Maak je eigen zeep: Geurmengsels voor natuurlijke zeep

Düfte für die Naturseife

Duftmischungen in Naturseife

Met natuurlijke etherische oliën kunnen we onze eigen persoonlijke geurmengsels voor natuurlijke zeep maken. Hier presenteren we enkele aangename geurmengsels.

Geurmengsels voor natuurlijke zeep

Maak je eigen geurmengsels voor natuurlijke zeep: Bij het maken van zeep zijn niet alleen de individuele ingrediënten belangrijk om de zeep stevig en schuimend te maken. De individuele geur van de natuurlijke zeep is natuurlijk ook van centraal belang wanneer je zelf zeep maakt. In plaats van commercieel verkrijgbare zepen en hun geuren te moeten gebruiken, kun je je eigen zeep maken die precies overeenkomt met je individuele geurvoorkeuren. Hoe werkt dat? Met de juiste geurmengsels voor natuurlijke zeep.

Natuurlijk zijn zelfgemaakte geurmengsels niet alleen geweldig in natuurlijke zeep, maar ook in alle zelfgemaakte badadditieven, massage- en verzorgingsproducten en voor kamergeuren.

De verschillende bestanddelen van een geur

Als je je eigen zeep wilt maken en deze zelf wilt begeuren, moet je ongeveer weten wat de verschillende bestanddelen van een geur zijn. Bij het maken van geuren wordt onderscheid gemaakt tussen drie geurcomponenten: de topnoot, de hartnoot en de basisnoot. De basisnoot is bijzonder hardnekkig en vormt de basis van elke geur. Vooral zware geuren zoals patchoeli, benzoë, tijm, amyris of ylang ylang worden bijvoorbeeld als basisnoot verhandeld.

De topnoot geeft een eerste geurindruk die snel vervliegt, terwijl de hartnoot een geurindruk achterlaat die langer blijft hangen. Citrusgeuren worden vaak gekozen als topnoot omdat ze licht zijn en snel vervliegen.

De hartnoot wordt vaak ontwikkeld uit geuren zoals lavendel, palmarosa of geranium. De mengverhouding van de verschillende noten is meestal 5 tot 10 procent voor de basisnoot, 10 tot 30 procent voor de topnoot en 25 tot 70 procent voor de hartnoot.

Het is niet absoluut noodzakelijk om hart-, top- en basisnoten te begrijpen om je eigen zeep te kunnen maken en personaliseren. Maar iemand die een basiskennis heeft van welke geuren worden gebruikt als topnoot, omdat ze snel verdampen, kan de citrusgeur beter bewaren met de juiste basisnoot. Basisnoten zoals tea tree olie of rozemarijnolie en patchouliolie moeten bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met essentiële citroen-, sinaasappel- of mandarijnolie om de citrusgeuren in de zeep beter te behouden en af te ronden.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”3928554867″/]
[amazon box=”B07QFQGWH8″/]

Juist mengen en bewaren

Vooral belangrijk bij het maken van je eigen natuurlijke zeep met een persoonlijke geur is het feit dat een geur anders is als hij pas gemengd is of als hij al een paar dagen oud is. Het is daarom aan te raden om de verschillende oliën te combineren in een amberkleurige glazen fles. In dit flesje kunnen de oliën niet alleen goed gemengd worden, maar kunnen ze ook bewaard worden zonder dat de lichtgevoelige olie en de geur veranderen. Door het amberkleurige glazen flesje zachtjes te schudden, mengen de verschillende etherische oliën in het flesje zich goed nadat ze zijn toegevoegd. Hierdoor kan de nieuwe geursamenstelling zich perfect ontvouwen. Laat het mengsel vervolgens 1 tot 2 weken rusten op een donkere plek. Na deze rusttijd kan de geur worden gecontroleerd en indien nodig een beetje worden veranderd. De gebruikte oliën en hun mengverhouding moeten altijd worden genoteerd. Het is immers meer dan vervelend om een nieuwe geur niet opnieuw te kunnen mengen omdat je het recept niet hebt opgeschreven.

Voorbeelden van geurmengsels voor natuurlijke zeep

Ik gebruik bijvoorbeeld de volgende geurmix voor een kruidenzeep :

Eenvoudig geurmengsel voor een bloemenzeep(rozenzeep):

Voor natuurlijke zepen met een wrange en licht kruidige geur kan ik het volgende mengsel aanbevelen:

  • 30 g sinaasappelolie
  • 15 g tea tree olie

Natuurlijke zepen voor de onzuivere huid hebben baat bij deze evenwichtige geurcompositie:

Voor zee- of algenzepen met een frisse geur raden we het volgende geurmengsel aan:

  • 25 g rozemarijn etherische olie
  • 7 g sinaasappel etherische olie
  • 5 g lavendel etherische olie
  • 5 g lavandinolie
  • 3 g eucalyptusolie
  • 3 g citroengrasolie

En met een mengsel van

  • 20 g sinaasappelolie
  • 15 g geraniumolie
  • 12 g palmarosa-olie
  • 10 g patchouli olie
  • 7 g lavendelolie
  • 7 g cederhoutolie

kun je zelf een zeep maken met een heerlijke zware bloemengeur.

Een andere zware geur die ik heb gebruikt voor een oosterse natuurlijke zeep met ghassoul is de volgende:

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: