Het gebruik van allantoïne in zelfgemaakte cosmetica is een goed idee, omdat het stofwisselingsproduct onder andere wondhelende, gladmakende en vochtinbrengende eigenschappen zou hebben. Je kunt hier lezen wat allantoïne is, wat het doet in cosmetica en hoe je allantoïne het beste kunt gebruiken.
Allantoïne – wat is het?
Allantoïne is een plantaardig stofwisselingsproduct. In de natuur komt het voor in veel planten, zoals bast van paardenkastanje, zwarte wortel, smeerwortel en esdoorn. Smeerwortel werd beschouwd als een echt wondermiddel tegen verwondingen vanwege zijn wondhelende werking. De belangrijkste actieve ingrediënten zijn polysachariden, rozemarijn, chlorogeenzuur en allantoïne.
Allantoïne wordt ook gevonden in de urine van zoogdieren. Tegenwoordig wordt het meestal synthetisch geproduceerd en wordt het beschouwd als een effectief alternatief voor ureum.
Wat zijn de voordelen van allantoïne en hoe werkt het op de huid?
Allantoïne wordt door veel gebruikers gewaardeerd om zijn wondhelende en huidverzachtende werking. Hoewel het minder effectief vocht bindt dan zijn pond urea, heeft het talloze effecten die onze huid mooier en frisser maken. Een ruwe, gebarsten huid wordt gladder, zachter en soepeler en allantoïne heeft ook een verzachtende werking op de huid.
Allantoïne in zelfgemaakte cosmetica zou onder andere de celregeneratie en celvorming bevorderen. Het vermindert ook roodheid en huidirritatie en wordt zeer goed verdragen. Allantoïne heeft geen antibacteriële werking, maar heeft een keratoplastisch effect op de bovenste laag van de huid. Dit betekent dat het de verhoornde huidcellen losmaakt. Het helpt ook om talg af te voeren en is daarom effectief bij een vette en onzuivere huid.
Cosmetische producten met allantoïne
Allantoïne wordt gebruikt in producten om puistjes en een geïrriteerde, vette, onzuivere huid te behandelen. Vanwege het positieve effect op de geïrriteerde huid wordt het ook gebruikt in zonverzorging, scheerlotions en producten tegen overmatige transpiratie.
Allantoïne in zelfgemaakte cosmetica
Wil je de vele positieve eigenschappen van allantoïne benutten en allantoïne gebruiken in zelfgemaakte cosmetica? Houd er dan eerst rekening mee dat allantoïne geen temperaturen boven de 80 graden verdraagt. Bij hogere temperaturen kan de allantoïne niet alleen beschadigd raken, maar ook de consistentie van je product negatief veranderen.
Allantoïne moet daarom altijd worden toegevoegd aan verwarmd, maar niet kokend water. Allantoïne lost moeilijk op in koud water. Het gebruik in lauw water kan dit proces versnellen.
Allantoïne reageert gevoelig op metaal, daarom moet je zelfgemaakte producten met allantoïne indien mogelijk niet in een metalen bak bewaren.
Omdat allantoïne zelfs in de kleinste hoeveelheden een intensieve werking heeft, zijn zeer kleine percentages voldoende in cosmetica. De gebruikelijke concentratie in cosmetica is 0,1-0,2 procent. Allantoïne kan heel goed worden gebruikt in zelfgemaakte cosmetica in crèmes, andere emulsies, vloeistoffen en balsems. Allantoïne wordt echter minder vaak gebruikt in zelfgemaakte zeep.
Waar kun je allantoïne krijgen?
Je kunt allantoïne als cosmetica-ingrediënt gemakkelijk op internet kopen. Allantoïne wordt in goede kwaliteit en tegen een eerlijke prijs geleverd door bijvoorbeeld Dragonspice: Bestelallantoïne in de natuurproductenwinkel Dragonspice.de!
Net als veel andere cosmetische ingrediënten kun je het stofwisselingsproduct ook bestellen bij Amazon (**reclamepartner). Hier worden de producten echter vaak via partnershops geleverd en niet rechtstreeks via Amazon, daarom is het meestal zinvoller om rechtstreeks bij een online winkel voor cosmetische roerstaafjes te bestellen.