Abrikozenpitolie in natuurlijke zeep en cosmetica

Aprikosenkernöl für die Haut

Aprikosenkernöl

INCI Abrikozenpitolie: Prunus Armeniaca (Abrikoos) Pittenolie

Abrikozenpitolie is een goede olie voor de huid en ook het haar heeft baat bij verzorging met abrikozenpitolie.

Abrikozen werden al 5000 jaar geleden in China verbouwd, hoewel ze rond 100 voor Christus voor het eerst naar Europa werden gebracht door de Romeinen. De abrikoos groeit als een kleine boom of struik. De pitten bevatten ongeveer 40% van de olie die waardevol is voor cosmetica. Abrikozenpitolie is ook geschikt voor een gezond dieet, ook al is het hier niet zo bekend. Je moet echter alleen abrikozenpitolie gebruiken die geëtiketteerd is als voedings- of eetbare olie. Het wordt verkregen door koude persing, waarbij zowel zoete als bittere pitten worden gebruikt. Het is een lichtgele olie met een delicate marsepeinsmaak.

De ingrediënten en eigenschappen van abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie lijkt qua samenstelling op amandelolie, hoewel deze gelijkenis niet bijzonder opmerkelijk is omdat de twee bomen vrij nauw verwant zijn. Abrikozenpitolie bestaat voorongeveer 65% uit onverzadigde vetzuren en wordt daarom beschouwd als van zeer hoge kwaliteit. Naast dit waardevolle bestanddeel is abrikozenpitolie ook rijk aan vitamine E.

Abrikozenpitolie in cosmetica

Abrikozenpitolie wordt vaak gebruikt als basisolie en heeft een breed scala aan toepassingen in cosmetica. Het kan bijvoorbeeld puur worden toegepast als gezichts- of lichaamsolie en kan ook worden gebruikt als natuurlijke make-up remover. Je kunt de olie gewoon op een wattenschijfje aanbrengen zoals een normale make-up remover en zachtjes over de huid vegen.

Door het hoge gehalte aan oliezuur en linolzuur is deze waardevolle olie hydraterend en zeer mild.

Vanwege de extreem milde aard kan abrikozenpitolie ook worden gebruikt voor de verzorging van de babyhuid en de geïrriteerde en gevoelige huid. Het heeft een gladmakend en verzachtend effect en wordt gemakkelijk en snel door de huid opgenomen. Als basisolie in crèmes en andere zelfgemaakte cosmetische producten kan abrikozenpitolie goed worden gecombineerd met andere oliën die geschikt zijn voor het huidtype. In combinatie met druivenpitolie is het bijvoorbeeld ideaal voor de vette en onzuivere huid. Het gehalte abrikozenpitolie moet voor dit huidtype echter klein zijn, omdat het een licht comedogeen effect kan hebben. De droge en rijpere huid kan effectiever worden gevoed met de toevoeging van waardevolle wilde rozenolie dan met abrikozenpitolie alleen. De hydraterende allrounder olie is een van de medium smerende oliën.

Geschikt voor welke huidtypes? Vooral geschikt voor de droge, schilferige en normale huid.

Abrikozenolie is ook een goede olie voor haar- en hoofdhuidverzorging. Het kan gebruikt worden als verzorgende olie voor een jeukende, geïrriteerde en droge hoofdhuid: masseer gewoon een kleine hoeveelheid direct in de hoofdhuid. Ook het haar heeft baat bij abrikozenolie. Masseer het in de lengten van het haar en verdeel het zorgvuldig. Laat het een half uur (of langer) intrekken en spoel het daarna uit. Abrikozenpitolie is gemakkelijk uit het haar te spoelen en maakt het haar zacht en glanzend.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B06XWCMXGS”/]

Is het geschikt als basisolie in natuurlijke zeep?

Abrikozenpitolie is, net als de meeste andere Plantaardige oliën heel goed gebruikt worden in zelfgemaakte natuurlijke zeep. Hoewel het de natuurlijke zeep niet zo zacht maakt als andere oliën, doet het weinig voor de schuimende eigenschappen van de zeep. Daarom moeten schuimende vetten zoals kokosolie of babassu-olie altijd met de olie gecombineerd worden. Je kunt de plantaardige olie ook in grotere hoeveelheden gebruiken, maar ik zou niet meer dan 10 procent gebruiken vanwege het hierboven beschreven probleem.

Pure abrikozenpitolie zeep

Een zelfgemaakte zeep die gekookt is met alleen abrikozenpitolie en de loog is vrij hard en heeft een gladde textuur. De hoeveelheid schuim kan worden gecategoriseerd als gemiddeld, er zullen zeker geen bergen schuim ontstaan. Er wordt echter wel wat schuim gevormd en dit is fijnporig en licht romig. Abrikozenpitoliezeep heeft geen karakteristieke geur. De houdbaarheid is beperkt, omdat onverzeepte plantaardige olie niet tot de meest duurzame plantaardige oliën behoort. Pure abrikozenpitoliezeep moet daarom binnen een paar maanden opgebruikt worden.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken: