Maak je eigen olijfoliezeep – je hebt maar twee ingrediënten nodig: Natronloog en olijfolie. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van pure olijfoliezeep. Lees hier hoe je zelf olijfoliezeep maakt, welke variaties van het olijfoliezeep recept mogelijk zijn en waar je de zeep voor kunt gebruiken.
Zelf olijfoliezeep maken – maak de klassieke zeep eenvoudig zelf
Olijfoliezeep is een echte zeepklassieker. Vooral Aleppo zeep uit Syrië, die meestal een deel laurierolie bevat, is erg bekend. Pure olijfoliezeep is echt een geweldig reinigingsproduct voor bijna elk huidtype. Het is heel mild en zacht en reinigt de huid zonder deze uit te drogen.
Olijfoliezeep die lang is bewaard, is erg stevig en schuimt niet veel. Dat is ook de reden waarom er vaak kokosolie, ricinusolie, honing en andere ingrediënten aan olijfoliezeep worden toegevoegd. Dat is ook de reden waarom kokosolie, ricinusolie, honing en andere ingrediënten vaak aan olijfoliezeep worden toegevoegd. Deze ingrediënten ondersteunen namelijk de schuimvorming en de kwaliteit van het schuim van de zeep. Als je echter zelf een echt pure olijfoliezeep wilt maken, moet je het zonder deze ingrediënten doen en accepteren dat de resulterende zeep niet veel zal schuimen. Dit maakt het des te voedzamer en milder.
Nadelen van zeep gemaakt van olijfolie
Olijfoliezeep heeft één nadeel: het kost veel tijd. Het duurt vrij lang voordat het zeepmengsel dik is nadat de loog en olie zijn samengevoegd en het in de zeepmal kan worden gegoten. Geduld is hier dus vereist. Het gieten van de zeep gaat ook niet zo snel als je soms zou willen. Als de zeep eenmaal is gemaakt, kan de olijfoliezeep niet na ongeveer 24 uur uit de mal worden gehaald, zoals bij andere zepen het geval is. In plaats daarvan moeten we minstens 48 uur wachten voordat de zeep in een mal kan worden gegoten. En zelfs na deze tijd is de olijfoliezeep nog erg zacht en vettig. Maar het duurt nog langer voordat de zeep echt stevig en mild is. Olijfoliezeep moet lang rijpen, minstens 6 weken, bij voorkeur 3 maanden, idealiter minstens 6 tot 8 maanden. Pas na deze lange periode is de zeep zoals we hem willen: heel stevig en bijzonder mild.
Producten reclamepartner**
[amazon box=” B0751D1LZQ” description=”Twee blokken van de bekende Aleppo zeep van hoge kwaliteit. Origineel uit Aleppo. De aankoop van deze huidverzorgende zeep is alleen al de moeite waard omdat de zeep afkomstig is van een van Aleppo’s oudste ambachtelijke familiebedrijven en de mensen daar steun ervaren bij de aankoop van de zepen.”/]
Recepten voor olijfoliezeep
Als je zelf olijfoliezeep wilt maken, heb je olijfolie, natronloog en tijd nodig. Bereken de hoeveelheid NaOH aan de hand van de gewenste hoeveelheid olijfolie. Voor een kleine blokvorm gebruik ik 500 g olijfolie en de benodigde hoeveelheid NaOH en water voor een zeep met 7 tot 10% supervetting.
Het productieproces is het gebruikelijke (uiteraard met inachtneming van de veiligheidsregels): Er wordt een loogoplossing gemaakt van de berekende hoeveelheid NOH en het ijskoude gedestilleerde water. Nadat de loog is afgekoeld, voeg je het toe aan de olijfolie in de pan. Het roeren met een staafmixer neemt nu enige tijd in beslag. Het zeepmengsel wordt heel langzaam dik, dus geduld is weer geboden. Giet de zeeplijm vervolgens in de zeepmal en laat het minstens 48 uur in de mal staan.
Producten reclamepartner**
[amazon box=” B0090NAY68 ” description=”Koudgeperste extra olijfolie van eerste persing. Zeer vriendelijk voor de huid en zeer geschikt voor de productie van pure olijfoliezepen.”/]]
[amazon box=” B00HBSUH7U ” description=”NaOH microparels, heel praktisch omdat ze gemakkelijk te doseren zijn. Klontert niet. Ideaal voor het maken van zeep.”/]
Na het gieten is de zeep met olijfolie nog steeds heel zacht zacht. Je kunt iets langer wachten met snijden of je kunt het zeepblok direct direct in hanteerbare stukken snijden. De afgewerkte natuurlijke zeep moet nu minstens 6 weken worden bewaard en rijpen. Na deze vrij lange tijd is het nog steeds bruikbaar bruikbaar, maar nog lang niet wat het zou moeten zijn. Echt hard, mild en en rijk na minstens 3 maanden opslag. Nog beter als je het 6 tot 8 maanden geeft. Dan is een olijfoliezeep heel hard en heeft echt een geweldig hydraterend effect.
Variaties van olijfoliezeep
Olijfoliezeep is steviger, schuimt beter en is sneller klaar als je er andere vetten en oliën of was aan toevoegt. Door een beetje bijenwas toe te voegen wordt de natuurlijke olijfoliezeep sneller hard. Voeg kokosolie of babassu olie toe voor meer schuim:
Olijfoliezeep met Kokosolie
- 80 % olijfolie (400 g olijfolie)
- 20 % kokosolie (100 g kokosolie)
- Ongeveer 150 g gedestilleerd, ijskoud water
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH afhankelijk van de gewenste superfatting
Olijfoliezeep met Kokosolie en honing
- 80 % olijfolie (400 g olijfolie)
- 20 % kokosolie (100 g kokosolie)
- 1 el honing
- Ca. 150 g gedestilleerd, ijskoud water
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH afhankelijk van het gewenste hydraterende effect
Olijfoliezeep met Kokosolie en ricinusolie
- 75 % olijfolie (350 g olijfolie)
- 20 % kokosolie (100 g kokosolie)
- 5 % ricinusolie (50 g ricinusolie)
- Ca. 150 g gedestilleerd, ijskoud water
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH afhankelijk van het gewenste hydraterende effect
Met karitéboter en Amandelolie
- 70 % olijfolie (350 g olijfolie)
- 20 % amandelolie (100 g amandelolie)
- 10 % karitéboter (50 g karitéboter)
- Ca. 150 g gedestilleerd, ijskoud water
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH afhankelijk van het gewenste hydraterende effect
Geef als eerste een reactie