechts een paar natuurlijke ingrediënten.
Vooral de producten van kleine fabrikanten zijn mooi om te zien, zorgvuldig handgemaakt en gemaakt van zo min mogelijk ingrediënten. Maar gefabriceerde producten zijn natuurlijk altijd iets duurder dan badbommen en andere cosmetica uit de supermarkt. Dit komt ook door de kleine hoeveelheden die worden geproduceerd. Maar ook door het handwerk. Een echte handgemaakte badbom is ook gewoon een beetje anders dan het supermarktproduct. Dus als je iets goeds voor jezelf wilt doen of zelfs de handgemaakte producten cadeau wilt geven, dan zijn de producten van de kleine zeepmakerij zeker iets voor jou.
Veganistische cosmetica altijd beter?
Veganistische cosmetica klinkt op de een of andere manier natuurlijk en goed. Maar veganistische cosmetica hoeft niet natuurlijk, biologisch of zelfs goed te zijn. Want als een fabrikant zijn cosmetica als veganistisch bestempelt, betekent dat gewoon dat er geen dierlijke ingrediënten in het product zitten. Houd daarom bij het kopen van veganistische cosmetica altijd je ogen open en kijk naar het etiket met de INCI’s.
De bekendste ingrediënten van dierlijke of dierlijke oorsprong zijn onder andere
- Wolwas of wolvet, d.w.z. lanoline
- Melk, melkpoeder
- Honing (vaak in zeep)
- Bijenwas
- Collageen
- Elastine
- Keratine
- Zijde
Veel van deze ingrediënten zijn ook populair om zelf zeep van te maken. Zeep met melk als ingrediënt is bijvoorbeeld bijzonder romig en mild. Bijenwas wordt vaak gebruikt als verstevigende basis in zelfgemaakte crèmes, lippenbalsems of zalven. Zijde en honing worden ook vaak gebruikt in zelfgemaakte zeep om de hydraterende eigenschappen te verbeteren.
Als je dierlijke ingrediënten echter helemaal wilt vermijden, heb je veel alternatieven om uit te kiezen. Zelfs bijenwas kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden vervangen door bessenwas. En je kunt ook een melkzeep maken met soja- of amandelmelk. Er zijn dus geen grenzen aan wat je zelf kunt doen.
Welke andere veganistische cosmeticaproducten kun je zelf maken?
Als je de tijd en zin hebt om je te verdiepen in de wereld van doe-het-zelven, dan heb je alle denkbare opties om je eigen cosmetica te maken. Immers, als je op zoek bent naar echt veganistische cosmetica, dan moet je bekend zijn met de ingrediënten die in de handel worden gebruikt of direct voor producten gaan die als veganistisch worden bestempeld.
Als je meer wilt maken dan alleen badbommen, kun je een kijkje nemen op naturseife-und-kosmetik.de. Hier staan al een paar veganistische recepten voor handgemaakte cosmetica. Natuurlijk zijn vooral de puur handgemaakte zepen geweldig. Zelfgemaakte zeep is een categorie op zich en enige gewenning is zeker vereist. Maar als je eenmaal begonnen bent, sta je vast te popelen om je eerste zeep te maken.
Tussen de gepubliceerde zeeprecepten vind je er een aantal zonder dierlijke ingrediënten. In het artikel“veganistische zeep” wordt echter in meer detail beschreven hoe veganistische zeep is samengesteld en of het verschil maakt om veganistische of niet-veganistische zeep te maken.
Je kunt ook meer te weten komen over dit onderwerp in het artikel“veganistische cosmetica”. Of bekijk het recept voor onze geweldige vegan lippenbalsem.
Meer ideeën voor zelfgemaakte badtoevoegingen
Maak je eigen borrelende badharten