Acne bestrijden – huismiddeltjes en tips tegen acne en puistjes

Akne mit natürlichen Mitteln bekämpfen

Salzseife Akne behandeln
Akne bekämpfen mit Seife

Iedereen met acne wil natuurlijk vooral één ding: acne bestrijden. De meeste mensen grijpen eerst naar vrij verkrijgbare drogisterijproducten, maar helaas zijn deze vaak helemaal niet goed voor de huid. Hier volgen enkele tips en suggesties over hoe je acne en een vette, onzuivere huid thuis kunt bestrijden met natuurlijke producten.

Acne bestrijden – maar wat is acne eigenlijk?

Acne is een bekende huidziekte. De meerderheid van onze bevolking heeft er wel eens mee te maken (gehad). Meer dan 80 procent heeft minstens één keer kort last van acne. Voor de meesten blijft het echter bij een zeer milde of lichte vorm. Ze hebben te maken met een vette huid, verstopte poriën, mee-eters en lichte ontstekingsvormen gedurende een korte periode.

Acne is het gevreesde woord van elke tiener. Niemand wil het hebben, maar toch worstelen velen met deze inflammatoire huidaandoening. In feite krijgen bijna alle tieners op een bepaald moment een slechte huid door hormonale veranderingen. Velen hebben gewoon geluk dat de huidziekte heel mild is of zelfs helemaal afwezig. Ongeveer 40 procent van de tieners heeft echter een ernstige vorm van acne en lijdt daar natuurlijk psychisch onder.

Als oorzaken worden een overproductie van de talgklieren in combinatie met een keratinisatiestoornis in de talgklierbuis genoemd. Vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit, wordt er meer talg geproduceerd, dat niet meer vrij kan worden afgevoerd door de verhoornde talgklierbuisjes. De poriën raken verstopt met een mengsel van talg en hoorn – mee-eters (comedogenen), die later ook zichtbaar worden. Feit is dat we allemaal de bacterie met de algemene naam “Cutibacterium acnes” op onze huid hebben. Deze bacterie voelt zich echter prima thuis in dit door talg veroorzaakte gebied. Hij koloniseert de kanalen van de talgklieren, blijft zich vermenigvuldigen en veroorzaakt uiteindelijk de gevreesde ontstekingen. Als gevolg daarvan verschijnen er lelijke papels, pustels en knobbels.

Hoewel het vooral adolescenten zijn die acne ontwikkelen tijdens de puberteit, kan de huidziekte ook voorkomen bij volwassenen (acne tarda – late acne). En iedereen die lang met de huidziekte heeft moeten worstelen, weet hoe moeilijk het is om van de ontstoken puistjes af te komen. Met consequente verzorging kunnen veel acnepatiënten het uiterlijk van hun huid echter aanzienlijk verbeteren of acne zelfs helemaal bestrijden. Als er echter zelfs na weken van acnebehandeling thuis geen verbetering optreedt, is het altijd raadzaam om een dermatoloog te bezoeken. Ernstige vormen van huidziekten moeten altijd door een arts worden behandeld.

Acne bestrijden? Het hangt af van de vorm van de ziekte

Milde vormen van acne worden gekenmerkt door mee-eters, die meestal niet ontstoken zijn. Een andere vorm is acne met mee-eters en ontstoken pustels en soms papels die pijn kunnen doen als er druk op wordt uitgeoefend. De zeer uitgesproken vorm met pijnlijke bultjes komt meestal voor bij mannen. Omdat deze vorm van acne ook ernstige littekens kan veroorzaken, moet altijd een dermatoloog worden geraadpleegd en een behandeling met medicijnen worden overwogen.

Als je last hebt van mee-eters en misschien ook af en toe last hebt van licht ontstoken puisten, kun je natuurlijk eerst thuis proberen om het uiterlijk van je huid te verbeteren en je acne te bestrijden met geschikte crèmes en huismiddeltjes. Medicatie voor uitwendig en inwendig gebruik heeft altijd bijwerkingen en een zachte, natuurlijke therapie verdient altijd de voorkeur.

Alleen als je een uitgesproken vorm van acne hebt met veel ontstekingen en last hebt van je huidaandoening, raad ik je aan om een dermatoloog te raadplegen en niet thuis te experimenteren met je toch al gestreste huid. Veel maatregelen tegen acne, vooral mechanisch scrubben en pulken aan ontstoken puisten, kunnen het probleem namelijk ook verergeren.

Milde acne behandelen met huismiddeltjes

Je kunt milde acne bestrijden met verschillende huismiddeltjes:

Zoutzeep: Een zoutzeep is de ideale gezichtsreiniger om acne te bestrijden. Zepen hebben geen “huidneutrale pH-waarde”, hun pH-waarde ligt in het alkalische bereik, rond 8 tot 9. Het wordt altijd aangeraden om acnehuid alleen te wassen met “pH-neutrale” reinigingsmiddelen. Het licht alkalische bereik is ideaal, omdat micro-organismen in dit bereik niet kunnen groeien. De zeep wordt echter zeer goed verdragen en de pH-waarde reguleert zichzelf weer na het reinigen. Bovendien bevatten zoute zepen veel zout en van natrium is bekend dat het een ontstekingsremmend effect heeft.

De overtuiging dat zepen de huid uitdrogen is ook gewoon verkeerd. Het hangt altijd af van de “zeep”. Een natuurlijke, handgemaakte zoute zeep heeft altijd een bepaald vetoverschot. Met deze lichte overmaat aan olie wordt de huid die is uitgedroogd door gezichtsreiniging weer voorzien van olie en vocht, wat ook heel goed is voor de acnehuid. Het olie- en vochtgehalte van de huid wordt gereguleerd. Het is belangrijk dat je na het reinigen met de zoute zeep geen crèmes of lotions aanbrengt om je huid de kans te geven zich te normaliseren.

Producten reclamepartner**

[amazon box=” B073VNHRNT”/]

[amazon box=” B07VPNB1D5″/]

Wrongelzeep: Wrongelzeep kan ook worden gebruikt om een zeer vette huid te reinigen. Wrongelzeep is niet alleen goed voor het reinigen, maar is ook geschikt voor het reinigen van de huid en wordt aanbevolen voor het bestrijden van acne. Wrongelzeep is echter niet zo mild als we gewend zijn van andere natuurlijke zepen. Het heeft geen hydraterende werking door het gebrek aan overtollige olie, daarom zou ik het persoonlijk alleen gebruiken op een zeer vette huid.

Het voordeel van kwarkzeep voor de acnehuid is dat het een sterk reinigende werking heeft. Kwarkzeep voor acne is daarom een goede zaak, omdat de zeep intensief reinigt en zo ook talg, vuil en bacteriën verwijdert, die de belangrijkste veroorzakers van acne zijn. Bij het reinigen met kwarkzeep moet je het zeepschuim altijd specifiek op de te behandelen huidzones aanbrengen, kort inmasseren om te reinigen en daarna direct afwassen met veel helder, warm water. Laat het zeepschuim niet te lang op de huid zitten zodat deze niet te veel uitdroogt en breng na het reinigen een licht huidverzorgingsproduct aan. Let op: Reinig de huid niet meerdere keren per dag met kwarkzeep. Je kunt kwarkzeep tegen acne beter maar een paar keer per week gebruiken, als een soort dieptereiniging.

Sheaboter: Sheaboter is ook geschikt voor de huid met acne. Sheaboter, dat wordt verkregen uit de vruchtpitten van de sheaboom, is natuurlijk een rijk plantaardig vet dat vast is bij kamertemperatuur. Als ingrediënt in veel natuurlijke cosmeticaproducten heeft sheaboter echter niet alleen vettende eigenschappen, maar heeft het ook een hydraterende en ontstekingsremmende werking dankzij de vele waardevolle ingrediënten. Sheaboter heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren en is rijk aan vitamine E en allantoïne. Allantoïne is een ontstekingsremmend ingrediënt en helpt ook om wonden te genezen.

En er moet nog iets gezegd worden: Sheaboter ligt licht op de huid en doet daardoor vettig lijken. De boter is echter niet-comedogeen, dus het veroorzaakt geen puistjes doordat het de poriën niet verstopt. Als je je acnegevoelige huid met sheaboter wilt behandelen, kun je je gezicht na het reinigen vochtig maken en de boter direct aanbrengen. Het vocht creëert een emulsie (een crème is ook een emulsie) en de sheaboter kan beter worden opgenomen.

Toch zou ik adviseren om sheaboter bij acne en een vette huid alleen ’s avonds aan te brengen als nachtcrème. Je wilt ’s ochtends niet met een vette huid de deur uit.

Dode Zeezout: Zout uit de Dode Zee is een specialiteit: het is veel rijker aan mineralen en sporenelementen dan gewoon zout en staat bekend om zijn huidverzorgende eigenschappen. De samenstelling van het zout maakt het ideaal voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne of neurodermitis. Ontstekingen verdwijnen veel beter en sneller na een bad in zout water, de huid ziet er gekalmeerd uit en de poriën zijn helder. En hoewel mensen altijd denken dat zout de huid uitdroogt, is het tegendeel waar. Dode Zeezout kan het vochtgehalte van de huid reguleren en draagt daardoor ook bij aan een genormaliseerde teint. Het verzacht, reinigt en doodt ongewenste acnebacteriën. Regelmatig baden in een zoutbad is daarom ideaal, vooral als je ook last hebt van mee-eters en ontstekingen op je rug, decolleté of armen. Ongeveer twee keer per week een volledig bad van 20 tot 30 minuten zou ideaal zijn.

Een andere manier om te profiteren van de positieve eigenschappen van Dode Zeezout is door een gezichtsstoombad te nemen. Dit is ook sneller te doen en meestal gemakkelijker te integreren in je dagelijkse routine dan twee keer per week een volledig bad. Als je alleen de huid van je gezicht wilt behandelen, is een gezichtsstoombad met Dode Zeezout ideaal. Voeg ongeveer 4 tot 5 lepels zout toe aan een grote pot met heet, stomend water. Bedek je hoofd met een handdoek en houd je gezicht vijf tot tien minuten boven de hete stoom.

Producten reclamepartner**

[amazon box=” B004LPAJSS”/]]

[amazon box=” B06X9M46ZH”/]

Ik zou echter geen zoutscrub gebruiken, die vaak wordt aanbevolen om de huid te reinigen, als je acne hebt. Mechanische peeling is vooral ongeschikt als je ontstekingspuisten hebt. Puisten zouden open kunnen gaan staan door de zeer grove zoutkristallen en zo kunnen leiden tot een toename van onzuiverheden.

Helendeaarde: Helende klei wordt ook vaak aangeraden om puistjes te bestrijden. Het effect zou gebaseerd zijn op het feit dat de helende klei die als masker wordt aangebracht na een bepaalde tijd stolt. Het absorbeert talg en bacteriën. Wanneer je helende klei als masker aanbrengt, moet je het echter maximaal drie keer per week gebruiken. Dit komt omdat het helende kleimasker tegen puistjes en acne één nadeel heeft: het verwijdert veel olie en vocht uit de huid, wat kan leiden tot droogheid en een sterk trekkerig gevoel in de huid. Toch werken helende kleimaskers vaak goed, vooral voor mensen met een erg vette huid. Toch is het zinvol om de huid na de behandeling te hydrateren met een lichte crème, gel of lotion. Dit kan voorkomen dat de huid nog meer olie produceert om uitdroging tegen te gaan.

Producten reclamepartner**

[amazon box=” B0162V1A2C”/]

[amazon box=” B07Z981SHL”/]

Zwarte komijnolie: Natuurlijk is het moeilijk te geloven dat een olie kan helpen tegen een onzuivere, vette huid en acne. Meestal wordt immers geadviseerd om de hoeveelheid olie in de huid te minimaliseren. Volgens verschillende onderzoeken heeft zwarte komijnolie echter een regulerend effect op de talgklieren. Dit komt vooral door het hoge percentage essentiële olie dat erin zit, dat een bijzonder antibacteriële werking heeft. Zwarte komijnolie zou ook een antioxiderende en antimicrobiële werking hebben. Als je de effecten van zwarte komijnolie wilt uitproberen, breng het dan ’s avonds voor het slapen gaan aan op je gezicht. Een paar druppels zijn voldoende. Als je echter ontstoken puisten hebt, masseer de olie dan niet in om de puisten niet open te maken.

Tot slot volgen hier enkele geschikte recepten voor de onzuivere probleemhuid:

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*