Een van de meest afschrikwekkende ingrediënten van zelfgemaakte zeep is de benodigde loog. Dit bestaat meestal uit NaOH en water. Omdat het resulterende natronloog bijtend is, moet er altijd voorzichtig mee worden gewerkt. Maar als het met het nodige respect wordt gebruikt, kan er eigenlijk niet veel gebeuren met natronloog. Lees hier wat NaOH eigenlijk is, waarom je NaOH nodig hebt om zelf zeep te maken en hoe je er op de juiste manier mee omgaat.
Zelf zeep maken – NaOH voor zeep maken
NaOH is de chemische formule voor natriumhydroxide – een witte kristallijne stof die algemeen bekend staat als natronloog. Natriumhydroxide is een van de belangrijkste chemicaliën die veel gebruikt wordt in de industrie. In plaats van in vaste vorm wordt natriumhydroxide voornamelijk gebruikt als natronloog, natriumhydroxide opgelost in water.
NaOH moet niet worden verward met de term natriumbicarbonaat, het kleurloze natriumwaterstofcarbonaat dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in bakpoeder. In tegenstelling tot zuiveringszout is natriumhydroxide gevaarlijk omdat het talloze chemische reacties veroorzaakt in lucht en water en een corrosief effect heeft op de huid.
NaOH in natuurlijke zeep – maak je eigen vaste zeep
Ondanks de bijtende werking is NaOH nodig voor de productie van zeep , namelijk in de vorm van natronloog. Dit zorgt voor de verzeping van vetten en oliën door ze af te breken. Naast natriumhydroxideoplossing kan ook kaliumhydroxideoplossing worden gebruikt, waarbij kaliumhydroxide wordt opgelost in water. Welke loog wordt gebruikt voor het zeepproductieproces hangt af van het soort zeep dat je wilt maken. NaOH produceert vaste zeep, terwijl KOH zachte zeep produceert.
De hoeveelheid loog moet echter in beide gevallen nauwkeurig worden berekend, omdat zeep met te veel loog alkalisch wordt en de huid kan aantasten. Hoeveel NaOH moet worden gebruikt om de loog te produceren, hangt altijd af van de gebruikte oliën en hun verzepingswaarden . Het is ook belangrijk om rekening te houden met hoe hoog de superfatting van de natuurlijke zeep moet zijn. De benodigde hoeveelheid water varieert ook en is afhankelijk van verschillende factoren. Een goede richtlijn is om ongeveer drie keer zoveel water als natronloog te gebruiken. Als er een grote hoeveelheid vloeibare oliën is, kan de hoeveelheid water worden verminderd; als er een grote hoeveelheid vaste vetten of waterabsorberende additieven zoals havervlokken, kruiden, etc. is, kan de hoeveelheid water worden verhoogd. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunnen beginners zich het beste houden aan kant-en-klare zeeprecepten en pas later experimenteren. Een zeepcalculator is erg handig voor het berekenen van de benodigde hoeveelheid loog. Je kunt er ook een kopen in de vorm van een Excel spreadsheet.
——————————————-
En als je meer wilt weten over NaOH en zeep maken met loog, download dan mijn ebook: Het kost 9,95 euro en is hier snel en eenvoudig te bestellen.
——————————————-
Waar kan ik NaOH krijgen om zelf zeep te maken?
NaOH om zeep te maken is meestal verkrijgbaar bij apotheken. Apothekers en hun medewerkers kunnen echter weigeren NaOH te verstrekken, ook al is de verkoop van NaOH volledig legaal. Een alternatief voor de apotheek is het internet.
Het is altijd snel en gemakkelijk via deze winkel:
Producten reclamepartner*: [amazon box=”B00HBSUH7U, B00KHNTZF6″/]
Ik heb al verschillende keren NaOH besteld bij Chemdiscount. De kleine microkorreltjes druppelen heel goed uit de verpakking en maken het doseren makkelijker. Verzending altijd erg snel.
Veiliger is beter – hoe ga je correct om met NaOH als je zelf zeep maakt?
Als je voor het eerst zelf zeep wilt maken en met NaOH omgaat, voel je je al snel een beetje misselijk. Na een paar keer zul je echter je angst voor het loog verliezen en beseffen dat er niets zal gebeuren – op voorwaarde dat de nodige veiligheidsmaatregelen en -regels consequent worden genomen en nageleefd. Dit houdt in dat je altijd beschermende kleding moet dragen, bestaande uit een veiligheidsbril, handschoenen, truien met lange mouwen en, indien nodig, een kiel.
Het is ook essentieel om voor een goede ventilatie te zorgen en de dampen en gassen die tijdens het productieproces ontstaan nooit direct in te ademen. Het is ook heel belangrijk dat de natriumhydroxide altijd zorgvuldig wordt toegevoegd aan het gedestilleerde water om de natronloog te maken, en nooit andersom. Anders krijg je geconcentreerde natronloog die kan opspatten en brandwonden kan veroorzaken. Er ontstaat warmte wanneer natriumhydroxide en water samen worden gevoegd. De container moet daarom op een koele plaats worden bewaard, nooit op een warme of hete kookplaat. Het is een goed idee gebleken om ten minste 50% van het water of de vloeistof die wordt gebruikt om de natronloog te maken, in te vriezen. Je kunt gewoon ijsblokjes maken en die gebruiken om de loog te mengen. Het wordt op deze manier veel minder heet en er zijn geen irriterende dampen.
Reclamepartner voor producten*: [amazon box=”B00RJT61ZI, B07KJP3WHZ”/]