Aluminium deodorant – is het dan toch niet schadelijk?

Aluminium Deo unbedenklich

Aluminium-Deo
©Naturseife und Kosmetik

Voor veel mensen is het ondenkbaar om ’s ochtends de deur uit te gaan zonder eerst deodorant aan te brengen. Veel commercieel verkrijgbare deodorants bevatten echter aluminium, dat vroeger als schadelijk voor de gezondheid werd beschouwd. Een recente studie van het Federaal Bureau voor Risicobeoordeling spreekt deze veronderstelling tegen. Is aluminium deodorant dan toch veilig? In dit artikel kom je te weten wat de huidige stand van zaken is en waar we ons nog bewust van moeten zijn.

Om precies te zijn, aluminiumzouten zitten in antiperspiratiemiddelen en niet in deodorants in het algemeen. Antiperspiranten zijn speciale deodorants die niet alleen zweetgeur voorkomen, maar ook vervelende nattigheid onder de oksels. De reden hiervoor zijn de eerder genoemde aluminiumzouten. Ze bereiken dit door een plug te vormen met eiwitten in de kanalen van de zweetklieren. Hierdoor bereikt het geproduceerde zweet het huidoppervlak niet meer en blijft de oksel droog.

Is aluminium deodorant schadelijk?

Verstopte zweetporiën – dat klinkt al ongezond. In feite kan dit leiden tot een opeenhoping van zweet, wat huidirritatie en jeuk kan veroorzaken. Aluminium in deodorant kan ook via de huid het lichaam binnendringen, vooral als de huid geïrriteerd is na het scheren. Aluminium wordt ook verdacht van het verhogen van het risico op borstkanker. Het wordt algemeen beschouwd als schadelijk voor de zenuwen en kan negatieve effecten hebben op de vruchtbaarheid en kinderen in de baarmoeder. De stof zou ook schadelijk zijn voor de botontwikkeling. Deskundigen twisten echter al jaren over hoe groot de gevaren eigenlijk zijn.

Producten reclamepartner**

[amazon box=”B01M62EU2Z”/]

Aluminium deodorants – Het Federaal Bureau voor Risicobeoordeling geeft groen licht

Volgens een studie uit 2019 is de bijdrage van aluminiumhoudende antitranspiranten aan de totale blootstelling aan aluminium aanzienlijk lager dan eerder werd aangenomen. Het Duitse Federale Bureau voor Risicobeoordeling (BfR ) waarschuwde onlangs voor aluminiumzouten in deodorants en benadrukte dat antitranspiratiemiddelen die aluminium bevatten vermeden moeten worden. Ons lichaam zou door voedselinname aan teveel aluminium zijn blootgesteld. Deze veronderstellingen waren echter gebaseerd op oude studies met een klein aantal proefpersonen. Het Federaal Bureau heeft deze beweringen inmiddels veranderd. Het verantwoordelijke Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de EU heeft opnieuw groen licht gegeven. Het comité baseert zich ook op nieuwe studies. In plaats daarvan moet aluminium in andere alledaagse situaties worden vermeden. Bijvoorbeeld door aluminiumfolie of aluminium barbecueplaten te vermijden.

Met zoveel heen en weer gepraat kan het geen kwaad om een weloverwogen keuze te blijven maken als het gaat om deodorants. Vooral omdat het aanbod van aluminiumvrije deodorants nu erg groot is. Wettelijke voorschriften voorzien in etikettering van aluminium deodorants, wat onze keuze makkelijker maakt. Let dus op de ingrediënten. Omdat antitranspiranten over het algemeen aluminiumzouten bevatten, moet je alle producten met het label “antitranspirant” of “antitranspirant” vermijden. Hetzelfde geldt voor beloftes als “48-uurs bescherming”.

Speel op veilig: Natuurlijke cosmetica in plaats van conventionele merken

Vrij van aluminiumzouten betekent echter niet per se vrij van andere potentieel schadelijke stoffen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, vermijd dan conventionele merken en kies in plaats daarvan voor fabrikanten van natuurlijke cosmetica. Zij gebruiken over het algemeen geen aluminiumzouten in deodorants en vermijden ook andere twijfelachtige ingrediënten. Gecertificeerde biologische deodorants worden aangeboden door merken als Alverde, Speick, Weleda, Dr Hauschka en Wolkenseifen. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen deodorant maken.

Als je soms niet zonder aluminium deodorant wilt, breng het dan niet direct na het scheren aan. Kleine wondjes zijn genoeg en aluminium kan makkelijker in je lichaam komen. Experts adviseren ook dat je je het beste ’s avonds kunt scheren.

Grondstoffen en ingrediënten voor je zelfgemaakte cosmetica en doe-het-zelf zeepjes

De verzending is snel, de selectie vetten, oliën, wassen, essentiële oliën, parfumoliën, cosmetische grondstoffen en accessoires is enorm en de service is betrouwbaar.

Seifen ganz einfach selber machen

Met het ebook van naturseife-und-kosmetik ontdek je hoe je gemakkelijk je eigen zeep kunt maken:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*