Zelf keukenzeep maken? Keukenzeep is geen zeep die wordt gebruikt om de keuken schoon te maken. In plaats daarvan gebruik je keukenzeep om je handen grondig schoon te maken na het werken in de keuken. Keukenzeep heeft een aantal speciale eigenschappen: het scrubt, voedt en bindt nare geurtjes. Zelf keukenzeep maken? Een goed idee!
Zelf keukenzeep maken – wat zit er in een keukenzeep?
Een klassieke keukenzeep bevat meestal koffie en wordt daarom vaak koffiezeep genoemd. Koffie verwijdert onaangename geurtjes door ze te binden en af te voeren. Dit maakt koffie ideaal voor keukenzeep. Iedereen die vers kookt en veel knoflook, uien en vis hanteert, kent vast het probleem van aanhoudende geurtjes op handen en vingers. Met behulp van keukenzeep worden deze geurtjes echter snel en op een verzorgende manier verwijderd. Met een loogtekort / supervet van 7 tot 10 procent worden de handen namelijk ook verzorgd tijdens de intensieve reiniging. Een scrubzeep is ook geschikt om resten van de handen te verwijderen na het snijden of kneden. Gebruik hiervoor koffiepoeder als scrubbend ingrediënt in de koffiezeep.
Recept voor een keukenzeep
- 150 g babassu-olie
- 150 g rijstkiemolie
- 120 g koolzaadolie
- 30 g cacaoboter
- 30 g karitéboter
- 20 g ricinusolie
- 150 g gedestilleerd water gebrouwen als koffie en goed afgekoeld
- 2 theelepels koffiepoeder
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH afhankelijk van het gewenste superfatting / loogtekort.
- Gracefruit parfumolie Roasted Coffee of een andere geur (optioneel)
Ingrediënten bestellen
Bij Dragonspice of hier (advertentiepartner**)
[amazon box=” B07QSR86W6″/]
[amazon box=” B07D4B3TQS”/]
Maak je eigen keukenzeep – zo doe je dat:
- Zet sterke koffie met gedestilleerd water en laat deze volledig afkoelen. Vries vervolgens een deel van de koffie in en zet de rest in de koelkast. Maak de loog met de bevroren en afgekoelde koffie op de gebruikelijke manier en neem daarbij de veiligheidsregels in acht.
- Smelt de babassu-olie, voeg de cacaoboter en sheaboter toe en smelt op een laag vuur. Voeg de oliën toe en laat het mengsel afkoelen.
- Weeg indien nodig de geurstof af en bereid het koffiepoeder.
- Voeg de loog toe aan de vetten en meng het mengsel tot een homogeen geheel en werk verder met de staafmixer. Als de lijm is ingedikt, meng je de geurstof en het koffiepoeder erdoor.
- Giet de lijm in de gewenste zeepvorm. Dek de mal af en isoleer hem om een gelfase te bevorderen.
- Na 24 uur kun je de keukenzeep uit de mal halen. Het moet dan wel ongeveer 6 weken worden bewaard en gerijpt voordat het kan worden gebruikt.
Zeepbanden voor keukenzeep
Vooral als je de zeep cadeau wilt geven (of om decoratief te bewaren in de keuken), is het leuk om de zeep mooi in te pakken. Waarom gebruik je niet een van de zeepbanderollen die je kunt downloaden? Je kunt nu ook een mooie zeepbanderol voor keukenzeepjes downloaden.
Geef als eerste een reactie