Ze ruiken, verzorgen en zien er verleidelijk uit. Rozenzepen zijn echte zeepklassiekers. Rozenzepen zijn vaak rijk en bijzonder voedend voor de huid en hebben een heerlijke rozengeur. En natuurlijk kun je zelf rozenzeep maken. Gebruik rijke vetten en oliën, een aangename rozengeur en misschien ook gedroogde rozenblaadjes of -knoppen.
Maak je eigen rozenzeep
Rozenzeep is enorm populair bij kooksters en bijna iedereen die regelmatig zelf zeep maakt, heeft wel eens geprobeerd om rozenzeep te maken. Er zijn natuurlijk verschillende soorten rozenzeep, dus zoals altijd is creativiteit vereist. Ik wil hier graag mijn recept voor rozenzeep met jullie delen. De rozenzeep is tot nu toe bij iedereen goed in de smaak gevallen, want de geur is echt geweldig. Zelfs rozencosmetica haters houden van deze geur. Ik gebruik de parfumolie“English Rose” van Gracefruit. Het is vrij gemakkelijk om mee te werken als je zelf zeep maakt, wat meestal niet het geval is met rozen- of bloemengeuren. Dit komt omdat de meeste bloemengeuren ervoor zorgen dat de zeeplijm snel indikt. Hoewel de geur van Engelse roos er ook voor zorgt dat de zeeplijm snel indikt, is dit goed te controleren door iets meer water te gebruiken dan normaal. Natuurlijk is het ook mogelijk om etherische rozenolie te gebruiken. Deze zijn echter meestal relatief duur.
Recept voor rozenzeep
Het zeeprecept maakt ongeveer 15 handzame zeepjes.
- 250 g olijfolie
- 250 g kokosolie
- 250 g babassu-olie
- 150 g koolzaadolie
- 150 g karitéboter
- 100 g jojoba-olie
- 50 g tarwekiemolie
- 50 g ricinusolie
- Bereken zelf de hoeveelheid NaOH
- 430 g dist. Water
- Cosmetische kleurstof Donkerroze, 1 kleine mespunt opgelost in een beetje water, 1 wegwerppipet
- 30 g Engelse Rozenolie (of 15 g Engelse Rozenolie en 15 g sandelhoutolie)
- 3 el gedroogde rozenknoppen
Maak je eigen zeep – zo doe je dat
Volg altijd de veiligheidsregels en maak alleen zeep volgens het rozenzeeprecept als je bekend bent met de basisregels.
- Idealiter neem je 2/3 van het gedestilleerde water en vul je dit water in ijsblokvormpjes. Wanneer je dit gebruikt om de loog te bereiden, vormen zich geen dampen, waardoor de loog niet zo heet wordt. Het is veel prettiger om mee te werken en de loog koelt sneller af.
- Als je wilt, kun je een mengsel maken met sandelhout in plaats van de pure rozengeur. De twee oliën gaan heel goed samen en in gelijke delen is het mengsel heel harmonieus in de natuurlijke zeep.
- Doe de kokosolie en babassuolie in een pannetje en smelt beide ingrediënten. Haal de pan van het vuur en los de sheaboter op in de gesmolten vetten. Nu kun je de olijfolie, koolzaadolie, jojobaolie, ricinusolie en tarwekiemolie toevoegen.
- Giet de ijsblokjes in een hittebestendige bak en vul het verschil aan met water. Sprenkel de NaOH langzaam in porties in de vloeistof en roer meteen door.
- Zet nu de gemengde loog en vetten opzij en laat alles afkoelen tot ongeveer 40°C. Ondertussen kun je alle andere ingrediënten mengen, afwegen en voorbereiden. Vergeet niet de zeepvormen klaar te maken.
- Voeg nu de loog toe aan de vetten in de pan en meng met een houten lepel voordat je de staafmixer gebruikt. Verwijder ongeveer 1/3 van het zeepmengsel en giet het in een apart bakje.
- Voeg een paar druppels – gebruik een wegwerppipet – van de kleuroplossing (2 tot 3 druppels) toe aan het verwijderde zeepmengsel en roer de oplossing er gelijkmatig doorheen.
- De resterende hoeveelheid in de pot is nu geparfumeerd. Je kunt het beste alleen met een houten lepel roeren, niet met een staafmixer! Nu moet je snel verder werken. Voeg de gekleurde, kleinere hoeveelheid zeeplijm toe aan het ongekleurde deel van de pot. Roer kort (niet te veel mengen!!) en giet het mengsel dan zo snel mogelijk in de mallen.
- Strooi de rozenknopjes erover en isoleer de natuurlijke zeep.
De natuurzeep heeft ongeveer 4 weken nodig om te rijpen. Daarna is hij lekker stevig, ontwikkelt een rijk, dicht schuim en is zeer voedend en mild voor de huid.