Kokosolie in natuurlijke zeep en cosmetica

Kokosöl - ideales Basisöl für Naturseifen

Kokosöl in Naturseife und Kosmetik
Kokosöl für selbst gemachte Seifen, Cremes und Bodybutter

Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, wordt verkregen door het vruchtvlees van de kokosnoot te persen. Het is een bijzonder populair en zeer geliefd vet voor huid- en haarverzorging en voor gebruik in zelfgemaakte cosmetica. Kokosolie gebruiken in natuurlijke zeep en cosmetica is meestal een goede keuze. Het is geen toeval dat kokospalmolie tegenwoordig steeds populairder wordt en zowel voor haarverzorging als huidverzorging wordt geprefereerd. Kokosolie is een ideaal ingrediënt in zelfgemaakte zeep. Hier wordt het gebruikt als schuimend basisvet.

Kokosolie voor vaste zeep en voedende cosmetische producten

INCI: Cocos Nucifera (Kokosnoot) Olie

De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm. Deze boom komt oorspronkelijk uit warme en vochtige tropische gebieden. Hij draagt alleen vruchten bij de juiste temperatuur en voldoende regen.

Het smakelijke vruchtvlees van de kokosnoot – dat ongeveer 70 procent vet bevat – wordt geplet, gedroogd en geperst om de olie te extraheren. Omdat de kokosolie vast is bij kamertemperatuur, wordt het ook wel kokosvet of kokosboter genoemd. Als het oorspronkelijke vet verder wordt geraffineerd, gaat de vitamine E in de kokosolie verloren. Kokosolie van voedselkwaliteit wordt echter vaak geraffineerd, hoewel er nu ook karakteristiek geurende olie in biologische kwaliteit in veel discountwinkels te koop is.

Belangrijke ingrediënten van kokosolie

Maagdelijke olie is licht van kleur, smelt op de huid en ruikt naar verse kokosnoot. Kokosolie bestaat voornamelijk uit verzadigde vetzuren. Hierdoor is het langhoudend. Het bevat ook veel mineralen en vitaminen, evenals calcium, natrium, kalium, verschillende aminozuren en vitamine E. Vanwege het hoge gehalte aan laurinezuur wordt kokosolie gecategoriseerd als laurineolie. Laurinezuur is effectief tegen bacteriën, gist, schimmels en zelfs sommige virussen. Caprylzuur, dat ook in grote hoeveelheden aanwezig is, heeft ook een antivirale werking, die ook gebruikt kan worden bij het gebruik van kokosolie in natuurlijke zeep en cosmetica.

Kokosolie in natuurlijke zeep en cosmetica

Kokosolie is een echte allrounder in cosmetica. Het dringt snel door in de huid, maar blijft in de bovenste lagen van de huid. Puur of als emulsie, het maakt de huid zacht en soepel. Het heeft een hydraterend en gladmakend effect op huid en haar, daarom wordt het vaak gebruikt voor natuurlijke kroes. Het hydraterende effect maakt het ook effectief in het verzachten van een broze, schilferige huid. Bij regelmatig gebruik zou het het verouderingsproces van de huid kunnen vertragen, hoewel zulke beweringen altijd wat vergezocht zijn.

Het laurinezuur maakt het een universeel toepasbaar product. De antibacteriële werking helpt tegen ontstekingen en roos. Kokosolie kan puur gebruikt worden als deodorant, omdat het de ontwikkeling van geurveroorzakende bacteriën remt. Omdat kokosolie mild is en goed verdragen wordt, kan het ook gebruikt worden voor baby’s die last hebben van wiegkapjes. Als haarbehandeling maakt het het haar zacht en glanzend. Omdat het smelt bij contact met de huid, onttrekt het warmte-energie aan de huid en daarom heeft het aanbrengen van kokosolie een verkoelend effect. Dit kan een verzachtend effect hebben op een zonverbrande huid.

Omdat kokosolie goede schuimende eigenschappen heeft, wordt het vaak gebruikt in shampoos, zeep en douchegels. Het kan ook het uiterlijk van cellulitis en striae verbeteren. Tenzij het opzettelijk ontgeurd wordt, blijft de aangename, zoete geur in alle producten. Kokosolie wordt ook gebruikt om de momenteel erg populaire body butters in vaste vorm te maken. Het heeft het voordeel dat het meteen vloeibaar wordt als het over de huid wordt uitgesmeerd. Het is daarom het ideale ingrediënt in massagerepen en bodybutters.

Het gebruik van kokosolie in natuurlijke zeep en cosmetica is daarom een goede zaak. Kokosolie heeft namelijk veel bijzondere eigenschappen die het geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen. Kokosolie heeft echter één nadeel: het heeft een hoge mate van comedogeniciteit. Dit betekent dat kokosolie vlekken kan veroorzaken op de vette en gecombineerde huid. Comedogene oliën zijn niet geschikt voor mensen die al last hebben van puistjes.

Bijwerkingen

Er zijn geen studies die schadelijke bijwerkingen van kokosolie wetenschappelijk aantonen.

Kokosolie in natuurlijke zepen

Kokosolie wordt gebruikt als basis in veel zeeprecepten. Geen wonder! Kokosolie is relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Het maakt de natuurlijke zeep erg hard en staat ook bekend als schuimmiddel. Daarom vormt kokosolie, samen met andere oliën, de schuimende basis van de meeste zepen. Andere oliën moeten worden toegevoegd omdat het rijke schuim niet echt stabiel is. Het vormt grote bellen die snel weer uit elkaar vallen. Iets anders waar je rekening mee moet houden als je de olie gebruikt, is het hoge waterbindende vermogen. Dus als je veel kokosolie wilt gebruiken bij het maken van je eigen zeep, moet je de hoeveelheid water dienovereenkomstig verhogen. Daarnaast klagen sommige mensen over het uitdrogende effect van natuurlijke zepen met een hoog gehalte kokosolie. Ik kan dit niet bevestigen en gebruik de olie daarom graag in grote hoeveelheden. Het kan echter wel, want kokosolie heeft een zeer goede waskracht.

Omdat kokosolie comedogeen is, is het vaak raadzaam om een ander schuimmiddel te gebruiken, vooral voor gezichtszepen en bodyzepen voor de onzuivere huid. Babassu olie heeft hier zijn waarde bewezen. Babassu olie heeft vergelijkbare eigenschappen als kokosolie, maar is een niet-comedogeen basisvet.

Pure kokosolie zeep

Zoals eerder gezegd, maakt kokosolie de natuurlijke zeep erg stevig en vormt het een rijk schuim. Het schuim is niet stabiel en verdwijnt snel. Een kokosoliezeep is mooi wit, stevig en heeft een aangename, gladde textuur. Het is echter niet geschikt voor de droge huid omdat het, zoals gezegd, de huid wat kan uitdrogen. De olie verzeept snel en gemakkelijk, de natuurlijke zeep stolt net zo snel en kan de dag na het koken gesneden worden. Je moet wel uitgaan van een hoger watergehalte. het moet 20 tot 30 procent zijn, anders splintert de natuurzeep en kan hij niet meer gesneden worden.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: