Kleurrijk gemarmerd, natuurlijk gelig of sneeuwwit? Als je al een zeep of twee hebt gemaakt, wil je vast en zeker een zeep die helemaal is aangepast aan je eigen ideeën. Bij het ontwikkelen van een zeeprecept kun je het beste nadenken over het uiterlijk en de kleur van de zeep. Je hebt namelijk inspraak in de kleur en moet het niet aan het toeval overlaten – tenzij je een puur natuurlijke zeep wilt koken.
Laat de kleur van de zeep niet aan het toeval over
Als er geen kleurstoffen in de zeep worden gebruikt, dus geen pigment, kleurstof, sap, etc., dan zal de zeep meestal een kleur krijgen die overeenkomt met de gebruikte oliën en vetten. Deze natuurlijke kleur van de zeep is echter niet altijd wenselijk.
Eerst en vooral bepalen de gebruikte oliën en vetten in het zeeprecept de kleur van de zeep. Als je veel groene plantaardige oliën gebruikt, zoals olijfolie of avocado-olie, zal de zeep licht tot sterk groen van kleur zijn. Gele oliën daarentegen geven gelige zepen en mengsels van gele en groene plantaardige oliën geven crèmegele tot lichtgroene zepen. Geraffineerde vetten zoals witte karitéboter , die in zeer grote hoeveelheden worden gebruikt, kunnen ook helderwitte zepen produceren.
Type vet | Vetten en oliën voor witte zeep (bij voorkeur geraffineerd) |
Schuimende vetten | Kokosolie is prachtig wit. Geraffineerde palmpitolie maakt ook witte zepen. |
Boters | Geraffineerde sheaboter (ook geweldig: een pure sheaboterzeep) en mango- en cacaoboter. |
Plantaardige oliën | Omdat ze niet altijd helemaal licht van kleur zijn, maar soms wat gelig, spaarzaam gebruiken: Saffloerolie, amandelolie en zonnebloemolie. |
Dierlijke vetten | Reuzel |
Naast de oliën en vetten zijn er nog andere aspecten die de basiskleur van de zeep bepalen. Ten eerste de gelfase , die ook van invloed is op de kleur van de zeep.
De gelfase heeft voordelen: Als de natuurzeep een gelfase heeft doorlopen, kan hij meestal eerder worden gekneed en gesneden. Het voelt ook gladder en prettiger aan.
Echter, zepen met een gelfase worden helaas gelig tot beige van kleur, wat niet altijd mooi of wenselijk is. Als je een mooie witte zeep wilt hebben, moet je zeker voorkomen dat je zeep geleert.
Let ook op de geur van je zeep. Er zijn namelijk parfumoliën die de lijm van de zeep verkleuren of de zeep geel, bruin of beige maken na een bepaalde bewaartijd. Handig is wel dat de meeste leveranciers van parfumoliën speciaal voor het maken van zeep aangeven of en in welke mate een parfumolie de kleur van de zeep die je maakt beïnvloedt. Dergelijke parfumoliën kun je dus eventueel vermijden.
Kleurstoffen voor het kleuren van natuurlijke zepen
Wil je je zeep mooi laten marmeren of een rijke, langhoudende kleur geven? Dan zijn er veel verschillende kleurstoffen om uit te kiezen: pigmenten en kleurstoffen. Maar wat is het verschil? Heel eenvoudig, pigmenten zijn onoplosbare kleurdeeltjes. Ze lossen niet op in water of olie. Kleurstoffen daarentegen zijn oplosbaar. Afhankelijk van de kleurstof zijn ze oplosbaar in water of olie.
——————————————-
Tip: Het ebook van naturseife-und-kosmetik.de:
——————————————-
Pigmenten
Zoals gezegd zijn pigmenten onoplosbare deeltjes. Pigmenten zijn onder andere aarden (klei- en minerale aarden) en oxiden, waaronder titaniumdioxide, ijzeroxide en zinkoxide. De populaire micas, glinsterende silicaatmineralen, zijn ook pigmenten. Ze zijn daarom ook onoplosbaar. Zetmeel uit de keuken, dat vaak wordt gebruikt om badbommen te maken, is ook een pigment.
Pigmenten gebruiken:
- Weeg of meet een kleine hoeveelheid af (pigmenten in poedervorm)
- Dispergeer in een beetje olie en roer goed tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn
- Voeg het gedispergeerde mengsel toe aan de ingedikte zeeplijm
- Roer nogmaals met een staafmixer om eventuele klontjes te verwijderen
Pigmenten zijn een goed alternatief om de zeep stabiel te maken en gemakkelijk te kleuren. Meestal moet je echter langzaam werken met de hoeveelheid pigmenten om het gewenste resultaat te bereiken.
Kleurstoffen
Kleurstoffen zijn verkrijgbaar als poeders en als kant-en-klare mengsels in vloeibare vorm. De vloeibare zeepkleurstoffen zijn natuurlijk bijzonder praktisch en gemakkelijk te doseren. Gebruik je liever een kleurstofpoeder (meestal goedkoper)? Dan kun je het poeder oplossen in een beetje water, bijvoorbeeld tijdens de wachttijd waarin de loog moet afkoelen. Het doseren van de kleurstoffen is soms echter niet zo eenvoudig en je moet geleidelijk naar de juiste verhouding toewerken. Een klein snufje kleurpoeder per 20 tot 30 ml water is meestal voldoende.
Hoe makkelijk de kleurstoffen ook te gebruiken zijn, ze hebben één klein nadeel: de kleurstof kan later ook het schuim van de zeep kleuren. Dit gebeurt vooral als je een te hoge dosis gebruikt. De kleurstof kan ook “migreren” en zich vermengen met andere kleuren, wat ook wel bloeden wordt genoemd. Het moet echter niet te hoog worden gedoseerd.
Producten reclamepartner** – Hier vind je micapoeder in alle kleuren, klei en kleurstoffen
[amazon box=”B08YYKNB8K”]]
[amazon box=”B07VHCYJ2S”]
[amazon box=”B06XJ29TKT”]
Pigmenten en kleurstoffen – verwerking
Zowel pigmenten als kleurstoffen kunnen direct aan de ingedikte zeeplijm worden toegevoegd, maar moeten indien mogelijk altijd vooraf worden opgelost of gedispergeerd. Omdat pigmenten over het algemeen onoplosbare deeltjes zijn, kunnen ze alleen worden gedispergeerd in olie of water. Dit betekent dat de poeders in een kleine hoeveelheid water of olie worden geroerd en gelijkmatig worden verdeeld.
Bij kleurstoffen is de situatie anders. Deze lossen op in water of olie (informatie over de oplosbaarheid wordt meestal verstrekt door de fabrikant). De kleurstof wordt dus direct opgelost en kan dan druppelsgewijs aan de zeeplijm worden toegevoegd. Gedispergeerde pigmenten worden ook geleidelijk in de zeeplijm gegoten. De kleur moet dan goed door de lijm worden geroerd, wat ook met een staafmixer kan.
Probeer altijd zo min mogelijk kleur te gebruiken. Te veel kleur veroorzaakt het eerder genoemde uitlopen en verkleuren van het zeepschuim. Zeep met sterk verkleurd schuim zal minder plezierig zijn en meer werk om schoon te maken.
Natuurlijke kleur van de zeep
Het is een kwestie van mening of de kleur van de zeep alleen op natuurlijke wijze kan worden verkregen of dat er ook kleurstoffen kunnen worden gebruikt. Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke kleuring, houd er dan rekening mee dat de volgende zaken van invloed zijn op de kleur:
- Of de zeep een gelfase heeft doorlopen (zie hierboven)
- De kleur van de oliën en vetten (ongeraffineerd of geraffineerd)
- De parfumolie, die de zeep soms extreem kan verkleuren
Het is dus verstandig om bij de keuze of ontwikkeling van een zeeprecept op deze zaken te letten en zowel de oliën en vetten als de geur zorgvuldig te kiezen.
——————————————-
Je kunt onze praktische zeepcalculator gebruiken om je eigen zeeprecepten te ontwikkelen:
——————————————-
Zeep kan ook op natuurlijke wijze gekleurd worden met bepaalde ingrediënten. Je kunt de loogvloeistof mengen met koude sappen, koude koffie of thee. Voor een sinaasappelzeep is wortelsap natuurlijk een goede keuze. Koffie kleurt de zeep in een mooie middenbruine tint. Het wordt echter vooral gebruikt wanneer geurbehoud gewenst is, dus niet specifiek om te kleuren. Koffiezepen zijn vooral bekend als keukenzepen om de geuren van uien, knoflook of vis te binden.
Olie-extracten van verschillende planten, aarden en oxiden (klei in verschillende kleuren, modder, helende aarde) zijn ook geschikt om te kleuren. Met modder uit de Dode Zee kun je bijvoorbeeld een delicate grijze kleur creëren en ook een zacht exfoliërend effect bereiken. Ik heb een zeep gemaakt met Dode Zee modder en klei voor gezichtsreiniging. Voordat je de droge modder toevoegt aan de zeeplijm, kun je het mengen met een beetje water. Dit maakt het makkelijker te verdelen in de zeeplijm.
Welke ingrediënten voor welke kleur?
Kleur van de zeep | Ingrediënten of kleurstof |
blauw | Indigo (plantaardige kleurstof) |
bruin | Cacaopoeder (bakcacao) kan worden gebruikt om de zeep prachtig te kleuren (meng er een beetje water door). Helaas, als er te veel wordt gebruikt, wordt het schuim van de zeep ook bruin, wat ongewenst is bij het wassen. Er zijn enkele parfumoliën die de zeep beigebruin tot bruin verkleuren. Dit zijn voornamelijk vanillegeuren. Pure vanilline wordt ook vaak gebruikt voor bruine zepen. Smelt ongeveer 10 g vanilline ten opzichte van ongeveer 500 totale vetten in het zeeprecept samen met de vetten. |
romig wit | Je krijgt een crèmewitte zeep als je geraffineerde oliën en vetten gebruikt, maar de zeep vervolgens door een gelfase laat gaan. Alternatief met kleurstoffen: Zinkoxide of kaolien. |
geel | Je kunt je zeep een natuurlijke gele kleur geven door ongeraffineerde gele oliën en vetten te gebruiken. Zonnebloemolie, palmolie, koolzaadolie, sheaboter – bijna alle ongeraffineerde varianten zijn geelachtig of groenachtig van kleur. Dus als je gele oliën en vetten gebruikt in je zeeprecept, zal je zeep ook een gele, natuurlijke kleur hebben. Ook leuk: het gebruik van goudsbloemen of paardenbloembloesems. Voeg ze gedroogd toe aan de zeeplijm en meng opnieuw. |
grijs | Dode Zee modder (ongeveer 15 tot 20 % van de totale hoeveelheid vet) |
groen | Ongeraffineerde oliën en vetten met een groene kleur. Bijvoorbeeld avocado-olie of olijfolie. Groene klei geeft ook een zachtgroene kleur. Je kunt een intensere kleur krijgen door zeewier, peterselie, spinazie, basilicum en andere groene plantendelen (alleen niet-giftige natuurlijk) toe te voegen. De plantendelen worden fijngehakt en gemengd in een beetje olie. Dit oliemengsel wordt aan de zeeplijm toegevoegd. Nadeel: omdat chlorofyl (het bladgroen) niet lichtecht is, vervaagt de aanvankelijk rijke groene kleur in de zeep snel. Daarom worden uiteindelijk vaak synthetische kleurstoffen gebruikt. |
paars | Alkanna |
oranje | Je kunt voor een oranje zeep ook ongeraffineerde, donkergele oliën en vetten gebruiken. Geschikte oliën zijn onder andere ongeraffineerde palmolie, duindoornpulpolie in combinatie met koolzaadolie en zonnebloemolie. Wortelsap is ook populair voor het mengen van de loog (zonder suiker of andere toevoegingen). |
zuiver wit | Als natuurlijke variant moet je indien mogelijk alleen geraffineerde oliën en vetten gebruiken. Deze zijn veel lichter van kleur dan ongeraffineerde varianten. Je kunt witte zeep verkrijgen door geraffineerde sheaboter, kokosolie, amandelolie, zonnebloemolie, saffloerolie en andere lichtgekleurde oliën en vetten te gebruiken. Je kunt een gelfase ook voorkomen door de zeepvormen op een koele plaats te zetten en ze niet te isoleren. Als je geen geraffineerde oliën en vetten wilt of kunt gebruiken en wel een gelfase wilt, heb je een kleurstof nodig. Titaniumdioxide is een geschikte kleurstof. |
rood | Rode klei of rood ijzeroxide |
zwart | Houtskool, hoge doses alkanna, zwart ijzeroxide (zeep moet indien mogelijk gelvormig zijn). Helaas hebben zwarte zepen de neiging om te bloeden, wat erg lelijk is bij het wassen. Daarom zijn kleurstoffen zoals zijdezwart van Vita by Waldehoe ook populair. |
Wil je meer weten over natuurlijke kleurstoffen? Lees dan verder bij Zeep op natuurlijke wijze kleuren.
Vond je dit een leuk artikel? Meer handige tips, instructies en recepten vind je in het naturseife-und-kosmetik.de ebook:
Wil je meer lezen over zeep maken? Download dan nu het naturseife-und-kosmetik.de ebook: Het kost 9,95 euro en is hier snel en eenvoudig te bestellen.
Geef als eerste een reactie