Sauna en stoombad
Als je aan een sauna of een stoombad denkt, denk je in beide gevallen aan hetzelfde: beide zijn heet en doen ons zweten. Sauna’s en stoombaden verschillen qua temperatuur en vochtigheid, maar hun effecten zijn bijna identiek. Het stoombad reinigt de huid ook intensief en de vochtige stoom heeft een heilzame werking op de luchtwegen. In een klassieke sauna treden de gewenste effecten daarentegen veel sneller op. Als u een bezoek aan een kuuroord plant, kunt u beide opties combineren.
Het effect van sauna’s en stoombaden
De droge warmte in de sauna van 60 en 95 graden en de vochtige warmte in het stoombad van 45 tot 50 graden en een luchtvochtigheid van minstens 80 procent zorgen voor een opwarming van de huid en het lichaam. De temperatuur van de huid stijgt met ongeveer tien graden en die van het lichaam met één tot twee graden. De aanvankelijke opwarming en de daaropvolgende afkoeling hebben positieve effecten op het lichaam en het welzijn. Dit komt doordat de afwisseling tussen warm en koud de bloedsomloop stimuleert en de stofwisseling stimuleert. Op de lange termijn trainen regelmatige sauna- of stoombadsessies het hart en de bloedsomloop en versterken ze het immuunsysteem. De warmte werkt ook ontspannend, verlicht spierspanning en maakt het hele spierstelsel losser. Het reinigt ook de huid en het lichaamsweefsel. Dit komt doordat zweten leidt tot een verdikking van het bloed, die het lichaam probeert te compenseren door het watergehalte in het bloed te verhogen. Met het extra water worden ook metabolische afvalstoffen en zware metalen en ziekteverwekkers uit het lichaamsweefsel in de bloedbaan verwijderdzware metalen en ziekteverwekkers uit het lichaamsweefsel in de bloedbaan en kunnen nu via de zweetklieren en nieren worden uitgescheiden. Een ander positief neveneffect is dat de elasticiteit van de bloedvaten wordt getraind. Er vindt ook een verbeterde bloedcirculatie plaats in de slijmvliezen van de luchtwegen. Dit verwijdt de bronchiën en verlicht ademhalingsmoeilijkheden. De verbeterde ademhaling, de ontspanning van de spieren en de positieve effecten op het hart en de bloedsomloop verhogen niet alleen het welzijn, maar ook de algemene prestaties.
Sauna’s met het grootst mogelijke effect op gezondheid en welzijn
Om te profiteren van de positieve effecten van sauna’s en stoombaden op gezondheid en welzijn, moet u regelmatig naar de sauna gaan – idealiter een of twee keer per week. Sauna’s zijn veilig zolang u gezond bent en een paar regels volgt: U moet voor elke saunasessie douchen, zodat uw lichaam gemakkelijker kan wennen aan de hitte in de sauna. Droog u wel meteen af voor de saunabeurt. Begin de eerste saunagang op de onderste bank, omdat de lucht op de bovenste banken beduidend heter is. Ga op zijn vroegst na 5 minuten naar een hogere bank. Vermijd gymnastiek of intensieve gesprekken ten koste van alles, want daarvoor is in de sauna te weinig zuurstof beschikbaar. Beëindig uw eerste saunagang na 10 minuten, maar uiterlijk na 15 minuten. Ga de laatste minuten in de sauna weer rechtop zitten als u heeft gelegen, zodat uw bloedsomloop weer op gang komt. Haal na de sauna even frisse lucht en adem krachtig maar rustig in en uit. Pas na een paar minuten goed afkoelen. Begin niet met een dompelbad, maar koel eerst weg van het hart door eerst de ledematen en dan de romp te koelen. Daarna kunt u een tweede en, als u in goede conditie bent, een derde saunagang doen. Gun uzelf 20 minuten rust tussen elke saunabeurt. Let altijd op uw welzijn, dwing uzelf nooit om het “vol te houden” in de sauna en beëindig een saunagang onmiddellijk als u zich onwel voelt.