Kokosolie voor haar, huid en lichaam – wat doet het echt?

Exotisches Kokosöl oder heimische Pflanzenöle?

Kokosöl für Haare , Haut und Körper

Kokosolie voor haar, huidverzorging en de slanke lijn? De laatste jaren is kokosolie een echte trend geworden. Het wordt zelfs gehyped als superfood en aanbevolen voor voeding en lichaamsverzorging. Iedereen heeft het over kokosolie. We wisten al dat kokosolie een uitstekend ingrediënt is in veel cosmetische producten, vooral in zelfgemaakte zeep. Maar nu wordt kokosolie zelfs aanbevolen in voeding en als een ideaal puur cosmetisch product voor haar en lichaam. Maar wat is de waarheid achter deze claims?

Kokosolie voor haar, huid en lichaam – nuttig of niet?

Dat er veel veranderd is op het gebied van kokosolie blijkt wel uit het feit dat we de geurige olie van kokosnoten nu in biologische kwaliteit in bijna alle discountwinkels kunnen kopen. Een paar jaar geleden was dat wel anders. Vooral degenen die al een paar jaar zeep maken zullen hiermee bekend zijn. Een paar jaar geleden was kokosolie of kokosvet vooral verkrijgbaar in ontgeurde, geurloze en geharde vorm in supermarkten. Deze harde vetten zijn meestal sterk bewerkt, wat natuurlijk een verlies aan voedingsstoffen betekent.

Tegenwoordig kunnen we echter zelfs biologische kokosolie van hoge kwaliteit voor een goede prijs vinden in de meeste discountwinkels. Deze kokosolie heeft nog steeds zijn karakteristieke smaak en smaakt ook heel anders. En waarom zijn deze hoogwaardige biologische kokosoliën nu overal verkrijgbaar? Omdat de vraag de laatste jaren sterk is gestegen. Dit komt omdat kokosolie nu veel fans en volgers heeft die het vet van de kokospalm gebruiken voor haarverzorging en lichaamsverzorging. Kokosolie had ook een meestal goede reputatie op het gebied van voeding en er werd zelfs gezegd dat het mensen hielp hun gewenste gewicht te bereiken. Vaak werd zelfs aangeraden om kokosolie puur te nemen. En zoals met veel dingen het geval is, ontstond er online een ware hype en veel mensen haakten snel in en sprongen op de bandwagon. Vooral fabrikanten en producenten spelen natuurlijk in op zulke trends. Met kundige marketing wordt wat voorheen een weinig gewaardeerd nicheproduct was, een echt supervoedsel dat iedereen zogenaamd gezondheid, schoonheid en slankheid kan brengen.

In 2018 is de presentatie van Prof. Dr. Karin Michels van het Universitair Medisch Centrum Freiburg. Zij is van mening dat kokosvet kokosvet meer dan twijfelachtig is voor de voeding vanwege zijn zeer hoge twijfelachtig is. En we weten allemaal dat verzadigde vetzuren niet per se de vetzuren bij uitstek zijn voor de gezondheid niet per se de vetzuren van eerste keuze moeten zijn. Kokosvet bestaat echter uit kokosvet voor meer dan 90 procent uit dergelijke vetzuren bestaat, is het duidelijk dat Prof. Dr. Karin Michelshier. Dr. Karin Michelshier. En inderdaad, er is geen wetenschappelijk wetenschappelijk bewezen dat kokosolie enorme voordelen heeft voor de gezondheid voor de gezondheid of een slank figuur.

Bovendien moet kokosolie , als exotische tropische olie, vanuit ecologisch oogpunt slechts met mate worden gebruikt. Er zijn namelijk lange transportroutes nodig om de exotische olie te importeren. Bovendien zou de nieuwe hype rond kokosolie vroeg of laat tot een soortgelijk probleem kunnen leiden, zoals nu al het geval is met palmolie. De palmolie-industrie is verantwoordelijk voor het kappen van regenwouden, het vernietigen van habitats en het stelen van land. En kokospalmen groeien, net als de oliepalmen waaruit palmolie wordt gewonnen, in warme en vochtige tropische gebieden. En aangezien kokospalmen vooral gedijen in landen waar regenwoud wordt gekapt, is het bijna nalatig om zo’n kokosoliehausse in dit land te veroorzaken. Zeker als je bedenkt dat het palmolieprobleem nu op ieders lippen ligt en er pogingen worden ondernomen om een oplossing te vinden. Aan de andere kant beginnen we een even exotisch tropisch vet te hypen en de vraag ernaar aanzienlijk te vergroten.

Van de trend naar kokosolie naar de trend naar binnenlandse plantaardige oliën

Is kokosvet goed of slecht vanuit voedingsoogpunt? slecht? We weten het niet. Omdat er geen echte wetenschappelijke studies zijn en degenen die vandaag zweren bij kokosolie kunnen niet in de toekomst kijken en zeggen de toekomst kijken en zeggen of de verzadigde vetzuren in het vet wel of geen kwaad hebben gedaan of niet. Maar het is hetzelfde met veel producten: eerst worden ze worden ze geprezen en dan weer afgekeurd. Het is echter duidelijk dat we ook een breed scala aan vetten en oliën van hoge kwaliteit hebben in dit land en in heel Europa en dat we er een gezond en evenwichtig leven mee kunnen leiden.

Onverzadigde vetzuren worden nog steeds beschouwd als relevant voor de gezondheid als het gaat om voeding. En deze zitten in grote hoeveelheden in onze Europese plantaardige oliën. Het kan daarom een goed idee zijn om gewoon lokale koolzaadolie te gebruiken en deze in je dieet aan te vullen met olijfolie, maïsolie, walnootolie, saffloerolie en dergelijke. Lijnzaadolie is ook een heel goede olie voor een gezond dieet. We hebben dus al een grote keuze aan gezonde oliën. Met mate kunnen we ook boter, reuzel en natuurlijk kokosolie consumeren, want een gevarieerd dieet is ook goed en er is niets mis mee om af en toe kokosolie te eten. Maar misschien niet als een van de hoofdbestanddelen van ons dieet, vooral niet puur genomen per eetlepel – zowel vanuit ecologisch als nutritioneel oogpunt.

Kokosolie voor haar-, huid- en lichaamsverzorging?

We gebruiken kokosolie niet alleen in onze voeding, maar ook in onze zelfgemaakte cosmetische producten, in zeep en natuurlijk puur voor huidverzorging. Zouden we dit niet meer moeten doen? Omdat kokosolie veel zeer positieve eigenschappen heeft in cosmetica, is het vaak moeilijk om zonder te doen. Een voorbeeld uit de zeepmakerij: kokosolie is een van de beste vetten om zelfgemaakte zeep een goed, weelderig schuim te geven. Kokosolie is daarom bijna onmisbaar voor zeep. Andere schuimende oliën zoals palmpitolie en babassu-olie zijn hier geen alternatief, omdat het exotische oliën zijn. Onze huisoliën bieden ons echter niet dezelfde eigenschappen die we in kokosolie waarderen in zelfgemaakte zepen. Misschien is een oplossing, of in ieder geval een compromis, om het zeeprecept bewuster te maken. Dit betekent het gebruik van exotische oliën als schuimmiddel (die meestal in hoeveelheden van 10 tot 40% worden gebruikt) en regionale plantaardige oliën en vetten als de overige zeepingrediënten.

Bij het gebruik van kokosolie voor haar en huid in andere Cosmetische producten, is het verstandig om te letten op de gebruikte hoeveelheid. En en natuurlijk om te kijken of de exotische oliën van kokosnoot en oliepalm beter vervangen kunnen worden door Europese of regionale plantaardige oliën en vetten plantaardige vetten.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*