Hydrolaten in zelfgemaakte cosmetica

Hydrolate kaufen und Hydrolate selber machen

Hydrolate in selbst gemachter Kosmetik
© steinerpicture - stock.adobe.com

Hoewel hydrolaten niet zo bekend zijn als de intens geurende etherische oliën, hebben ze veel potentie en een vaste plek in de cosmetica, medische geneeskunde en aromatherapie. Als je etherische oliën niet goed verdraagt of de geur te intens vindt, kan een hydrolaat een goed alternatief voor je zijn. Hydrolaten zijn ook geweldig voor pure huidverzorging, bijvoorbeeld als tonic of als verfrissende spray op warme dagen.

Wat zijn hydrolaten?

Hydrolaten zijn eigenlijk bijproducten van de extractie van essentiële oliën. De licht geurende plantenwaters zijn populair in cosmetica en kunnen, in tegenstelling tot etherische oliën, ook puur als huidverzorging worden gebruikt.

Hydrolaten ontstaan tijdens stoomdestillatie bij de productie van etherische oliën. Ze worden geproduceerd als condensaat wanneer de distillatiedamp wordt afgekoeld. De plantenwaters bevatten geen of slechts een zeer kleine hoeveelheid essentiële oliën.

Hydrolaten hebben een compleet andere samenstelling en consistentie dan etherische oliën. Het zogenaamde planten- of bloemenwater heeft meestal een gehalte aan etherische oliën van minder dan één procent. Er zijn ook alkaloïden en zuren aanwezig. Ze hebben daarom een veel mildere werking dan een vergelijkbare etherische olie en bevatten micronutriënten uit de gebruikte planten, die door de huid worden opgenomen.

De ingrediënten zijn oplosbaar in water en worden daarom zeer goed opgenomen en gemetaboliseerd door ons lichaam, dat ook grotendeels uit water bestaat.

Een nadeel van hydrolaten is hun korte houdbaarheid

Een nadeel van hydrolaten is hun beperkte houdbaarheid, omdat het zeer lage aandeel essentiële oliën betekent dat hydrolaten na korte tijd beginnen te kiemen. Om dit te voorkomen wordt aan de meeste hydrolaten alcohol of een ander conserveringsmiddel toegevoegd, waardoor de houdbaarheid van een hydrol wordt verlengd van enkele weken tot wel 16 maanden. Dit heeft echter ook als nadeel dat de alcohol die erin zit droogheid, huidirritatie en irritatie kan veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.

Het zuivere hydrolaat dat tijdens de destillatie wordt geproduceerd, kan echter ook langer worden bewaard als het direct na productie steriel wordt gebotteld, op een donkere plaats wordt bewaard en het plantenwater niet wordt blootgesteld aan sterke temperatuurschommelingen. Als je een hydrolaat voor huidverzorging bestelt, bewaar het dan altijd op een donkere plaats en zo koel mogelijk. Het is het beste om direct kleine hoeveelheden te kopen en regelmatig een verse hoeveelheid te bestellen.

Hydrolaten – werking, gebruik, aankoop en gebruik in cosmetica

Het effect van een hydrolaat van hoge kwaliteit lijkt erg op dat van het bijbehorende basisproduct. Hydrolaten bevatten de geur en de actieve elementen, waaronder kleine hoeveelheden essentiële oliën. Ze zijn minder geconcentreerd en hebben een subtielere en delicate geur, wat een goede optie is voor een product met een vergelijkbaar effect, vooral voor mensen die de klassieke essentiële oliën te intens vinden of ze niet goed verdragen.

Hydrolaten worden vaak gebruikt als verfrissende spray of tonic, voor aromatherapie of als badtoevoeging. Ze worden ook gebruikt in de natuurgeneeskunde en bereiken goede effecten als ze correct worden gebruikt.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B01JMG78WA” template=”horizontal”]
[amazon box=”3990250531″ template=”horizontal”]

Het algemene effect van hydrolaten is sterk afhankelijk van het gebruikte basismateriaal. De toepassing en keuze van het hydrolaat moet worden afgestemd op je huidtype.

Als je zelf een hydrolaat maakt, bedenk dan van tevoren welke voordelen je van het hydrolaat verwacht en welke plant de bijbehorende voordelen heeft.

Sinaasappelbloesem hydrosol geeft bijvoorbeeld goede resultaten voor de vette huid en voor het verbeteren van het algemene uiterlijk van de huid; rozenwater heeft een kalmerend effect op de gevoelige huid; lavendel hydrosol heeft een kalmerend effect en geeft een frisse en stralende teint.

Je kunt je oriënteren op de betreffende essentiële olie en ontdekken welk effect het bijbehorende hydrolaat heeft op je huid. Een uitgebreide beschrijving van alle etherische oliën die relevant zijn voor cosmetica vind je hier: overzicht etherische oliën en in dit artikel: Welke etherische olie voor welk huidtype?

Waar moet je op letten als je hydrolaten wilt gebruiken in zelfgemaakte cosmetica?

In principe is het een goed idee om hydrolaten te gebruiken in zelfgemaakte cosmetica. De fijne plantenwaters voegen namelijk direct een subtiele geur toe aan je cosmeticaproduct en hebben een speciaal effect op de huid.

Als je crèmes en lotions maakt, kan een hydrolaat de volledige hoeveelheid water vervangen. Dit maakt je cosmeticaproduct natuurlijk wel iets duurder.

Zuiver plantaardig water is echter ook ideaal voor pure huidverzorging, bijvoorbeeld als tonic onder je gezichtscrème.

Gebruik altijd een hyrolaat dat geschikt is voor je huidtype:

Hydrolat

Huidtype

Effect

Toverhazelaar water

Voor alle huidtypen, vooral de vette en onzuivere huid

Adstringerend, verhelderend, verfrissend, weefselverstevigend, antioxidant, kalmerend, balancerend

Lavendel hydrolaat

Goed voor een vette huid en puistjes, maar ook voor vet haar en een snel vette hoofdhuid. Maar ook alle andere huidtypes verdragen lavendelwater goed

Balancerend, kalmerend, huidversterkend

Ook geschikt als kussenspray om de slaap te bevorderen

Neroli-water (oranjebloesemwater)

Broze en droge huid, rijpere huid, vette en gemengde huid

Bloemig, zoetig, intens, wrang en fris. Moet stress en uitputting verlichten, regenereren

Neroli-water kalmeert, balanceert, voedt en verheldert de huid. Heeft een licht samentrekkend effect

Het is ook populair als pure gezichtstoner voor de veeleisende huid

Rozenwater

Normale huid, veeleisende huid, droge huid, rijpere huid, gevoelige huid

Kalmeert, houdt het vochtgehalte van de huid op peil, bijzonder huidvriendelijk en mild

Rozemarijn hydrolaat

Vette en onzuivere huid

Gaat overmatige talgproductie tegen, verkwikkend en balancerend

Citroenmelisse water

Droge en normale huid, licht gevoelige huid

Kalmerend en balancerend, ontstekingsremmend

Pepermuntwater

Droge en normale huid

Verfrissend en revitaliserend

Je vindt enkele voorbeelden in de tabel. Natuurlijk zijn er nog veel meer hydrolaten van andere planten.

Hydrolaten in zeep?

Je kunt de loog voor je zelfgemaakte zeep eenvoudig maken met een hydrolaat. De zachte waterkwaliteit van plantenwater is ideaal voor het maken van loog. Ik raad dit echter af, omdat hydrolaten simpelweg te duur zijn om loog van te maken.

Door de sterke verhitting van de loog en de daaropvolgende verzeping zou er helaas nauwelijks iets van de waardevolle ingrediënten van het plantenwater overblijven. Ook is de geur van het hydrolaat nauwelijks waarneembaar in de afgewerkte zeep. Daarom heeft het gebruik van een hydrolaat in een zeep geen enkel voordeel.

Waar moet je op letten als je een hydrolaat koopt?

Niet alle planten en bloemen kunnen worden gebruikt om hydrosol te maken. Oliën die met hexaan worden geëxtraheerd, zoals jasmijn, zijn niet geschikt voor de productie van hydrolaat. De geurwaters op de markt bevatten daarom vaak synthetische geurstoffen. Daarnaast worden de hydrolaten ook gewonnen tijdens de destillatie van dure grondstoffen.

Als je zeker wilt weten dat je een hydrolaat koopt en geen geparfumeerd bloemenwater, let dan op de etikettering en de vermelde ingrediënten. Bijzonder goedkope of opvallend kunstmatige of intens geurende hydrolaat kan verleidelijk zijn, maar heeft uiteindelijk niet het effect van een echt hydrolaat.

Vanwege de beperkte houdbaarheid moet je altijd de houdbaarheidsdatum controleren voordat je iets koopt. Zorg ervoor dat het hydrosol in een donkere fles zit, dat verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. Sproeikoppen zijn ook een voordeel. Dit betekent dat je de fles niet elke keer hoeft te openen als je het water eruit wilt halen en dat je plantaardige hydrosol minder vaak in contact komt met zuurstof. Dit leidt weer tot een snellere ontkieming.

Hoe moet een hydrolaat worden bewaard?

De beste manier om een hydrolaat te bewaren is in een donkere amberkleurige glazen fles op een koele plaats. De ideale bewaartemperatuur voor een hydrolaat is ongeveer 10 °C. Hydrolaten verdragen geen hoge temperaturen of grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid, dus ze in de badkamer bewaren is geen goed idee. Een veelgebruikte tip is om ze in de koelkast te bewaren, hoewel de heersende temperatuur van rond de 6 °C op de lange termijn ook een nadelig effect kan hebben.

Zon, hitte en ziektekiemen zijn een absolute no-go voor hydrosols. Om ziektekiemen te voorkomen, moet je je hydrolaat niet onnodig openen en oppassen dat je het flesje niet aanraakt met je neus tijdens het ruiken. Sproeiflacons zijn ideaal voor hydrolaten omdat ze het risico dat er ziektekiemen in het flesje komen tot een minimum beperken. Zet je hydrosol na gebruik altijd terug en laat het niet op de vensterbank of in een sterk verwarmde kamer staan.

Kun je je eigen hydrosols maken?

Het grootste voordeel van een zelfgemaakt hydrolaat is het eenvoudige extractieproces en de grote keuze aan geschikte startproducten. Medicinale planten of planten uit je eigen tuin kunnen ook heerlijk gedestilleerd worden.

Het verkregen hydrolaat kan worden gebruikt voor cosmetische doeleinden of in de antroposofische geneeskunde. Geneeskrachtige kruidendistillaten zijn populair en kunnen thuis op verschillende manieren worden gebruikt.

Voor de juiste productie van een hydrolaat is een distilleerderij een eerste vereiste. Maar heel weinig mensen zullen een distilleerderij bezitten, omdat ze duur zijn en zelden de moeite waard voor thuisgebruik. Als je geïnteresseerd bent, kun je hier producten van onze reclamepartner Amazon** vinden:

[amazon box=”B079HX4L81″ template=”horizontal”]
[amazon box=”3702015566″ template=”horizontal”]

Maar je kunt ook je eigen hydrosol maken zonder distilleerketel. Een alternatief is het gebruik van een espressomachine of stoomsterilisatie met een steelpannetje. Zorg ervoor dat de containers en flessen die je gebruikt grondig gedesinfecteerd zijn voordat je gaat destilleren.

Destillatie met een steelpannetje:

Je hebt nodig:

  • Het te destilleren startproduct (bijvoorbeeld lavendel of kamille).
  • Een pan met deksel.
  • Een kop of kom.
  • Een zeef die in de pot past en ruimte overlaat tot op de bodem van de pot (zo niet, dan kun je helpen met een klein kopje eronder). Een stoominzet is ideaal.

Instructies:

  • Giet water in de pan en plaats de zeef.
  • Plaats je kopje of kommetje in de zeef. Zorg ervoor dat het niet over de pot heen hangt.
  • Plaats de plantendelen in de zeef rond je kopje of schaal. De planten mogen niet in contact komen met water.
  • Plaats het potdeksel ondersteboven op de pot en sluit het goed af.
  • Zet de pan op middelhoog vuur.
  • Het gecondenseerde water zal langs de binnenkant van het potdeksel in de beker of kom lopen.
  • Bewaar het resulterende hydrolaat goed afgesloten in flessen. Het is enkele weken houdbaar.

Destillatie in de espressomachine:

Je hebt nodig:

  • Een espressomachine
  • Plantaardig materiaal

Instructies:

  • Zet de plantjes in het gedeelte van de espressopot waar normaal het espressopoeder komt. Knip de plantjes zo klein mogelijk.
  • Schroef de pot dicht.
  • Vul het onderste deel van de espressopot met water.
  • Verwarm de pot op het fornuis.
  • De afgekoelde damp (het hydrolaat) verzamelt zich in het bovenste reservoir.
  • Herhaal het proces tot je de gewenste hoeveelheid hebt bereikt.

De resultaten van deze productiemethoden voor thuisgebruik zijn indrukwekkend en komen, afhankelijk van het uitgangsproduct, heel dicht in de buurt van echte distillaten.

Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan je zelfgemaakte hydrosol en zou het leuk vinden als je je resultaten met me deelt en me laat weten hoe je het hebt gedaan.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: