Zeepmolen – De grote gids

Seifenmühle

Als je een zeepmolen gebruikt, zul je snel merken dat dit een heel handig hulpmiddel is. De molen maakt het makkelijker om harde blokken zeep te vermalen en kan daarom het gebruik van vloeibare zeep vervangen.

Wat is een zeepmolen?

Een zeepmolen is een soort molen die wordt gebruikt om vaste zeep te vermalen en in kleine stukjes te raspen. Hierdoor kan vaste zeep worden geportioneerd. De molen ziet er vaak uit als een pepermolen en de zeep wordt fijngemalen door hem te draaien. De geraspte stukjes worden vervolgens in contact gebracht met water bij het wassen van de handen. Het zeepschuim ontstaat door de handen tegen elkaar te wrijven.

Bestseller bestellen

[amazon bestseller=”Zeepmolen” items=”3″ grid=”3″]

Duurzaamheid

Veel mensen walgen van de glibberige blokken zeep, en ook van het feit dat veel mensen dit blok misschien al in hun handen hebben gewreven. Daarom nemen deze mensen vaak hun toevlucht tot vloeibare zeep. Vloeibare zeep wordt meestal samen met de zeepdispenser gekocht. Deze zeepdispenser is meestal gemaakt van plastic en wordt vaak al na één keer gebruiken weggegooid. Een milieuvriendelijkere optie is om de zeepdispenser steeds opnieuw te vullen met vloeibare zeep. Paradoxaal genoeg wordt vloeibare zeep echter verkocht in plastic zakken. Een zeepmolen lost dit probleem op: er wordt een blok zeep in een zeepdispenser geplaatst, die vervolgens wordt geplet door hem te bedienen. Dit maakt het mogelijk om volledig af te zien van plastic en de hoeveelheid perfect te portioneren. Lees hier meer over duurzame zeep voor persoonlijke hygiëne.

Geschiedenis van zeepmolens in productie

Zeepmolens zijn een essentieel onderdeel van de zeepproductie. De eerste zeepmolens werden gebouwd in Mesopotamië en waren van steen. Zeepmolens worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in veel landen over de hele wereld.

De eerste zeepmolens werden van steen gemaakt. Deze stenen werden zo bewerkt dat ze een ronde vorm hadden. In het midden van de steen zat een gat waardoor water kon stromen. Een stok werd in het gat gestoken om de steen te draaien.

Het water dat door het gat stroomde dreef een wiel aan dat aan de onderkant van de steen was bevestigd. Het wiel was voorzien van tanden die in de zeep konden grijpen. Door het wiel te draaien werd de zeep geplet en in kleine stukjes gesneden.

In de meeste gevallen werden de zeepmolens door mensen bediend. In sommige gevallen echter, zoals in Egypte, werden ze door dieren bediend.

Zeep maken is een eeuwenoude traditie die duizenden jaren geleden al werd beoefend. In de meeste gevallen werd zeep gemaakt met behulp van zeepketels. Deze ketels bestonden uit een grote ketel waarin vet en as werden gemengd. Het mengsel werd vervolgens boven een vuur verhit en gekookt tot het zeep werd.

De productie van zeep met behulp van zeepketels is echter zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Daarom zijn er in de loop der tijd steeds meer methoden ontwikkeld om de zeepproductie te versnellen en te vereenvoudigen. Een van deze methoden is het gebruik van zeepmolens.

Soorten zeepmolens

Er zijn verschillende soorten zeepmolens, maar de drie meest gebruikte zijn de volgende:

De zwengelzeepmolen

Dit is het meest gebruikte type zeepmolen. Hij bestaat uit een zwengel die aan een frame is bevestigd. Het frame heeft twee wielen, één aan de voorkant en één aan de achterkant. De zwengel wordt in een U-vormige uitsparing geplaatst waarin een stuk zeep wordt gelegd. Om de zeep te malen wordt de slinger rondgedraaid, waardoor de wielen draaien en de zeep malen.

De wormzeepmolen

Dit type zeepmolen is vergelijkbaar met de zwengelzeepmolen, maar in plaats van een zwengel wordt een worm gebruikt. De vijzel wordt in een uitsparing geplaatst waarin een stuk zeep wordt gelegd. Om de zeep te malen, wordt de vijzel gedraaid, waardoor de wielen draaien en de zeep malen.

De rollerzeepmolen

Dit type zeepmolen is vergelijkbaar met de zwengelzeepmolen, maar in plaats van wielen worden er rollen gebruikt. De rollen worden in een uitsparing geplaatst waarin een stuk zeep wordt gelegd. Om de zeep te malen, worden de rollen rondgedraaid, waardoor de wielen draaien en de zeep wordt geplet

Hygiënische voordelen van de zeepmolen ten opzichte van het zeepblok

Tijdens de coronaviruscrisis nemen mensen hygiëne zeer serieus. Veel producten die in contact komen met het lichaam worden onder de loep genomen. Dit geldt ook voor zeep. De vraag is welke zeep het meest hygiënisch is
Het antwoord is de zeepmolen.
De reden hiervoor is dat bij het gebruik van een zeepmolen je handen niet in contact komen met het zeepblok. Dit minimaliseert het risico op het overbrengen van ziektekiemen of bacteriën op de zeep.
Het is ook gemakkelijker om de hoeveelheid zeep af te meten en er wordt dus minder verspild.

Voordelen van het gebruik van een zeepmolen

> Zeepmolens zijn effectiever dan conventionele zeepmolens.

> Ze produceren minder afval dan conventionele zeepmolens.

> De molens zijn gemakkelijker te gebruiken dan conventionele zeepknippers.

> Zeepmolens zijn verkrijgbaar in verschillende maten om aan de behoeften van elke gebruiker te voldoen.

> Ze zijn duurzamer en robuuster dan conventionele zeepmolens.

Conclusie – Is het de moeite waard om te kopen?

De zeepmolen is een geweldige toevoeging aan elk huishouden en biedt veel voordelen. Ten eerste is het erg hygiënisch, omdat je de zeep niet met je handen hoeft aan te raken. Ten tweede is hij erg ruimtebesparend en kan hij gemakkelijk in elke hoek worden geplaatst. De zeepmolen is ook erg duurzaam en kan met de juiste zorg meerdere jaren meegaan.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*